Doğalgaz Borusu Döşeme Kuralları Doğal gaz borularının güvenliği konusunda değinilebilecek asıl konuları ele alacak olursak: Doğalgaz boruları açıkta, görülebilecek ve hemen ulaşılabilecek konumda olmak zorunda.
Doğal gaz borularının et kalınlığı TS 301 kapsamında yer alan borulara göre daha kalın yapıdadır. Boruların mukavemet değerleri ile kimyasal içeriği kaynaklanmaya en uygun sacdan elde edilir. İç çapaklar alınır ve kaynak dikişli olan borularda gerilme gidermesi için boru tümüyle tavlanır.
Ürünün servis ömrü 50 yıldır.
Korunmamış doğal gaz çelik boruları zaman içinde paslanarak çürür ve zamanla çürüyen borudan doğal gaz sızıntısı başlar, yangın ve patlamalara neden olur. Statik elektriğin başka metallere atlaması sonucu ortaya çıkan kıvılcımlar, ortamda doğal gaz varsa gazın alev almasına neden olur.
Doğalgaz Borularının Özellikleri
Doğalgaz boruları çelik ve bakırının yanı sır PE ve PVC ile de üretilen ürünlerdir. Yüksek mukavemete sahip olarak hazırlanan doğalgaz boruları aynı zamanda basınca dayananım gösteren ürünlerdir.
İlgili 32 soru bulundu
Doğalgaz boruları; evlerimize, işyerlerimize, fabrikalarımıza, hastanelerimize vb. doğalgaz iletimi amacıyla özel olarak üretilmiş çelik borulardır.
✅ Hangi doğalgaz boruları daha iyi? Doğalgaz iç tesisatta kullanılması gereken boruların kesinlikle çelik borular olması gerekir. Bu boruların TS 6047, ISO 3183, TS EN 10208-1, API 5L kriterleri içerisinde yer alması gerekir. Özellikle ülkemize TS EN 751- standartlarına uygun olmalıdır.
Doğal gaz boruları yangına karşı korunmalıdır. Doğalgaz boruları korozyana karşı korunmalı ve bu borular alınırken iç çapak kontrolü yapılmış olmalı. Borular bina içinde nem ile temasta bulunmayacak şekilde döşenmelidir. Korozyana karşı önlem alınmayan borularda zamanla gaz kaçakları ve tahribatlar meydana gelir.
Doğal gaz hortumlarının yüksek dereceli ısılara da dayanıklı olma özellikleri vardır.
Kapalı bir sistem olan kalorifer sistemleri borularında tıkanmalar meydana gelebilmektedir. İster yerden ısıtma sistemi ister petekli sistem olsun türüne göre tıkanma sebebi de değişmektedir. Yerde ısıtmalarda ise durum biraz daha farklıdır. En çok karşılaşılan şikayetlerin sebebi bakterilerden kaynaklı tıkanmalardır.
Genel olarak yetkili kurumlar doğal gaz ocak hortumlarının her beş yılda bir veya aşınma ve yıpranma belirtileri gösteriyorsa daha önce değiştirilmesini tavsiye eder.
Tüm Doğal Gaz borularımız normalize edilmiştir (tavlanmıştır), iç çapaksızdır, korozyon dayanımı yüksektir. PE Kaplı Doğal Gaz borularımız, DIN 30670:2012-4 normuna göre kaplanmaktadır.
Petrol ve doğalgaz hat boruları, dikişsiz borulardan biridir.
Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatılmalı, soba ve ısıtıcılar söndürülmelidir. Diğer güvenlik önlemleri alınarak gerekli olan eşya ve malzemeler alınarak bina daha önce tespit edilen yoldan derhal terk edilip toplanma bölgesine gidilmelidir.
Doğalgaz Ocak Hortumu Yanar mı? Doğalgaz ocak hortumları, yanmazlar. Ancak, hortumların içinde bulunan doğalgaz, yanma koşullarına maruz kaldığında yanabilir.
Deprem Güvenlik Önerileri Deprem öncesinde Doğalgaz tesisatınızın ana kapama vanası yerini öğreniniz. Kombinizin ve su ısıtıcınızın duvara veya yere sallanmayacak şekilde monte edilmesine dikkat ediniz. Deprem sonrasında Doğalgaz ana kesme vanasını veya diğer vanaları hemen kapatınız.
TS-EN 14800 standardına uygun olarak üretilen doğal gaz hortumlarında bulunan PVC kılıf, hortumu temizlik maddelerinde bulunan aşındırıcılara karşı korur. Doğrudan ateşe tutulsa bile 'ateş yürümez' bir yapıysa sahip olduğu için, kendi kendini söndürür.
DOĞALGAZ BORUSU BOYANIR MI? Gaz boruları dayanıklı, gözeneksiz metalden yapılmıştır. Bu özellik, metal için özel olarak üretilmiş asidik aşındırma astarı ile ön işleme tabi tutulmadığı sürece boyalı yüzeyleri reddetmesine neden olur. Doğalgaz tesisatı öncelikle yetkililer tarafından kontrol edilir.
Doğal gaz borusunu gizlemek için en sık başvurulan yöntemlerden birisi hasır iplerdir. Bu ipler hem pek çok renge ve tarza uyum sağladığı için hem de uygulaması kolay ve maliyeti düşük olduğu için sıkça tercih edilir. İhtiyacınız olan sadece hasır ip ve silikondur.
düşük emniyetli gömme derinliği 0,6 m ve en büyük emniyetli gömme derinliği ise 6,4 m olmaktadır.
Genelde estetik amaçlı olarak doğalgaz boruları kapatılmak istenebiliyor. Fakat estetik amaçlı bile doğalgazın geçtiği boruların çevresi tamamen kapatılmamalıdır. Kapatılırsa gaz birikmesi olabileceğinden patlamalar meydana gelebilir. Tam tersi kapatılmadığında, sızıntı dağılır ve patlama olmaz.
Ayrıca boruları saklamak onların korunması için de çok önemlidir. Bu sebeple özellikle mutfak tezgahına yakın olan bölgelerde boruları olabildiğince dolap içine dahil edecek şekilde saklamak veya “box” denilen plastik koruyucularla saklamak hem kötü görüntüyü ortadan kaldırır hem de mutfağını daha güzel gösterir.
2023 yılı doğalgaz abone bağlantı bedeli 0-200 m2 aralığı için 2.135 TL olarak belirlenmiştir. Eğer, abonelik başlatılacak ev 200 m2 büyükse, her 100 m2 için ek olarak 1.857 TL talep edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri