Vücut dili yani yüzünü ya da ağzını kapatmak, rahat oturamamak, ellerin ya da bacakların sürekli hareket etmesi de bir kandırma, aldatma göstergesi olabilir. Konuşurken tutarsız konuşmalar yapmak, birbirini tutmayan sözler söylemek de şüphelenmek için bir sebep olabilir.
Bir insanın yalan söylediğini anlamanın en kolay yolu gözlerinin içerisine bakmaktadır. Çünkü gözler kalbin aynasıdır ve aslında içimizden geçirdiklerimizi yansıtır. Örneğin yalan söyleyen insanlar gözlerini karşısındakinden kaçırırlar. Hatta bir insan, yalan söylüyorsa, gözünü spesifik olarak sağ tarafa kaçırır.
Dokunma Hareketleri: Yüzüne, özellikle burun ve ağız çevresine dokunmak, yalan söyleyen kişilerde yaygın bir davranıştır. Vücut Duruşu: Yalancılar genellikle kapalı bir vücut duruşu sergileyebilir; kollarını kavuşturabilir, bacaklarını çaprazlayabilir.
Kişinin gerçekleşen veya ileride gerçekleşmesi planlanan olaylar için kendini sorumlu tutması ve aşırı derecede sorumluluk duygusu hissetmesi. Çevrede oluşan durumlara karşı aşırı hassas tepkiler vermesi ve aşırı duyarlı olması. Sürekli söylenilenleri inkar etmesi ve gergin bir görünüm sergilemesi.
Bu hastalığa sahip olan bireyler mitoman veya patolojik yalancı olarak tanımlanmaktadır. Bazı kişiler karşısındaki kişinin duygularını incitmemek ve onu üzmemek için beyaz yalanlar söyleyebilir. Mitoman kişiler bu durumun aksine herhangi bir neden olmadan yalan söyleyebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Peygamber şu üç maksat dışında yalan söylemenin helâl kabul edilmediğini bildirmiştir: Aralarında geçimsizlik bulunan karı kocayı barıştırmak, savaş sırasında düşmanı şaşırtmak, insanlar arasındaki husumeti önlemek (Müsned, VI, 459, 461; Müslim, “Birr”, 101; Tirmizî, “Birr”, 26).
Bir kişi sizinle konuşurken genellikle sizinle konuşma süresinin en az yarısında sizin gözünüze bakar. Sizinle konuşurken gözlerini kaçırıyorsa ya da konuşmanın belli bir kısmında aşağıya doğru bakıyorsa yalan söylüyor olabilirler. Bir başka belirti de ses tonunda değişim olmasıdır.
NLP'ye göre, konuşurken sağ üst bölgeye bakan bir insan yalan söylüyor; konuşurken sol üst köşeye bakanlar ise doğruyu.
Mitomanik kişiler yalan söylerken, sağlıklı kişilerde sıklıkla izlenen yalanı planlama, yüzde kızarma, gözleri kaçırma, kaşınma gibi davranışları göstermez. Ani sorulan sorulara hızlı ve tatmin edici cevaplar verebilir, yalanı kolayca kurgulayabilir ve etkili şekilde ifade edebilir.
Çocuğunuzun bir soruya cevap vermeye başlamadan önceki ve cevap esnasındaki duraksamalarına dikkat edin. Doğal olmayan duraksamalar, cevap vermek için daha fazla düşünmek zorunda olduklarının işaretleridir. Bu değişkendir. Daralan gözbebekleri, aşağıya veya farklı bir yöne bakmak yalan söyleme belirtisi olabilir.
Beden Dili
İlk olarak, açık ve davetkar bir duruş sergileyebilir; bedeni genellikle sizin tarafa dönük olur, bu da engelsiz ve samimi bir etkileşim isteğini gösterir. Sık sık gülümsemesi ve göz teması kurarken başını hafifçe eğmesi gibi yumuşak jestler, sizinle olan rahatlığını ve hoşnutluğunu ifade eder.
Parmaklar dudakların üzerinde trampet çalabilir, işaret parmağı üst dudak üzerinde durabilir veya el ağzın hemen yanında durabilir. Çocuklar yalan söylerken elleriyle ağızlarını kapatırlar. Hiç şüphesiz yetişkinler için elin ağza gitmesi, kişinin yalan söylediği konusunda tek belirleyici hareket değildir.
Göz hareketleri en çok bir başkası gözlemlenirken yararlı bir ipucu olmaktadır. Kişilerin sola doğru bakması; zihninde bir düşünceyi hatırladığını, sağa doğru bakması ise bir şeyi tasarladığını göstermektedir. Karşınızdaki kadın ya da erkeğin konuşurken; Yukarıya doğru bakması -> Görsel bir kişi olduğunu.
Aynı zamanda patolojik yalancılık veya psödoloji fantastika yani düşlemsel yalan olarak da bilinen mitomani, kompulsif dürtüler sonucunda veya alışkanlıktan dolayı sürekli, kronik bir şekilde yalan söyleme davranışına verilen isimdir.
Gözlerin sağ alt tarafa bakmasının anlamı kişinin bedensel hislerine ya da duygularına ulaştığı anlamına gelir. Örneğin, dokunduğu, tadına baktığı ya da kokladığı şeylerin hatırlanması.
Mitoman kişi sürekli hayali senaryolar, hayali olaylar ve kişiler uydurur ve söylediği bu yalanlara kendisi de inanır. Bu tip insanlar tüm hayatlarını bir yalanın üzerine kurmuştur. Mitomani hastaları hasta olduklarının farkında değildir. Bu nedenle kendiliklerinden doktora gitmezler.
Psikoz nedir, psikoz beyninizin bilgiyi işleme şeklini etkileyen bir durumdur. Psikoz gerçeklikle bağlantınızı kaybetmenize neden olur. Psikoz sebebiyle gerçek olmayan şeyleri görebilir, duyabilir veya inanabilirsiniz. Psikoz bir hastalık değil, semptomdur.
Özellikle narsistik kişilik bozukluğu, borderline kişilik bozukluğu veya antisosyal kişilik bozukluğu gibi kişilik bozukluklarına sahip olan kişilerde mitomani riski artabilir. Dikkat Çekme İhtiyacı Olanlar: Mitomanlar, dikkat çekme ihtiyacı hisseden kişiler arasında daha sık görülür.
Mitomani çoğunlukla bir başka ruh sağlığı probleminin (antisosyal kişilik bozukluğu, narsistik kişilik bozukluğu, dürtü kontrol bozukluğu vb.) etkisiyle ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple öncelikle bireyin öyküsü, genel ruh sağlığı durumu ve davranışının altında yatabilecek sebepler detaylıca araştırılmalıdır.
Gerçek gülümseme ağızla değil yüzle yapılır. Gözler kısılır, gamzeler çıkar. Yalan esnasındaki gerilim sebebiyle eller, kollar ve bacaklar hareketsizdir. Konuşurken ellerini kavuşturuyor, saçlarıyla oynuyor, kulağına ve burnuna dokunuyorsa yalan söyleme olasılığı var.
Yalan söylemek, bilişsel olarak yok edici olabilir; yalan söylemek, insanların cezalandırılma riskini arttırabilir, kendilerini değerli kişiler olarak görememeleri insanların öz saygılarını tehdit edebilir ve toplumdaki güveni sarsabilir.
Yapılan bir araştırmada erkeklerin günde ortalama 6, kadınlarınsa 3 yalan söyledikleri belirlendi. Erkekler sırasıyla ilk olarak sevgililerine, daha sonra patronlarına ve iş arkadaşlarına yalan söylüyor.Erkekler en çok "bir şeyim yok, ben iyiyim" yalanına başvuruyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri