Doğal şartlar altında gelişen olayların oluşturduğu ve doğayı oluşturan ortamların birbirleriyle etkileşimi sonu- cunda meydana gelen ortamdır. Doğal ortamda dağlar, ovalar, vadiler, platolar, topraklar, bataklıklar, okyanus- lar, yer altı suları, yağmurlar, fırtınalar, hayvanlar ve bit- kiler gibi unsurlar bulunur.
Bitki örtüsü, mikroorganizmalar, toprak, kayalar, atmosfer ve sınırları içinde gerçekleşen bütün doğa olayları dahil olmak üzere, modern kitlesel insan müdahalesi olmaksızın kendi başına birer doğal sistem olarak varlığını sürdürebilen ekolojik birimler.
Genellikle "doğal çevre" ya da yabani hayvanlar, dağlar, ormanlar, denizler, vbg. barındıran yabani/vahşi doğa, insan müdahalesi ile önemli ölçüde değiştirilmemiş ya da insan müdahalesine rağmen devam eden şeyler anlamına gelir.
kendiliğinden var olan ve insan etkinliğinin dışında kendini sürekli olarak yeniden yaratan ve değiştiren, canlı ve cansız nesnelerden oluşan varlığın tümü olarak tanımlanmıştır. en geniş tanımıyla doğal, fiziksel, maddi dünya ve aslında tüm evrendir.
İlgili 22 soru bulundu
Doğanın Önemi:
Toprak, tarım ve gıda üretimi için hayati bir kaynaktır. Ekosistemler, biyoçeşitlilik sayesinde dengeli bir şekilde işler ve türlerin hayatta kalmasını sağlar. Doğa aynı zamanda insanların fiziksel ve zihinsel sağlığı için önemli bir rol oynar, stresi azaltır ve ruh halini iyileştirir.
İnsanların ve canlıların hayatını devam ettirebilmesi için doğa olmazsa olmazdır. Tüm canlıların yaşaması için gerekli koşullar doğada sağlanır. İnsan için hayati önem taşıyan doğa, insanlardan hak ettiği değeri göremez. Çevre insanlar tarafından kirletilmekte ve dünya yaşanmaz hale getirilmektedir.
Araştırmanın bulgularına göre, ortaöğretim ve üniversite öğrencileri doğa kavramını orman, yeşil alan, ev, hayat, oksijen tüpü, cennet, sanat, özgürlük, gökkuşağı, canlı ve huzur olarak algıladıkları tespit edilmiştir.
Gezegenimiz bu yaşına kadar beş devasa yok oluş yaşamıştır. 250 milyon yıl önce türlerin %90'ı yok olmuş, olumsuz şartlar ortadan kalktığında bir kaç milyon yıl içinde gezegen ve canlılık kendini toparlamıştır.
İnsanlar doğal çevre ile sürekli olarak bir etkileşim içerisinde olmaktadır. İnsanlar çevrenin sunmuş olduğu şartlara uyum sağlamakla birlikte, doğal çevreyi de kendi gereksinimleri doğrultusunda değiştiren etkiler ortaya koymaktadır. Bunun sonucunda da ortaya doğa ve insan etkileşimi sonucu çıkmaktadır.
doğa sevgisi, insanın içinde olan ve dünya'ya farklı bir bakış açısıyla bakmasını sağlayan bir sevgidir. doğa sevgisi içinde olan bir kişi yere çöp atmaz, hayvanları korur, ormanlara değer verir ve buna benzer bir sürü konuda hassastır.
Felsefenin model kavramlarından biri olan “doğa”, kendine ait yaşamı, düzeni, bağımsız işleyişi, özsel yapısı, esnekliği içinde kendi istek ve ahengine göre gelişen, ilerleyen, değişen, dönüşen doğal döngüye sahip bir gerçeklik alanıdır.
Edward'ın tanımına göre biyofili, "Yaşayan organizmalar ile çevrili olmanın getirdiği zengin ve doğal hazdır." Bu bilim insanlarından önce Antik Yunan filozofu Aristoteles, "doğa sevgisi" terimini "iş birliği" anlamında kullandığı için benzer tanım yaptığı dile getirilir.
Doğal çevre, sadece dağ, orman, nehir, deniz gibi doğal varlıklardan oluşan çevredir. Doğal çevrede canlı ve cansız varlıklar etkileşim içindedir. Denizler ve ormanlar gibi doğal çevreler, pek çok canlının da yaşam alanıdır.
TDK SÖZLÜK: 1. isim Kendi kuralları çerçevesinde sürekli gelişen, değişen canlı ve cansız varlıkların hepsi, tabiat, natür. 2. isim İnsan eliyle büyük değişikliğe uğramamış, doğal yapısını koruyan çevre, tabiat.
Natür, tabiat ve çevre anlamlarına gelen doğa sürekli gelişen, değişen canlı ve cansız varlıkların hepsine denir. İnsani faktörlerin dışında kendi kendini sürekli olarak yeniden yaratan ve değiştiren güç; canlı ve cansız maddelerden oluşan varlığın tümünü ifade eder.
Miletli filozoflar olan Thales, Anaximandros ve Anaximenes doğaya bakarak bir hakikat arayışı içindelerdi. Bu arayışlarında akıl yürütmeden, deney ve gözlemden yararlandılar. İşte onların bu arayışında kullanmış oldukları metot sebebiyle onları tarihin ilk bilim insanları yani ilk fizikçileri olarak kabul ediyoruz.
Çevreyi koruma bilinci sayesinde su, hava ve toprak kirliliği önlenir, doğal hayat korunur, karbon ayak izi azalır, küresel ısınma ve sera gazı etkisinden korunulur, gelecek nesillere güzel bir dünya bırakılır.
Doğa koruma, doğa ve doğal kaynakların korunması, geliştirilmesi ve rasyonel kullanımı ve çevre üzerindeki olumsuz antropojenik etkilerin en aza indirgenmesi amaçlanan herhangi bir koruma faaliyetidir.
Doğada bulunan her insan daha merhametli olur, çünkü canlıya olan saygısını geliştirir. Her canlının yaşama hakkı olduğunu bilen ve o canlıların amacını misyonunu merak edenler doğa içinde daha çok olmak ister ve doğaya bağlanırlar.
Çevre kirliliği, asit yağmurları, sera etkisi, ozon tabakasının seyrelmesi, ötrofikasyon, erozyon vb. olaylar ile dünyamız yaşanmaz hâle gelmekle kalmayıp başta insanlar olmak üzere hayvanlar ve bitkiler alemi de olumsuz etkilenmektedir.
Olumluluk Yanılgısı:
İnsanlar hakkında olumsuzdan çok olumlu değerlendirmeler yapma eğilimine denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri