Ales Sayısal 80 Almak İçin Kaç Net Yapmak Gerekir? Ales sayısal 80 almak için mutlak suretle sayısal testinde 45 net civarı bir sonuç almanız gerekir. Bununla birlikte sözel kısmında da çıkardığınız net sayısının yeterli olması önemlidir. Sadece sayısal kısmında yapılan 45 netin yeterli olması söz konusu değildir.
İstenen puan türünde aldığınız ALES sonucunuzla yüksek lisans başvurularında en az 55 puan, lisans mezunu olup doktoraya başvurulacaksa en az 80 puan, yüksek lisans mezunu olarak doktoraya başvurularda en az 55 puan ve akademik kadro başvurularında ise yine en az 70 puan talebini karşılamanız gerekmektedir.
ALES'e giren adayların öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrolarına atanabilmek için kendi alanındaki puan türünde en az yüz üzerinden 70 puan almaları gerekmektedir. 100 üzerinden en az 70 almış olan adaylar başarılı sayılmaktadır.
Sınav sisteminin değiştiği dönemden bugüne 2017-2018-2019-2020 yıllarına ait 20 ALES sonuç belgesi incelediğinde 70 ve üzeri sayısal puanı almak için sayısal testinden az yanlışla en az 15 doğru çıkarırken sözel testinin 46-48 arasında bir doğru sayısına sahip olması gerekir.
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Her ne kadar Ales 80 almak adaylara zor gelse de doğru bir çalışma programı ve istikrarlı bir çalışma sayesinde istenilen puan alınabilir.
a) (Değişik:RG-14/4/2020-31099) Tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları ve ALES'ten başvurduğu programın puan türünde 55 puandan az olmamak koşuluyla ilgili senato kararı ile belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir.
ALES Sınavının geçerliliği hk. Tezli Lisansüstü başvuruların devam ettiği süreçte; Danıştay 8. Dairenin iptal kararı ve YÖK ün aldığı karar çerçevesinde Lisansüstü başvurularda ALES'in geçerlilik süreleri 3 yıl olarak uygulanmak zorunda kalınmıştır.
Öğrenciler için zorlu sınav süreci sona erdi. Sınavlardan saat 12.45 itibarıyla çıkan adaylardan ilk yorumlar Twitter üzerinden gelmeye başladı. ALES sözel mantık soruları bir çok öğrenci tarafından zor olarak nitelendirilirken, yine benzer şekilde Türkçe sorularının adayları zorladığı ifade edildi.
ALES Sözel puan türünde 70 ve üzeri bir puan almak için sayısal alanda soru çözmeye ihtiyacınız olacaktır. Soru çözümlerinde hızlanmak ALES Türkçe Soru Çözümü ve matematik konuları için ise alt yapınız var ise soru çözme tekniklerini öğrenmek için ALES Matematik Soru Çözümü eğitimlerimize katılmanızı öneririz.
Ancak ilgili sınav sonucu elde etmiş olduğunuz puanı kullanmak için mezun olmanız gerekiyor. Buna neden olarak ilgili ALES puanının yüksek lisans, doktora ve akademisyenlik başvurusunda kullanılır olması gösterilebilir.
TOBB Üniversitesi'nde Hukuk son sınıf Öğrencisi Müşerref Gülsüm Çetinkaya yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında 2021 yılına ertelenen (2020- ALES/2) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nda tüm soruları doğru yanıtlayarak 100 tam puan aldı.
ALES Eşit Ağırlık puan türünden belirli aralıkta talep edilen puanı sağlamak ALES sözel ve ALES sayısal alanlara göre daha zor olacaktır. Bunun nedeni hem sözel hem de sayısal alan testinin ALES Eşit Ağırlık puan türü için hesaplanan katsayısının 0,50 olmasıdır.
ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), genellikle Türkiye'deki lisansüstü programlara başvuruda bulunan öğrencilere yönelik bir sınavdır ve yurt dışında yüksek lisans yapmak isteyenler için genellikle geçerli değildir.
Lisans Üstü Eğitim hedefleyenlerin ALES'ten 55 ve üzeri puan almaları gerekir. Üniversite kadrolarında görev almak isteyenlerin ALES'ten 70 ve üzeri puan almaları gerekir.
ALES'e Kaç Ay Çalışılmalıdır? ALES'e çalışmak için önerilen süre en az 3 aydır. Fakat Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı'na hazırlanmak için gereken süre adaydan adaya farklılık göstermektedir.
Adaylar yılda üç kez düzenlenen sınava istedikleri kadar girebilirler.
Kimler ALES'e Girebilir? Bir lisans programında eğitim gören, bir lisans programından mezun olmuş herkes Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na girebilir. Denklik belgesine sahip olmak şartıyla, yurt dışında lisans eğitimi görmüş kişiler de sınava başvurabilirler.
ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere, Senato tarafından belirlenen puana sahip olmaları gerekir. Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının doktora programlarına başvurularında ALES şartı aranmaz.
Başka Bir Sınav veya Değerlendirme: ALES yerine, başka bir sınav veya değerlendirme yöntemi kullanarak yüksek lisans programlarına başvurabilirsiniz. Bazı programlar GRE (Graduate Record Examination) veya GMAT (Graduate Management Admission Test) gibi uluslararası sınav sonuçlarını kabul edebilir.
ALES sınavı, Türkiye'de yükseköğrenim kurumlarında öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, uzman ve okutman gibi akademik kariyer yapmak isteyen adayların başvurduğu bir sınavdır. Bu sınav, ÖSYM tarafından düzenlenir ve başarılı olan adaylar yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenim görmeye hak kazanır.
Lisans not ortalaması 4 üzerinden en az 2.2 ve üzeri olmalı. Yurtdışında master yapmak istenen bölümün eğitim dilinde yeterliliğin bir belge ile kanıtlaması. Bu belge olmadan da ilk başvuru yapılabilir, ancak eğitim başlamadan yeterlilik belgesinin sunulması gerekir.
Tezsiz yüksek lisans programına başvuruda, adayın lisans diplomasına sahip olması gerekir. Senato tarafından aksi kararlaştırılmadıkça ALES veya eşdeğeri bir sınav şartı ile yabancı dil şartı aranmaz.
Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), Meslek Yüksek Okullarında (MYO) temininde güçlük çekilen öğretim elemanı kadrolarına başvurularda Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) şartı aranmayacak, "uzmanlık alanları" yeniden belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri