doğa - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi doğ- fiilinden Yeni Türkçe +A ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için doğ- maddesine bakınız. Yeni Türkçe sözcük Fransızca nature "tabiat" < Latince nasci, nat- "doğmak" sözcüğüne kıyasla türetilmiştir.
Doğa sözcüğünün kökü eski Türkçe “tog – tug” yükselmek, çıkmak anlamına gelmektedir. Doğmak fiilinden gelir.
Bu sözcük Eski Türkçe toġ- fiilinden Eski Türkçe +I(g) ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için doğ- maddesine bakınız.
Doğa İsminin Kökeni
Doğa ismi, Türkçe kökenlidir ve tüm dünya dillerinde benzer karşılıkları bulunan evrensel bir kavramı ifade eder. Doğa sevgisi, ekolojik değerler ve doğal yaşam, bu ismin tercih edilmesindeki temel motivasyonlar arasındadır.
doğal - Nişanyan Sözlük. Yeni Türkçe doğa sözcüğünden Yeni Türkçe +Al ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için doğa maddesine bakınız. Fransızca nature "doğa" > naturel "doğal" ikilisine paralel olarak türetilmiştir.
İlgili 33 soru bulundu
"Doğa" kelimesi, Sokrates öncesi Yunanca'da bulunan ve doğal büyüme fiilinden türetilmiş "phusis" teriminin Latince çevirisi olarak kullanılan ve doğmak fiilinden türetilmiş olan "nātūra" sözcüğünden İngilizceye "nature" olarak geçmiştir.
Bu doğrultuda doğa eş anlamlısı "Tabiat" kelimesi olup aynı zamanda doğa da demektir.
Ermiş ve güçlü kimse, uzun kanatlı, hızlı uçan, kuvvetli bir yırtıcı kuş. Doğan ismi, Türkçe kökenli olup, Türklerin atalarından bu yana kuş isimleriyle bağlantılı olarak kullandıkları bir adlandırmadır.
Doğa, natür veya tabiat, en geniş tanımıyla doğal, fiziksel, maddi dünya ve aslında tüm evrendir.
Türkçe kökenli ve özel isimler ülkemizde son yıllarda giderek tercih edilmektedir. Bu tür örnek isimlerden birisi de Doğa ismidir.
Türkiye Türkçesi doğ- fiilinden Yeni Türkçe +A ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe soġık “soğuk” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe soġı- fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için soğu- maddesine bakınız.
Türkiye Türkçesi öğret- fiilinden Yeni Türkçe +mAn ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için öğren- maddesine bakınız.
Eski Türkçe yaġmur “yağmur” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yaġ- fiilinden Eski Türkçe +mUr ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için yağ- maddesine bakınız. Fiilden etkin fiil adı yapan arkaik +mIr eki yağmur, kömür, yumur ve belki çamur sözcüklerinde görülür.
4.4. söylemek söy+le-mek=isim kökü+isimden fiil yapım eki-fiilden isim yapım eki (isim-fiil eki) Eski kaynaklarda sözlemek olarak geçer. Z>y değişimi vardır. Söylemekten söylem, söylence, söylenme, söylenmek, söylenti, söyleşi, söyleşmek, söyletme, söylev, söyleyiş kelimeleri türetilmiştir.
Kök, kara hayatına uymuş olan gelişmiş bitkilerde, genel olarak toprak içerisine doğru büyüyen ama nadiren toprak üstünde de bulunan bir organdır. Görevi, bitkiyi toprağa bağlamak, topraktan su ve su içerisinde erimiş halde bulunan tuzları (inorganik maddeleri) emerek gövdeye iletmektir.
Av olarak neyin bulunduğuna bağlı olarak, böcekler ve sürüngenler diyetlerinin küçük bir bölümünü oluşturur. Şehir bölgelerinde gökdoğanın diyetinin büyük bölümü kaya ve sokak güvercinleri oluşturur; hatta bazı şehirlerde diyetlerinin %80'idir. Kumru, sığırcık ve karga gibi diğer şehir kuşları da avların arasındadır.
Doğan, gündüz yırtıcı kuşları (Falconiformes) takımından Falconidae (doğangiller) familyasından Falco cinsini oluşturan yırtıcı kuş türlerinin ortak adı. Bazı türlerine kerkenez adı verilir.
- Doğan kuşu yabani ve tehlikeli bir hayvandır. - Yırtıcı ve güçlü pençelere sahiptir. - Kısa gövdeli olan doğanın sivri ve keskin gagası vardır. - Doğanlar genellikle siyah, beyaz, kahverengi ve sarı tonlarında olmaktadır.
Köken olarak, Noyan ismi Türkçe ve Moğolca kökenlidir ve lider veya komutan anlamına gelir.
Günümüze Türkiye'de en yaygın kullanılan güzel erkek isimleri içerisinde yer almaktadır. Peki Doğan isminin anlamı nedir?
Doğan dışında birçok erkek çocuklarına verilen isimler arasında yer alıyor.
Tarihî Türk Yazı Dillerinde Öküz:
Sıgır ve tana (iki yaşına kadar olan yavru) ise sırasıyla ilk kez Karahanlıca ve Eski Kıpçakça metinlerde belgelenir. Bunların bağlı olduğu familya ud “sığır”dır.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı tabip kelimesidir. Bir diğer eş anlamlı kelimesi ise hekim kelimesidir.
Hakim kelimesinin eş anlamlı kelimesi ise Yargıç, başat, yargıcı, bilge, filozof kelimeleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri