Doğaya meraklı olup, bu işi mesleği haline getirmek isteyen, doğayı, canlıları ve araştırmayı seven kişiler, üniversitelerin ekoloji mühendisliği bölümünü okuyarak ya da üniversitelerden ekolog sertifikası alarak ekolog olabilirler.
DOĞASEVER KELİMESİNİN ANLAMI
Doğanın kirlenmesine ve tahrip edilmesine karşı çıkan (kimse) anlamına gelir. Bu kelime genellikle doğa sever şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı doğasever şeklinde olmalıdır.
doğa sevgisi, insanın içinde olan ve dünya'ya farklı bir bakış açısıyla bakmasını sağlayan bir sevgidir. doğa sevgisi içinde olan bir kişi yere çöp atmaz, hayvanları korur, ormanlara değer verir ve buna benzer bir sürü konuda hassastır.
Doğal olaylar ve doğal unsurlar insanların sosyal ve ekonomik ve diğer beşeri faaliyetlerini büyük oranda etkilemektedir. Bundan dolayı da doğal olaylar ile insan faaliyetleri sürekli olarak bir etkileşim içerisinde olmaktadır. Bu süreç doğa ve insan etkileşimi olarak tanımlanmaktadır.
Bir başka sanat akımı olan Natüralizm (doğalcılık), 19. yüzyıl sonları ve 20. yüzyıl başlarında genellikle sanat ve edebiyatta görülmüş olan bir akımdır. Bu akım, doğa biliminin belirli ilke ve yöntemlerini kendi sanatına uyarlayan sanatçılar tarafından geliştirilmiştir.
İlgili 33 soru bulundu
Çocukların doğal ortamlara alışamamasına ve doğayla ilgili bir fobi (biyofobi) geliştirmelerine yol açabiliyor. Bu bireyler, doğayı yeterince benimsemedikleri için, doğaya karşı herhangi bir sorumluluk hissetmiyorlar. Doğal kaynakların tükenmesi karşısında harekete geçmeye yönelik bir istekleri bulunmuyor.
Araştırmalar, doğada zaman geçirmenin stresi azalttığını, zihinsel rahatlama sağladığını ve kaygı bozukluğu, depresyon riskini düşürdüğünü gösteriyor. Doğanın huzur ve sakinlik veren atmosferi, ruh halini iyileştirirken zihnimizi yeniden tazelik ve enerji ile dolduruyor.
Doğasever sözcüğü doğanın kirlenmesine ve tahrip edilmesine karşı çıkan kimse anlamında kullanılmaktadır. Doğasever doğru yazılışı merak edilen bir sözcüktür. Doğa ve sever sözcüğünün birleşiminden oluşan doğasever sözcüğü bitişik yazılmalıdır. Doğasever sözcüğü ayrı yazıldığı takdirde yazım yanlışına sebep olur.
Türkçede ''sever'' sözcüğüyle biten tüm kelimeler birleşik isimdir. Birleşik isimler ise dil bilgisi kurallarına göre ayrı değil bitişik yazılır. Bu nedenle kelimenin sanatsever şeklinde yazılması gerekir.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Pekiştirmeli sıfatlar bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırçıplak, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırsıklam, sırılsıklam, sipsivri, yemyeşil.
Doğada olmak, hatta doğanın manzaralarına bakmak bile öfkeyi, korkuyu ve stresi azaltıyor ve olumlu hisleri artırıyor.
İnsanların ve canlıların hayatını devam ettirebilmesi için doğa olmazsa olmazdır. Tüm canlıların yaşaması için gerekli koşullar doğada sağlanır. İnsan için hayati önem taşıyan doğa, insanlardan hak ettiği değeri göremez. Çevre insanlar tarafından kirletilmekte ve dünya yaşanmaz hale getirilmektedir.
Biotin sözcüğünün kökeni eski Yunanca'da yaşam anlamına gelen biotis kelimesinden gelir. H Vitamini ve B7 vitamini olarak da bilinen biotin, tükettiğimiz besinleri enerjiye dönüştürmekte kullanılır. Vücudumuz için önemli bir vitamindir.
Biyofili, yaşam ile bağlantı kurmak ve sürdürmek amacıyla ortaya çıkan genetik temelli insan ihtiyacı ve eğilimi olarak tanımlanabilir (Kahn, 1997).
Biyofilik tasarım (İklime duyarlı mekan tasarımı), doğal malzemeler, doğal havalandırma, doğal aydınlatma doğadan ilham alan şekil ve formları modern yapılı çevreye dahil etmeyi içeren yapı tasarım ilkeleridir.
Çevreyi koruma bilinci sayesinde su, hava ve toprak kirliliği önlenir, doğal hayat korunur, karbon ayak izi azalır, küresel ısınma ve sera gazı etkisinden korunulur, gelecek nesillere güzel bir dünya bırakılır.
Doğanın insana hakim olduğuna ya da insanın doğaya hakim olduğuna yönelik bir çok örnek verilebilir. Örneğin teknolojimizle yaşam süremizi uzatabilmemizden ötürü doğaya hakim olduğumuz söylenebilir; ama ne yaparsak yapalım ölümümüzün önüne geçemediğimiz için doğanın insana hakim olduğu da söylenebilir.
Doğada oynayabileceğiniz çeşitli oyunlarla çocuğunuzun çevresini keşfetmesini ve doğayı sevmesini sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun doğada geçireceği eğlenceli vakit, onun doğada bulunma isteğini arttıracaktır. Çocuğunuza bitkileri ve hayvanları tanıtmak doğa bilincinin yerleşmesi açısından faydalı olabilir.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
UYARI: Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri