Temelde skolastik bir anlayıştır, modern çağda değişme ve gelişmeyi yadsıyan öğretileri ve anlayışları adlandırır. Zira kendi fikir ve iddiasının mutlak doğru olduğunu ileri süren her kişi veya sistem dogmatiktir.
Dogmatizm, dini ve politik sistemlerle alakalı bir kişilik özelliğidir. Dogmatikler boyun eğmez,uzlaşmaz ve sert bir stile sahiptirler. Belirli bir düşünce veya inanç sistemine körü körüne bağlanırlar. Yeni girdilerin zorlayıcılığına rağmen yenilikleri kabul etmekte güçlük çekerler.
Dogmatik davranış: Dogmatik, daha önce doğru olan bir kavrama, bir inanca zamanla doğruluğu ortadan kalksa bile bağlı kalmaktır.
Dogmatik kelimesine Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman, 'Felsefe ve din dogmalarının mantıksal açıdan ve sıralı biri yolla ortaya konuluşu' biçiminde ifade etmek mümkün. Özellikle deney bilgisini ve kanıtları bir kenara bırakmak suretiyle, onları hiçe sayarak inanç öğretileri çıkaran bir düşünce yapısıdır.
DOGMATİK ZİHNİYET NEDİR? Bir başka deyişle dogmatizm, aklın kesin ve mutlak bir değere sahip olduğunu, böylece mutlak bilgi ve varlığa (hakikate) ulaşılabileceğini ve bunun sonucu olarak da bilginin metafiziğinin mümkün olduğunu ileri süren felsefi akımdır.
İlgili 34 soru bulundu
Dogmatizmi benimseyen kişiler kendi fikir ve inanışlarının mutlak doğru olduğunu da ileri sürerler. Dogmatizmde eleştiri, tartışma ve fikir beyanları ortaya atılmaz. Geçmişten günümüze dogmatizme pek çok örnek verilebilir. Özellikle orta çağda dogmatizm çok gelişmiş ve zirve noktasına ulaşmıştır.
Bugünlerde gerek "pragmatik" gerekse "dogmatik" sözcüğü olumsuz çağrışımlara açık. Pragmatik kişi koşullara göre farklı davranan, dogmatik kişiyse kendi bildiği doğruları incelemeden karşıt görüşleri kestirip atan olarak anlaşılıyor.
Zira karşı karşıya olduğumuz teknoloji, organik zekaya karşı üretilmiş; “yapay” bir zeka değildir. İnsanlığın yıllar içerisinde biriktirdiği her şeyin bir araya getirilmesi ve daha öncekileri tekrar etmeye ihtiyaç duymadan onun üzerine yeni bir şey koyma imkanını sağlayan kümülatif ve kolektif bir zekadır.
Kişilerin herhangi bir düşünceye saplantılı olarak inanması, bağnaz olarak değerlendirilir. TDK'ya göre de, saplantılı düşünce anlamına gelir.
İnanç esasına dayanan din bilgisi dogmatiktir. Yani dogmalar, tartışılmaz, kendilerinden kuşku duyulamaz. Bu açıdan din bilgileri mutlaktır.
Dogmatizm bir düşüncenin doğru olabilirliği ya da duruma göre doğru olabileceğini değil anlaşılan haliyle ve her durumda kesin doğru olarak kabul edildiği bir tutumu ifade etmektedir.
Skolastik felsefe/düşünce, Latince kökenli schola (okul) kelimesinden türetilen scholasticus teriminden gelmektedir ve kelime anlamı olarak okul felsefesi demektir.
Dogma kelimesi, bir otorite tarafından ortaya konulan her türlü araştırma ve incelemeye kapalı olarak kabul ettirilmeye çalışılan her türlü görüş ve inanış olarak ifade edilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre dogma kelimesi, bir görüş için sorgulanması ve tartışılması mümkün olmayan gerçek olarak açıklanmaktadır.
Müspet Hukuk (Pozitif hukuk-Yürürlükte olan hukuk – dogmatik hukuk): Bir ülkede belli bir zamanda yürürlükte bulunan yazılı (anayasa, uluslar arası antlaşmalar, kanunlar, khkler, tüzükler vs.) ve yazısız hukuk kurallarının (örf ve adet hukuku kuralları) tümüne birden verilen isimdir.
Dogmatizm, herhangi bir iddiayı, önermeyi, düşünceyi v.s. yi hiçbir tartışma yapmadan, eleştiriye tabi tutmadan, sadece duygulara, kişisel eğilimlere dayanmak suretiyle doğrulamak, benimsemek eğilimidir.
Kelimenin orijinali olan Yunanca despotēs, kabaca "Efendi" anlamına gelir ve kyrios kelimesi ile eş anlamlıdır. Yunaca terimin Latince karşılığı dominus'tur ve despotēs zaman zaman sikke basımında olduğu gibi bazı resmi durumlarda Roma İmparatoruna atıf yapmak için kullanılmıştır.
Yobazlık, bağnazlık ve gericilikle ilgili bazı tanımlar şu şekildedir: “Yobaz; dinde bağnazlığı aşırılığa vardıran, başkalarına baskı yapmaya yönelen kimse ya da bir düşünceye, bir inanca aşırı ölçüde bağlı olan kimse anlamına gelir.” “Bağnaz ise bir düşünceye, bir inanışa aşırı ölçüde bağlanıp ondan başka bir düşünce ...
Mübareze kelimesi TDK sözlük anlamına göre çekişme demektir. Bu kelimenin bir diğer anlamı ise, düşman olan taraflardan birer kişinin çıkarak birbiri ile çarpışması anlamına da gelir.
Felsefe ve bilimde önemli bir kavram olan rölatif kelimesi dilimize Latinceden geçmiştir. Kelime mutlak olmayan ve kesinlik taşımayan anlamına gelir. Matematiksel ya da bilimsel olarak ispatlanmamış, henüz hipotez aşamasında olan tüm teoriler rölatif olarak tanımlanır.
Rasyonellik, akılcılık ya da usçuluk anlamında felsefi terim ve önerme. Rasyonalizm, rasyonelliği merkez alan bir felsefe öğretisidir. Buna göre, hem gerçekliğin hem de doğruluğun ölçütü rasyonalitede yani ustadır. Akılcılık, rasyonel olmanın niteliği ya da halidir - yani, akla dayalı ya da akla uygunluk.
Normatif kelimesinin sözlük anlamı kural koyucudur. Bunun dışında idealize edilmiş ve değiştirilmesi söz konusu olmayan tüm yaptırımlar da normatif olarak nitelendirilir. Örneğin tüm dogmalar normatiftir çünkü tartışmaya açık değildir. Normatif değerler ve sistemler, değer yargıları ve kurallar ortaya koyar.
Pragmatik olmak veya pragmatizm aslında bir felsefi düşüncedir. Köklerini İngiliz filozof Jeremy Bentham'dan almaktadır. Bu felsefi düşünceye göre insanlar rasyonel şekilde kendi çıkarlarını izlemektedir ve insanlar elde etmek istedikleri faydaları en yüksek noktaya getirmeye çalışan canlılardır.
Pragmatizm, felsefede; uygulayıcılık, uygulamacılık, pragmacılık, fiîliyye, faydacılık, yararcılık gerçeğe ve eyleme yönelik olan, pratik sonuçlara yönelik düşünme temelleri üzerine kurulmuş olan felsefi akımdır.
Bu görüşe göre doğruluk ve gerçeklik, insanın bireysel kanaatlerinin ve davranışlarının sonucudur. Dolayısıyla insanı, diğerlerinden ayıran, öne çıkaran ve kişisel fayda sağlayan davranış ahlaklıdır. Diğer bir ifade ile pragmatik felsefeye göre davranışın sonunda bir fayda varsa bu davranış doğrudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri