Sumak bitkisi ülkemizde Doğu Anadolu dışındaki tüm bölgelerde yetişir. Ana vatanı Arap Yarımadası olan sumak, Güney Avrupa'da ve Hindistan'da da yetiştirilir. Eğer bulunduğun ilkim çok soğuk ya da kurak değilse şefim, sen de balkonunda ya da bahçende uygun koşulları sağladığında sumak bitkisi yetiştirebilirsin.
Sumak ağaçları toprak ayırt etmeksizin her tür toprakta yetişebilmektedir. Günümüzde bu bitki süs bitkisi olarak da kullanılmaktadır. Ülkemizde Doğu Anadolu bölgesi dışında her yerde sumak ağaçları yetiştirmek mümkündür.
Ülkemizde bulunan sumak ağaçları nerede ise her bölgede yetişir. Doğu Anadolu Bölgesi hariçtir. Sumak yüzlerce türü bulunan bir bitkidir. Çalılıklarda, ormanlarda kendiliğinden yetişir.
"Sumak Türkiye'de ve dünyada oldukça tüketilen bir baharat çeşididir. Oldukça özel olan bu bahar özellikle vücut için son derece faydalıdır. Kalp krizini önleyen, vücutta ödem oluşmasını engelleyen bu baharat özellikle Ege Bölgesinde sıkça bulunan bir baharat türüdür.
Sumak, daha sonra gençleştirme budamasıyla yeniden sürgün oluşturup verime geçiyor. Bitki, 2. yıldan itibaren 1-1,5 kilogram arasında ürün veriyor ve bitkiden 6. yıldan itibaren ortalama 7-8 kilogram ürün alınabiliyor.
İlgili 18 soru bulundu
Arslan, "Bu ağacın birçok özelliği var. Sumak ağacına su verilmesine gerek yok, kendi kendine gelişen bir ağaç.
Sumak Sıkça Sorulan Sorular
%23 indirimle Arifoğlu 250 gr Öğütülmüş Sumak 50 TL'ye, %16 indirimle Organik Taze Dökme Sumak 250 Gr 46 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Gerçek sumak nasıl anlaşılır? Sumak, görüntü itibariyle çalıya benzer. Rengi ise bordo kadife gibidir. Küre biçimindeki sumak bitkisi limon gibi ekşidir.
Sumak ülkemizin pek çok bölgesinde doğal olarak yetişiyor. Sumak ağaçlarına Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Akdeniz Bölgesi'nde ve Ege bölgelerimizde rastlayabilirsiniz.
Ekme işleminden önce tohumlar ortalama 5 dakika kadar kaynar suya batırılır. Ardından 10-20 gün ılık suda bekletilir ve doğal koşullarda katlama işlemine alınır. Bahar ayında tohumlara bakılır, eğer çimlenmeler meydana gelmişse ekim işlemine başlanır. Ekim derinliğinin 10-15 mm. olması gerekir.
Bahar aylarında tohumlar kontrol edilir ve çimlenmeler başlamışsa ekilir. Aksi taktirde, olduğu gibi doğal koşullara bırakılır ve ikinci yılın kış veya bahar aylarında ekilir.
Kış aylarında yapraklarını döker. Sonbaharda meyveleri kırmızı halini alır. Sumağın yaklaşık 150 farklı çeşidi bulunur. Sumak çeşitleri arasında zehirli çeşitler olduğu da bilinir.
Sumak; sumak ağacı olarak da bilinen Rhus bitkisinin meyvelerinden elde edilir.
Sumak, sumak ağacı olarak da bilinen Rhus bitkisinin meyvelerinden elde edilen bir baharat türüdür.
Her aktarda bulunan sumak, zayıflamanın ekonomik ve doğal yollarından biridir. Mayhoş bir tadı olan sumak, iştah kontrolünde etkilidir ve gereğinden fazla yemenin önüne geçer. Çabuk doymaya yardımcı olur ve sonucunda dengeli miktarda kalori aldığınız için zayıflatıcı etkisinden faydalanırsınız.
Sumak Türkiye'de de oldukça yaygın olarak yetişen bir bitkidir. Özellikle Akdeniz Bölgesi, Güney ve Doğu Anadolu'da yetişme imkanı bulur.
Sumak bitkisi 600 - 1900 m yükseltide kuru, taşlı ve kayalık yerlerde, çalılıklarda, yol kenarlarındaki yamaçlarda ve ormanlık yerlerde yetişebilmektedir. Sumak bitkisi hafif kumlu, orta tınlı, ağır killi ve drenajı iyi olan toprakları tercih eder. Besin maddesinden yoksun topraklarda büyüyebilir.
-Sumak Tohumu Çimlenmesi:7-12 gün arasında.
Zehirli sumak, sumakla ilişkili olsa da, tamamen farklıdır. Zehirli sumak beyaz renkli meyve üretir ve zehirli sarmaşık veya zehirli meşe ağacındakine benzer bir ağaçta yetişir ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Sumak, bilimsel olarak Rhus coriaria olarak bilinen çiçekli bir çalıdır.
Sumak, hazırlanışı sırasında içine tuz eklenerek elde edilen bir baharattır. Bu nedenle yüksek tansiyonu olan kişilerin kullanmaması önerilir. Hassas bünyeye sahip veya alerjisi olan kişilerin doktora başvurmadan tüketmemesi önerilir. Sumak, aşırı tüketilirse ciltte yanma, kızarıklık ve kaşıntıya sebep olur.
Sumak; hazımsızlığa iyi gelir. Bununla beraber boşaltım sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olarak ishal ve kabız sorunlarını çözer. Bu yüzden sumak, ishal yapmaz.
Sumak güçlü bir idrar söktürücüdür. Sağladığı bu etkiyle idrar yolu enfeksiyonlarından büyük oranda korur ve tansiyonu düşürür. Ayrıca sumak, kandaki kolestrol ve trigliserid düzeylerini dengeler. Damar sertliğini de önlemeye yardımcı olan sumak birçok hastalığın tedavisinde kullanılan doğal bir ilaçtır.
Perakende satış mağazalarından Bimde sumak satılı vardır. A101 şok migros gibi gıda marketlerinde de sumak satışı bulunuyor. Baharat reyonlarında bu ürünü rahatlıkla bulabilirsiniz. Sumak fiyatları marketlerde farlılık göstermektedir.
Türkiye'de Doğu Anadolu Bölgesi dışında her yerde yetişir.
Sumak baharatı sumak bitkisinin tohumlarının hasat edilmesi ve sıklıkla öğütülmesi ile hazırlanır. Sumak; kullanıldığı yemeklere ekşimsi aroma verir. Ancak biber ailesinin bir üyesi olmadığından bünyesinde bir acılık barındırmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri