Vücudun öz sıcaklığını en iyi yansıtan ölçüm makattan bakılan rektal ısıdır. Rektal vücut ısısının 38C derece ve üzerinde olması ateş olarak tanımlanır. 3 aydan küçük çocuklarda, bazı hastalıklarda ve anal bölgede kesiye yol açabilmesi nedeni ile rektal değerlendirme pek sıklıkla kullanılması önerilmez.
Alından ateş ölçmek nazik bir ölçüm yöntemidir. Alından ateş ölçerler cilt tarafından yayılan kızılötesi enerjiyi ölçer. Bu enerji lens tarafından toplanır ve bir sıcaklık değerine dönüştürülür. En iyi sonuçlar için daima kullanım kılavuzunu takip edin.
Ağızdan, alından, kulak yolundan, koltuk altından, makattan ateş ölçülebilir. Bu ölçümler için cıvalı-cam, elektronik, dijital, transmembranik ve termal kamera ile ölçüm yapılabilir.
Ağızdan ve koltuk altı ölçümü makattan ölçüme göre düşüktür (0.5-1 derece). Kulaktan ölçüm ise makattan ölçüme yakındır. Ateş ölçümü günde 6-8 kez yapılabilir. Sık ölçüm çocuklarda huzursuzluğa neden olur.
Koltukaltı ateşinin 36,5 ile 37,3 arasında olması normal 37,4 üstünde olması yüksek ateş sayılmaktadır. Kulaktan ölçülen ateş 35,7 ile 37,8 arası normal 37,9 üstü yüksek ateş sayılmaktadır. Alından ölçülen ateş 36,6 ile 37,8 arasında normal 37,9 üstüne çıkması yüksek ateş sayılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
İncelenen araştırmaların %37,5'i çocukların ateş ölçümlerinde en güvenilir yöntemin rektal ölçümler olduğu, infrared temassız alın termometresinin, rektal ölçüm yapılamadığı durumlarda ancak alternatif olarak kullanılabileceği, %12,5'i ise bu yöntemin kullanılmaması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir. Özellikle ateşi çıkmaya duyarlı ve ailesel yatkınlığı olan çocuklarda meydana gelir.
Sonuç olarak: Vücut ısısını en doğru ölçümü makattan dijital ateş ölçerler ile yapılabilir. Ancak makattan ve ağızdan ölçüm, hem çocuğun uyumu hem de hijyenik çekinceler nedeniyle çok önerdiğim bir yol değildir. Ciltten temaslı/temassız kızılötesi ateş ölçerler ile ölçüm çok güvenli değildir, bunu da önermiyorum.
Bu ateş vücudun birçok noktasından yapılabilir. Alından, boyundan, kollardan, koltuk altından değişik ölçüm aletleri ve teknikleri mevcuttur.
Bebeklerde ve çocuklarda normal ateş 36,4 °C'dir. Çocuktan çocuğa hafif değişiklik olabilir. Yüksek ateş 38 °C ve üstü olarak tanımlanır.
Yaygın bir kullanımı vardır ancak güvenilirlik oranı düşüktür. Koltukaltı ölçümü yaklaşık olarak 3 dakika sürer. Derece daha düşük çıkabilir bu da kişinin yanlış önlem almasına neden olabilir. En doğru ölçüm yolu ise makattan ölçümdür.
Genel olarak makattan ölçülen normal vücut ısısı 36.4 - 37.6 Cº , koltuk altından ölçülen normal ısı ise 36.5-37.0 0C olarak kabul edilir.
Yüksek ateş yetişkinler için vücut sıcaklığının 37,2-37,5 derecenin üzerinde olması olarak tanımlanır. Ateş yükselmesi rahatsız edici bir durum olabilir ve özellikle 39,4 ve üzeri değerlerde çeşitli komplikasyonlar meydana gelebileceği için tedbirli olunmalıdır.
Kulaktan, koltukaltından ve makattan ölçümler birbirine yakın sonuçlar verir. O nedenle yenidoğan dönemi dışında kulaktan ölçüm daha çok tercih edilir. Sonuç 37.3 derecenin üzerindeyse ateşin varlığı kabul edilir. Yenidoğanlarda ve 5-6 haftalık bebeklerde koltukaltı ve kulaktan ölçüm daha çok tercih edilir.
Vücut ısısı 37,5 derecenin üzerinde ise çocuğun kıyafetleri hemen çıkarılmalı ve yarım saat sonra yeniden ateşi ölçülmelidir. Çocuklarda ateş 38,5 derecenin üzerine çıkarsa ılık duş aldırılmalı ya da ılık uygulama yapılmalıdır. Çocuğun başı dahil tüm vücudu 30 derece sıcaklıkta su ile yıkanmalıdır.
Ateşin hızlı yükseldiği veya çok yüksek olduğu durumlarda eller-ayaklar çok soğuyabilir; bu vücudun bir savunma mekanizmasıdır.
Ateş ölçümünde ya da ateş tanımında kullandığımız standart yer “alın ortasıdır”. Örneğin alın ortası yerine kulak arkasından ölçüm yaparsanız çocuğunuzun hafif ateşi olmasına karşın yüksek ateşi olduğunu düşünebilirsiniz.
Dijital ateş ölçer bebekler veya çocuklar üzerinde onların bazı uzuvlarına konularak ölçüm yapılır ve istenilen sonuç saniyeler içerisinde alınır. Vücut sıcaklığı farklı yöntemler ile; kulaktan, alından, ağızdan, rektumdan ve koltuk altından ölçülebilir.
Çalıştırıldıktan sonra alına 10 cm kadar mesafeyle tutulan temassız ateş ölçerin anında vücut ısısını dijital ekranına aktardığı öğrenilmektedir. "Alından ateş ölçer kaç derece olmalı?” için ise 36-37,4 derece aralığının normal kabul edildiği not edilmektedir.
3 aylık ile 6 aylık arasındaki bebekler için dijital termometre ile rektumdan ateş ölçmü hala en iyi seçimdir. Bir temporal arter termometresi de kullanılabilir. 6 ay ile 4 yaş arası çocuklarda, rektal ateş ölçmek için dijital bir termometre kullanabilirsiniz.
Yetişkinlerde ise, ateş değeri 39, 4° C veya daha üzerindeyse doktora başvurmak gereklidir.
İç ateş, farklı belirtiler ile kendini gösterir. Kusma, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, ani üşüme, eklem ağrıları, terleme ve kalp ritmindeki düzensizlikler iç ateşin en belirgin belirtileridir. Kişiler bu ve benzeri belirtiler ile karşı karşıya kaldıklarında doktora gitmeyi ihmal etmemelidir.
Uykudan uyanıp geçici olarak konuşamama ve yüzde çekilmelerle seyreden havaleler çocuklarda sık olan bir çeşittir. Dalgınlaşma, ağız şapırdatıp yutkunma ve bazı otomatik hareketler de havale bulgusu olabilir. Beraberinde şuurda bulanma, şaşkınlık, hayal görme olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri