Ayakkabı almadan önce ayağınızın boyutunu ölçtürün, sıkı ve dar ayakkabı giymeyin. Ayakkabıyı giydikten sonra ayağa kalkın ve ayağınıza yük verin. En uzun parmağınız ile ayakkabının ucunun içinin mesafesi 1-1,5 cm olmalıdır. Ayağınızın en geniş yeri ayakkabının en geniş yerine tam oturmalıdır.
En uzun parmak ile ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk olmalıdır. Gün sonuna doğru ayaklarınız şişeceğinden, ayakkabı almak için en uygun zaman dilimi gün sonudur. Yüksek topuklu ayakkabılar kadar babetler de ayak sağlığınız için uygun değildir. İdeal topuk yüksekliği 3-4 cm olmalıdır.
Yumuşak ve esnek bir tabana sahip ayakkabılar, ayak rahatlığı ve sağlığı açısından idealdir. Düz tabanlar için ek destek sağlayan ayakkabılar, çukur tabanlar için ise ayak kemerine uygun olanlar seçilmelidir. Ayakkabı Malzemesi: Ayakkabının malzemesi, ayağın nefes almasını sağlar ve terlemeyi önler.
Ayak topuğunun ayakkabının içerisinde hareket etmemesi ve kullanıcı ayakkabı ile yürüdüğünde ayak topuğu sağa, sola hareket etmemelidir. Ayakkabının ayağa olduğu ayak parmaklarının ayakkabı içerisinde rahatça hareket ettirebiliyor olmasından da anlaşılabilmektedir.
Ayak ölçüsü belirlenirken ayaktaki en uzun parmak baz alınır. Uzun parmak, bazı kişilerde ayak baş parmağı, bazı kişilerde ise baş parmağın yanındaki parmak olur. Ayakkabı bu ölçülerden yarım santim daha uzun olmalıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Ayakkabınızın parmaklarınızı fazla sıkması form bozukluklarına, nasır oluşumuna vb. problemlere yol açabilir. Bu yüzden ayakla ayakkabı arasında 1 cm kadar boşluk olması gerekir. Aynı zamanda topuk yüksekliğine de dikkat edilmelidir.
- Ayak yaralanmalarını en aza indiren kösele tercih edilmeli, naylon ve benzeri ayakkabılardan da kaçınılmalıdır. - En uzun parmak ile ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk olmalıdır. - Alışverişe mutlaka akşam saatlerinde çıkılmalıdır.
Ayakkabı ne bol ne de dar olmalıdır. Ayak bileğinizin rahat etmesine, parmaklarınızın içeride kolay hareket edebilmesine özen göstermelisiniz. Parmaklarınızın rahat hareket edebilmesi için ayakkabınızın burun kısmı geniş olmalıdır.
-Ayakkabının orta kısmıyla parmak arasındaki bölüm bükülebilmeli, orta kısım bükülmemelidir. -Ayağın ön kısmındaki genişlik ayağa tam uymalıdır. -Parmaklar yürürken öne kaydığı için ön tarafta bir parmak boşluk olmalıdır. Aksi takdirde yürürken parmaklar öne kayar ve sıkıntı oluşur.
Ayakkabı Giydikçe Açılır mı? Ayakkabılar deri, bez, kauçuk, plastik, kumaş gibi çeşitli materyallerden üretilir. Bazı materyallerde kullanıma bağlı olarak esnemeler görülür. Örneğin; bez spor ayakkabılar giyilmeye bağlı olarak esneyerek genişler.
Ayakkabı seçilirken ölçüler baz alınmalı, ayakkabı en uzun parmağa göre seçilmelidir. Ayağın tarak kısmı ayakkabıya tam oturmalıdır. Ayakkabının esneme payı olduğunun söylenmesi dikkate alınmamalı, dar ayakkabı gevşemesi umularak satın alınmamalıdır.
Genel olarak kısa sürede ayakkabının genişlemesi için gazete kağıtları sirke ile ıslatılır. Nemli haline gelen gazete kağıtları ayakkabının iç kısmına sıkı bir şekilde doldurulur. Bir gece boyunca gazete kağıtları bu şekilde bekletilir. Ertesi gün ayakkabınızda genişleme olduğunu fark edeceksiniz.
Taraklı Ayağa Sahip Olanlar Nasıl Spor Ayakkabı Giymeli? Spor ayakkabı seçerken, taraklı ayaklara sahip olanların geniş burunlu ve esnek tabanlı ayakkabıları tercih etmeleri tavsiye edilir. Ayakkabının ayak şekline uyum sağlayabilmesi için esnek bir yapıda olması önemlidir.
En uzun parmağınız ile ayakkabı burnu arasında yarım santimetre (0,5 cm) boşluk olmalıdır. Düz ve sert taban ayakkabı tercih etmemelisiniz.
Özellikle ayak başparmağı, ayakkabının önüne değmemelidir. En uzun ayak parmağıyla ayakkabı ucu arasında 1 santimetre mesafe olmalıdır. Parmaklar, ayakkabı içinde rahatça hareket ettirilmelidir.
Ayakkabıda topuğunuz en az parmaklarınız kadar rahat olmalıdır. Ayakkabının ucuyla en uzun parmağınız arasında 1cm boşluk olmalıdır. Ayakkabının içinde parmaklarınızı rahatça hareket ettirebilmelisiniz.
Bir ayakkabı ayağı çok sıkıştırıyorsa hızla ciddi enfeksiyonlara dönüşebilen kabarcıklara veya yaralara neden olabilir. Şeker hastasıysanız, ayaklarınızı her gün basınç alanları, kızarıklık, su toplaması, yara, çizik ve tırnak sorunları açısından kontrol etmeyi unutmayın.
Sağ ve sol ayak numaraları, nadiren birbirini tutar.Ayakkabı alırken sağ ve sol mutlaka birlikte denenmeli. Ayağınızın en uzun parmağından itibaren ayakkabının ucunda biraz boşluk olması ayağınızı çok rahatlatacaktır. Baş parmağınız ayakkabının ön kısmıyla asla temas etmemelidir.
Ayakkabılarınızı ağzını sıkıca kapattığınız su dolu torbalarla doldurun. Ayakkabılarınızı, su dolu torbalar tamamen donana dek buzlukta bekletin. Kısa bir süre çözülmeleri için bekleyin ve sonra buz torbalarını alın. Ayakkabınızın yapıldığı malzemenin, öncekine kıyasla biraz daha esnemiş olduğunu göreceksiniz.
En uzun parmağınız ile ayakkabının ucunun içinin mesafesi 1-1,5 cm olmalıdır. Ayağınızın en geniş yeri ayakkabının en geniş yerine tam oturmalıdır. Ayakkabının üzerinde yazan numaraya göre ayakkabı seçmeyin. Seçimi yaparken mutlaka deneyin.
Ayakkabı içinde parmakların uç kısmı ile ayakkabı ön kısmı arasında 12 mm'lik boşluk olmalıdır. Parmakların üst kısmı ayakkabıya sürtünmemesi için burada boşluk olmalı aksi takdirde parmak üstlerinde ve tarak kemikleri başlarının altında nasırlar oluşur.
Ayak ölçüsü için bir A4 kağıdın üzerine ayak yerleştirilmektedir. Ayakta dururken, ayağın en uzun parmağının ve topuğun dış taraflarına işaretler konulmaktadır. İşaretlenen bu iki nokta arasındaki uzunluk ayak uzunluğunu göstermektedir. Ayak numara tablosu ile de ayakkabı numarası öğrenme kolaylaşmaktadır.
Seçtiğiniz ayakkabıyı satın almadan önce mutlaka denemelisiniz. İdeal ölçü, ayak ucuyla ayakkabının burnu arasında bir parmaklık boşluk olmasıdır. Bu noktaya dikkat etmek sağlık açısından doğru seçimler yapmayı mümkün kılar.
Ayakkabının tabanı nasıl olmalı? Tabanı ayak şeklinize uygun olmalı, ayağınızın altındaki boşlukları doldurmalı ve desteklemeli. Çünkü tabanı dümdüz ve çok esnek olanlar, ayak tabanındaki bağların aşırı gerilmesi sonucu plantar fasiit ve topuk dikeni gibi ayak tabanı rahatsızlıklarına zemin hazırlayabilir.
Bu nedenle de ayakkabının altı kaymaması için ne yapılır konusunda zımpara kağıdı yöntemi baş göstermektedir. Ayakkabı tabanı zımpara kağıdıyla ovulduktan sonra taban boyunca çizgiler oluşturulur ve güçlü bir yapıştırıcı uygulanır. Kullanılan yapıştırıcı kuruduktan sonra ise lastiksi olan bir kaymaz taban elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri