Kat mülkiyet veya kat irtifak tapusu olmak kaydıyla, tapunun niteliği (vasfı) veya edinme sebebi kısmında; kargir apt, kargir ev, avlulu ev, çatı arası piyesli mesken vb. ifadeler yer alıyorsa konut kredisi için başvuru yapılabilir. Geri kalan değerlendirme eksper raporuna göre yapılacaktır.
Yığma yapılar ileriki bölümlerde de açıklanacağı üzere bazı açılardan üstün olmalarına karşın, çok ağır olmaları ve deprem gibi dinamik ve yatay yüklere dayanımlarının az olması nedeniyle, genellikle depreme dayanıklı yapı olarak nitelendirilmezler. (Bayülke, 1992).
Kullanılan malzeme çeşidine göre kagir yapılar tam kagir, yarı kagir ve iskelet sistemine göre yığma kagir olarak farklı sınıflandırmalara sahiptir. Tabanı, tavanı ve tüm duvarları beton, taş, tuğla gibi yanıcı olmayan maddelerden inşa edilen yapılara tam kagir adı verilir.
Örneğin yeni bir ev ya da yapı satın aldığınızda tapunun üzerinde “kargir ev” ya da “kargir yapı” gibi bazı terimler yer aldığını görebilirsiniz. Bunun anlamı, ilgili arsanın üzerinde inşa edilen yapıda kullanılan malzemelerin tuğla ya da beton olduğudur.
İlgili 39 soru bulundu
Temeldeki taşlar ne kadar dayanıklıysa kâgir yapı da o kadar dayanıklı olmaktadır. Kâgir yapılar özellikle depreme karşı oldukça dayanıksız olmaktadır ve deprem kuvvetlerini karşılayamamaktadır. Bu yüzden deprem bölgelerinde kâgir yapılar tercih edilmemelidir.
634 sayıl kanunun A)Yasaklar bölümünün 50. maddesinin devamında "Tümü kargir olmıyan yapılarda kat mülkiyeti kurulamaz." denilmektedir.
Düzenlemeye konu olan mesken nitelikli taşınmazlar, tapuda nitelik kısmında; mesken, konut, dubleks mesken, dubleks konut, tripleks mesken, tripleks konut, bahçeli kargir, ev vb. şeklinde içinde ev, konut, mesken ibareleri geçen taşınmazlardır.
Bu soruyu “evet” şeklinde yanıtlayabiliriz. Yani betonarme ev üzerine prefabrik yapı yapılabilir. Hatta sadece temel üzerine değil aynı zamanda betonarme bir ev üzerine de prefabrik kat atmak mümkündür. Ancak betonarme ev üzerine prefabrik yapı söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar vardır.
Kredi kullanabileceğiniz konut, şehir içinde ya da dışında kat mülkiyeti ya da kat irtifakı tapusu olan mesken, konut, daire, BAK, kargir apt, kargir ev, avlulu ev, dubleks- tripleks mesken, çatı arası piyesli mesken vb." olabilir.
Kargir evler, doğal malzemelerin kullanımı nedeniyle deprem dayanıklılığına sahip olabilirler, ancak deprem riski taşıyan bölgelerde inşa edilirken tasarım, malzeme kalitesi ve inşaat teknikleri gibi faktörlere dikkat edilerek, depreme karşı daha dayanıklı hale getirilmelidirler.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. feyemiteja Paniklemeyin ve sakin olun.
Söz konusu yapı türleri olduğunda “Kolonsuz ev depreme dayanıklı mı?” ya da “Taş ev depreme dayanıklı mıdır?” gibi sorular ön plana çıkar. Deprem yönetmeliğine ve zemin koşullarına uygun yapıldığı sürece bu tarz evler de depreme karşı dayanıklı olabilir.
Bilhassa tuğlaların üst üste dizilmesi neticesinde yapılan yığma binaların güçlendirilmesinde çimento şerbeti ve çimento enjeksiyonu gibi uygulamalar yapılmaktadır. Ayrıca epoksi reçinesi ve çatlak onarımı da yığma bina güçlendirme çalışmalarında kritik öneme sahiptir.
Kâgir yapı ya da kârgir yapı, çoğunlukla harçla birbirine bağlanmış ve birbirine bağlanmış olan bireysel birimlerden gelen yapıdır. Genel olarak tuğla, mermer, granit, traverten, kalker, dökme taş, beton blok, cam blok ve kerpiç gibi malzemeler kullanılmaktadır.
kargir evlerin kat sayısı, inşa edilen yapıya, tasarıma ve kullanım amacına bağlı olarak değişebilir. Kargir evler genellikle tek katlı veya çok katlı olabilir. Tek katlı kargir evler, yalnızca bir kat üzerine inşa edilmiş olan yapılar olarak tanımlanır.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Evet istediğiniz herhangi bir araziye prefabrik ev inşa edebilmeniz için izin gerekir. Ve kurulumunun yapılacağı arazinin imarlı olması gerekmektedir. Sadece zemininde beton kullanılan prefabrik ev projeleri izin açısından betonarme ev inşası izni ile benzerlik gösterir.
Arsanıza konteyner ev koymak içinde inşaat yapı ruhsatına ihtiyacınız var. Aslında ikamet edilecek her konut tipinde olduğu gibi prefabrik yapılar da yapı tanımına giriyor.
İnşaat Ruhsatı Gereğince Cins Değişikliği Yapılamaz
Yapısız iken yapılı hale gelme şeklindeki cins değişiklikleri “inşaat ruhsatı” gereğince yapılamaz. Cins değişikliğinin yapılabilmesi için “yapı kullanma izin belgesinin” alınması ya da bu yönde ilgili belediyenin yazısının bulunması gerekir.
a - Çelik Karkas Binalar: Binanın ana iskeleti çelik olan binalardır. b - Betonarme Karkas Binalar: Binanın kolon- ları (kirişleri, dikmeleri) ve tavanı tamamen beton olup kolon araları tuğla ile örülü olan binalardır.
Kargir tabiri, kelime yapısı ve kullanım amacı itibariyle ahşap olmayan yapılar için kullanılmaktadır. Kargir yapı; taş, beton, tuğla gibi ahşap olmayan malzemeden inşa edilmelidir. Eğer bir yapı ahşaptan inşa edildiyse, zaten burası “ahşap ev”, “ahşah yapı” olarak belirtilmekte, ahşap kelimesi mutlaka geçmektedir.
Başvuru sonrasına belediye bina planlarını inceler ve ona göre onay verir. Bu noktada eğer binanın inşasına yapı ruhsatı alınmadan başlandıysa ya da bina planlarına dahil edilmeyen fazladan katlar dahil edildiyse, tüm bunlar kaçak kat olarak adlandırılır.
Yarım kagir yapı nedir? Yarım kagir yapı olarak tanımlanan binalar ise taşıyıcı kolonları olmayan, dış ve iç duvarları ayrıca taban ve tavanları beton, taş, tuğla, briket gibi yanmaz malzeme ile yapılan binalardır.
Yığma yapı, Taşları ya da tuğlaları taşıyıcı olacak biçimde, üst üste koyup harçla bağlama yöntemiyle yapılmış olan yapıdır. Yani aralarındaki yapısal fark kullanılan malzemesidir. türkçede iki kelimede aynı şeyi ifade etmektedir. Kagir ( farsça kökenli) taş ve tuğlaları üst üste koymak anlaminda kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri