Atasözü [1] Yemin, yalan olduğu düşünülebilen sözün doğruluğuna inandırmak içindir. Sözün doğruluğunda kuşku yoksa yemine gereklilik yoktur.
"Doğru söz yemin istemez." Bu atasözü, eğer bir kişi doğruyu söylüyorsa, sözlerini doğrulamak için ekstra bir çaba göstermesine veya yemin etmesine gerek olmadığını belirtir.
Doğru Söze Ne Denir sözü soru kalıbında olsa da daha çok birinin söylediklerini onaylamak için kullanılır. Dilimize yerleşmiş olan bu söz, günlük hayatta da sıklıkla dile getiriliyor. Bu söz birinin fikrini ya da teklifi desteklemek için de kullanılabilir.
Doğru Söze Ne Denir Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Herhangi bir konu ile alakalı gerçek bir şey söylendiği zaman kimsenin konuyla ilgili yorum yapmasına gerek yoktur.
'dediği doğru, üstüne başka bişi demeye ihtiyaç yok' manasında, doğru sözün üzerine söylenen atasözü.
İlgili 38 soru bulundu
Doğru Söz Yemin İstemez Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: sözün doğruluğunda kuşku yoksa yemine gerek yoktur.
[1] Yemin, yalan olduğu düşünülebilen sözün doğruluğuna inandırmak içindir. Sözün doğruluğunda kuşku yoksa yemine gereklilik yoktur.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır. Atasözü Örnekleri: -Acıkan yanağından,susayan dudağından belli olur.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
[1] İşlerinde doğruluktan ayrılmayan kişiye Allah her zaman yardım eder.
"öfkesine kapılarak iş gören sonunda güç duruma düşer" anlamında kullanılan bir söz.
Doğru Söyleyenin Tepesi Delik Olur Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: sözüm bir kimseye dokunur mu diye düşünmeyerek doğruyu söyleyen kişi çok düşman kazanır.
Dost Dostun Eyerlenmiş Atıdır Atasözü Ne Demek? Bu söz, insanın gerçek dostlarının her an yardıma hazır olduğu anlamına gelir. Eyerlenmiş at, yolculuğa çıkmaya hazır demektir. Bu kelime, atasözünde yardım eli uzatmaya hazır manasında kullanılmıştır.
Hak deyince akan sular durur Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, adalet ve doğruluk kavramlarının önemine işaret eder. Gerçekten haklı bir durumda veya haklı bir iddiada bulunduğumuzda, tüm engellerin ve karşıtlıkların önemsizleşeceğini ifade eder. Haklı olduğumuzda, tüm dünyanın bize karşı durmasının önemi yoktur.
"Akıl akıldan üstündür" Atasözünün Anlamı: Bir kişinin aklı, başka bir kişinin aklını aşabilir ve daha üstün olabilir.
Dikensiz gül olmaz atasözü ile anlatılmak istenen de edilen her başarının ve mutluluğun ufak tefek olumsuzlukları da olabileceğidir. Dikensiz gül olmaz atasözünden anlatılmak istenen aslında yaşanacak her başarının elde edilme süresinde ufak tefek olumsuzluklarla karşılanabileceğidir.
Gülü Seven Dikenine Katlanır Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: insan sevdiği kimse veya sevdiği iş yüzünden gelecek sıkıntılara katlanır.
Kendi düşen ağlamaz Atasözünün Anlamı: Bir kişi kendi sebep olduğu durumda zarar görürse, başkalarından acıma veya yardım beklememelidir. Bu atasözü, kendi hatasıyla başına gelen kötü durumlar için başkalarını suçlamamanın ya da dert yanmamanın gerekliliğini ifade eder.
[1] Kimi durumlarda yardımlaşarak işlerin kolay kurtulacağını anlatır. [2](Doğru Olmaya Bilir 1. Anlamı Yazın)Yardımlaşma Bazı Durumlarda Gerekli Olabilir.
Topalla Gezen, Aksamak Öğrenir Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kötü insanlarla düşüp kalkanlar, onlardan kötü huy kaparlar.
"Deniz dalgasız olmaz, kapı halkasız." Bu atasözü, her şeyin kendine özgü bazı niteliklere sahip olduğunu ve bunların kaçınılmaz olduğunu belirtir. Tıpkı denizin doğal olarak dalgalı olması gibi, bir kapının da bir halkaya ihtiyacı vardır. Her şeyin doğasında olan ve değiştirilemez bazı özellikler olduğunu ifade eder.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır. - İgidim (kocam) igid olsun da, yerim çalı dibi olsun.
[1] Yanılmayan, kusur işlemeyen ve hata yapmayan insan yoktur. Herkes hata yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri