Başı tutmak DEYİMİ AÇIKLAMASI Gürültü, fazla konuşma, üzüntü ya da başka bir nedenle başı ağrımaya başlamak; kafası tutmak.
Kafa tutmak, boyun eğmemek ve karşılaşılan durumlara karşı dik bir şekilde durmak anlamına gelmektedir. Bu deyim genellikle direnme sözcüğünün deyimi olarak kullanılmaktadır. Hiç kimseye boyun eğmeyen kişiler için kafa tutma ifadesi cümle içerisinde geçmektedir.
[1] Dengesini kaybedip düşecek gibi olmak. [2] Bunalmak. [3] Görkeminden şaşırıp kalmak.
Örneğin; fikir yürütmek, kesenin ağzını açmak, notunu vermek gibi. - Kalıplaşmış sözlerden oluştuğundan kelimelerin yerlerini değiştirmek veya kelimelerden birisini atmak mümkün olmaz. Örneğin; açlıktan nefesi kokmak. - Deyimler birbirinden ayrı bir şekilde yazılan kelimelerin kalıplaşması ile oluşur.
Bol keseden atmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yerine getirilmesi güç vaatler bulunmak.
İlgili 30 soru bulundu
Deyim. [1] Gürültü yapılmasından başında uğultulu bir sersemlik bulunan kişi.
Deyim. [1] Gürültüden rahatsız olmak. [2] Zihni yorulmak.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
Bağrına basmak, bir kişiyi kabullenmek, olduğu gibi sevmek ve korumak gibi anlamlara gelen bir deyimimizdir. Bağrına basmak deyimi, kucaklamaktan gelmiştir. Kucaklamak, kucak açmak aynı zamanda kişiyi bağrına basmak ile aynı anlamı taşımaktadır.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır.
Deyim. [1] Arkasını dönmek. Aldırmamak, Önem vermemek. Bir işi sürdürmekten vazgeçmek.
Baş kaldırmak bir deyimdir ve uygun anlama sahip olması halinde cümle içinde kullanılabilir. Baş kaldırmak, isyan çıkarmak ya da ayaklanma yapmak demektir.
Genel olarak istenmeyen bir duruma karşı kişinin kendini sürüklemesi üzerinden başına dert açmak deyimi kullanılır. Aynı zamanda durup dururken can sıkıcı bir iş çıkarmak olarak özellikle yaygın şekilde değerlendirilir.
Aklı karışmak, derdine yanmak, kafa yormak, gözünü ayırmamak gibi deyimler üçüncü dereceden deyimlere örnektir.
Kafa patlatmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir konu üzerinde pek çok düşünmek, zihin yormak.
[1] Güvendiği kimselerle bir araya gelerek çözüm yolu bulmaya çalışmak. [2] Fikir almak, danışmak.
[1] Öfkeyle çok ağır, kötü, kalp kırıcı sözler söylemek.
Bam Teline Basmak deyimi duyarlı olunması gereken konular hakkında kötü sözler sarf etmek demektir. ''Damarına basmak'' deyimi ile eş anlamlıdır. Anlam: Birisinin hassas olduğu konularda aynı hassasiyeti göstermemek. Anlam: Birinin çok önemsediği şeyler hakkında ileri geri konuşup o kişinin sinirlenmesine neden olmak.
Kalp kazanmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Güzel bir davranış ve sözle birilerinin sevgisini kazanmak, ilgisini çekmek.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
-Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. -Attan düşen ölmez, eşekten düşen ölür. -Az kazanan çok kazanır, çok kazanan hiç kazanır. -Aç koyma hırsız olur, çok söyleme yüzsüz olur, çok değme arsız olur.
Kafa ütülemek deyiminin ilk anlamı, bir konuyu çok fazla uzatmak ve çok konuşup karşı tarafı rahatsız etmektir. Herhangi bir konu hakkında şikayet eden insanlar için de aynı deyim kullanılır. Genellikle geveze ve çenebaz olarak nitelendirilen insanların lafı uzatmaları, kafa ütülemek şeklinde tanımlanır.
Bir kişinin herhangi bir olaydan ya da sahip olduğu bir şeyden ötürü, kendini diğer insanlardan üstün görmeye başlamasına burnu büyümek denir. Bu deyim kibirlenmek ve üstünlük taslamak anlamında kullanılır.
Boş bulunmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri