Çin Halk Cumhuriyetine ilhak Aralık 1949'da Çin Halk Kurtuluş Ordusu bölgeye girerek konuşlandırılmış ve Doğu Türkistan, Çin'e ilhak edilmiştir.
Ancak bu devletler Çin ve Rus emperyalist güçlerinin kıskacı altında yok edildikten sonra Doğu Türkistan 1949'un Eylül'ünde tekrar Komünist Çin yönetimindeki kızıl ordu tarafından işgal edilmiştir. 1955'te sözde “Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi” kurulmuştur.
Uygur ayrılıkçılar, 12 Kasım 1933 tarihinde Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti'ni kurdu ve Çin'den bağımsızlıklarını ilan etti. Bu yeni cumhuriyetin kuruluşuyla "Doğu Türkistan" kavramı, tarihin çoğu boyunca sırf coğrafi bir tanım olarak işlev göstermesinden ziyade artık ilk kez siyasi bir boyut taşımaya başladı.
Birinci Cumhuriyet: 12 Kasım 1933'te Kaşgar'da Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti kurulmuştur. Reis-i Cumhur ise Hoca Niyaz HACİ, Başvekil ise Sabit DAMOLLA olmuştur. Birinci Cumhuriyetin kurucusu Sabit DAMOLLA'dır.
"Doğu Türkistan 3. yüzyıldan beri Çin'in bir parçasıdır" ibaresi. Raporda ayrıca Şincan Bölgesi'nin 3'üncü yüzyılda kurulan Han Hanedanlığı'ndan beri Çin'in bir parçası olduğu, bölgede yaşayan insanlar ile etnik kültürün, uzun bir göç ve uyum süreci sonucu oluştuğu kaydedildi.
İlgili 29 soru bulundu
Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'de Çin güvenlik güçleri ve silahlı paramilislerin barışçıl gösterilere kanlı müdahalesinde onlarca kişi can verdi. Sürgündeki Doğu Türkistan Milli Meclisi'ne göre 2009 Temmuz'undaki olaylarda, 3 gün içerisinde binlerce Uygur, Çin makamlarına göre ise 197 kişi yaşamını yitirdi.
Doğu Türkistan'da Yeni Uygurca dışında beş Türk dili daha konuşulmaktadır. Bu diller Kazakça, Kırgızca, Özbekçe, Tatarca ve Tuvaca'dır. Doğu Türkistan'da konuşulan Türk dil- lerinin birbirleri ile yakın bağlantısı olması Türk dili konuşulan komşu bölgelerde pasif iki dil edinimine neden olmuştur.
Günümüzdeki Uygurların çoğu, Hanefi mezhebine bağlı Sünni Müslümanlarıdır. Çin'de Uygurlar, Huilerden sonra çoğunluğu Müslümanlardan oluşan en büyük ikinci etnik grubu teşkil ederler.
Uygur, Kazak, Huy (Döngen), Kırgız, Tacik, Özbek, Tatar, Salar, Dong Şiang ve Baoan milliyetlerinden halklar İslâm dinindendir. Dolayısıyla Doğu Türkistan'ın toplumsal yaşamında en etkin din İslâmiyet'tir. Doğu Türkistan'da 23.000 cami, Lamaist tapınağı ve Katolik kilisesi bulunmaktadır.
Umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız, Türkmenistan'a seyahatlerinde vizeye tabidir. Hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız vizeden muaf olmakla birlikte, davet edilmek ve pasaport bilgileri ilgili Türkmen makamlarına önceden bildirilmek kaydıyla ülkeye kabul edilmektedir.
Doğu Türkistan 1944-1946 yılları arasında bağımsız bir cumhuriyetti. Devletin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı olan Alihan Töre Saguni 1946 yılı Haziran'ında Stalin ve Mao işbirliği sonucu SSCB tarafından kaçırıldı sonrasında ise 1949'da Çin Ordusu Doğu Türkistan'ı işgal etti.
Doğu Türkistan yaklaşık iki yüz yıldır işgal altında. 1949'da Çin tarafından ilhak edilen bölgede zulüm ve hak ihlalleri devam ediyor. Doğu Türkistanlılar hâlâ asıl vatandaş olarak kabul edilmiyor. Bölgede yaşayan Müslüman azınlıkların ibadet etmesi, başörtü takması ve sakal bırakması yasak.
Çin Halk Cumhuriyetine ilhak
Aralık 1949'da Çin Halk Kurtuluş Ordusu bölgeye girerek konuşlandırılmış ve Doğu Türkistan, Çin'e ilhak edilmiştir.
Doğu Türkistan Orta Asya'nın orta bölümünde yer alan büyük Türkistan'ın doğu kesimidir. 1949 yılından bu yana Çin Halk Cumhuriyeti'nin siyasi ve iktisadi kontrolü altındadır. Bir ortaçağ Uygur el yazmasında “Uygurların Ülkesi” anlamına gelen, “Uygur Eli” terimi bulunmuştur.
Türkistan'ın doğu kısımları Çin Devleti'ni o zamanlar kontrol altında tutan Mançular tarafından 1876'da işgal edildi. 8 sene süren kanlı savaş sonrasında Mançu İmparatorluğu, 18 Kasım 1884 tarihinde Doğu Türkistan'ı resmi olarak ilhak etti ve adını “Yeni Bölge” anlamına gelen “Xinjiang” olarak değiştirdi.
Uygurlar Çin'in kuzeybatısındaki Sincan bölgesinde yaşayan ve Müslümanlardan oluşan bir etnik azınlık grubu.
Son tahminlere göre, Doğu Türkistan'ın bugünkü nüfusu 13 milyondan biraz fazladır. Uygur Türkleri 5 milyon 800 bin, Kazak Türkleri 800 bin, diğer Türk boyları 90 bin, Moğollar 100 bin, Mançurlar 70 bin, Tungan (Çinli Müslüman) 100 bin ve geriye kalan nüfusu Çinliler teşkil etmektedir (Alptekin, 1988:145).
Doğu Türkistan, yüzyıllar boyunca çeşitli Türk topluluklarına yurt olmuştur. Ancak 1949 yılından beri, Çin Halk Cumhuriyeti'nin işgali altındadır. Resmi adı Sinkiang Uygur Özerk Bölgesi olan Doğu Türkistan, 1982 Çin Anayasasına göre, Çin'in ayrılmaz bir parçası durumundadır.
Çin'in “Sincan Uygur Özerk Bölgesi” olarak bilinen “Doğu Türkistan”, Asya'nın kalbinde yer almaktadır. Çin'in “Sincan Uygur Özerk Bölgesi” olarak bilinen “Doğu Türkistan”, Asya'nın kalbinde yer almaktadır. Başkenti Urumçi'dir.
Çoğunluğu Müslüman olan Uygur Türkleri, Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Özerk Bölgesi'nde yaşayan ve nüfusu 11 milyonu bulan azınlık bir grup.
Günümüzde Doğu Türkistan kendi halkına açık hapishane haline getirilmiştir. Halkın nefes alacak hali kalmamıştır. Her türlü hak ve özgürlükleri elinden alınan Uygur Türkleri dini ve millî değerlerinden uzaklaşması için insanlık dışı zulme maruz bırakılmışlardır.
Kendisini Doğu Türkistan Cumhurbaşkanı olarak tanıtan Abduvaili Buğrahan Osman'ın Cumhurbaşkanlığı gerçek değildir. Doğu Türkistan resmiyette bir devlet değildir. Bu sebeple resmi kabul görmüş bir Cumhurbaşkanı yoktur.
Tarihçe. Doğu Türkistan Millî Ordusu, 8 Nisan 1945 tarihinde kuruldu. Başlangıçta Suidun Piyade Alayı, Gulca Alayı, Kensai Alayı, Gulca Yedek Alayı, Kazak Süvari Alayı, Dungan Alayı olmak üzere altı alaydan oluşmakta iken daha sonra Topçu Alt Bölümü, Sibo Alt Bölümü ve Moğol Alt Bölümü'de alay düzeyine çıkarıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri