Ağrı'ya bağlı ve Merkez ilçenin 93 km doğusunda, İran'a 35 km uzaklıktadır.
Köy, Ağrı il merkezine 129 km, Doğubayazıt ilçe merkezine 32 km uzaklıktadır. Köyün sınırları içinde, Türkiye'yi İran'a bağlayan en önemli sınır kapısı olan Gürbulak Sınır Kapısı bulunmaktadır. Köy, / numaralı Doğubayazıt-İran devlet/uluslararası yolu kenarındadır.
Doğubayazıt geleneksel mutfağının, Goşteberg 'buğulama', selekeli 'sac kavurma', zeğme, sahan kebabı ve dağ kebabı gibi lezzetli yemeklerinden başka Abdigör köftesi gibi çok farklı ve ayrıcalıklı bir yemeği daha bulunmaktadır.
Ağrı' nın İlçeleri: Doğubeyazıt, Eleşkirt, Hamur, Diyadin, Patnos, Taşlıçay ve Tutak' tır.
İlgili 30 soru bulundu
Ancak ilin adı Bayazıt olarak anılmaya devam etmiştir. Bu değişikliğe de 1935 yılında son verilmiştir. Adı geçen değişikliğe göre, 1580 sayılı Belediye Kanununun 9 uncu maddesine göre merkezi Karaköse olan Bayazıd Vilâyeti adının Ağrı'ya ve merkezi Bayazıd olan kazanın adı da Doğubayazıt'a çevrilmiştir.
Ağrı'da yer alan ilçeler arasında:Ağrı il merkezi, Diyadin, Doğubeyazıt, Eleşkirt, Hamur, Patnos, Taşlıçay ve Tutak bulunmaktadır. Şehrin merkezi olarak kabul edilen Ağrı merkez, en gelişmiş ilçedir.
Nüfus bakımından en büyük ilçeleri sırasıyla Patnos, Doğubayazıt'tır. Hamur nüfus bakımından en küçük ilçesidir.
Ağrı iline bağlı bir ilçe olan Doğubayazıt, şehrin tarihî açıdan en zengin ve en gelişmiş ilçesidir. İlçede 120 binden fazla kişi yaşamaktadır. Tarihi serüveni içerisinde birçok kavim ve medeniyete yaşam alanı sunmuş olan Doğubayazıt, Türkiye'nin doğuya açılan kapısı olarak değerlendirilmektedir.
Seyahatnamelerde Doğubayazıt
Bayazıd Sancağı, Cumhuriyet yıllarına kadar bazen Van'a bazen de Erzurum eyaletlerine bağlı kalmıştır. 1927'de Ağrı iline bağlı bir ilçe olmuştur ve 1934'te Doğubayazıt adını almıştır (Özdoğan, 2009:1799).
Doğubayazıt'da 106 yerleşim .
Doğubayazıt nüfusu 2018 yılına göre 121.263. Bu nüfus, 63.952 erkek ve 57.311 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %52,74 erkek, %47,26 kadındır.
İstanbul - Doğubeyazıt arası toplam 1408 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 20 saat sürüyor.
İzmir - Doğubeyazıt arası otobüs yolculuğu ortalama olarak 22 saat 28 dakika sürmektedir.
Ağrı - Doğubeyazıt arası otobüs yolculuğu ortalama olarak 1 saat 10 dakika sürmektedir.
Ağrı İli 2016 yılı ADNKS sonuçlarına göre 542. 255 nüfusa sahip olup, nüfus bakımından da Türkiye'deki 81 il içinde 39. sırada yer almaktadır.
Türkiye'nin en yüksek dağı olan görkemli Ağrı Dağı'ndan ismini alan şehirde Ağrı Dağı'nın yanı sıra Tendürek Dağı, Küçükağrı Dağı, Diyadin Kanyonu ve Murat Nehri'nin el değmemiş güzellikleri arasında unutulmaz geziler de yapabilirsiniz.
Ağrı'nın 7 tane ilçesi bulunur. Ağrı'nın ilçeleri: Diyadin, Doğubayazıt, Eleşkirt, Hamur, Patnos, Taşlıçay, Tutak. Yakın yerlerinde antik kentler, tarihî kalıntılar mevcut olan ilçenin 2022 yılına göre nüfusu 38.369 kişi, yüzölçümü ise 1274 km²'dir.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Van Eyaletinin Beyazıt Sancağına bağlı iken 1919 yılında ilçe statüsü kazandırılmış ve 1927 yılında merkezi Karaköse olarak Ağrı İline bağlanmıştır.
Araştırmada Çankaya ve Yenimahalle, Türkiye'nin en gelişmiş 10 ilçesi içerisinde yerini korudu. Çankaya, İstanbul Şişli'den sonra Türkiye'nin en gelişmiş ikinci ilçesi olurken, Yenimahalle de beşinci sıraya yerleşti.
Ağrı; dağlık arazisi, soğuk ve kuru iklimi ile dikkat çeken bir şehirdir. Bu bölge; Urartular, Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu'na ev sahipliği yaptığı için çok sayıda kültürel eseri de barındırmaktadır. Ağrı, il merkezi ile beraber toplamda 8 ilçeden oluşan ve kalabalık sayılmayan bir şehirdir.
Doğubayazıt Osmanlılar döneminde Sancaklar İl merkezi olunca Vilayet oldu. 1927 yılında Bakanlar kurulu kararıyla Vilayet merkezi Karaköseye (Ağrı) ya nakledildi ve Doğubayazıt ilçe olarak kaldı.
Doğru kullanım “Doğubayazıt.” Ağrı Valiliği'nin internet sitesinde ilçenin adı “Doğubayazıt” olarak yer alıyor. Resmi yazışmalarda ve Kültür Bakanlığı'nın internet sitesinde de “Doğubayazıt” ismi kullanılıyor. TDK'nın yeni karara göre Doğubeyazıt yerine Doğubayazıt yazacağız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri