- Bardaklara bölüştürmüş olduğunuz kemik suyunu derin dondurucuda '- 18, -21' derecenin altında saklanması gerekir. Bardağa yerleştirdiğiniz kemik suyunun üstlerini kapatmayı unutmayın. - Kaynattığınız kemik suyunu buzdolabında yaklaşık 3-4 ay muhafaza edebilirsiniz.
Kemik suyunu farklı şekillere ambalajlamak mümkün olsa da en çok tavsiye edilen yöntem Kavanozda Kemik Suyu. Kemik suyunu kavanozda muhafaza etmenin birden fazla avantajı bulunmaktadır. İlk avantajı cam kavanozda muhafaza edilen gıda ambalaj materyali olan cam ile etkileşime neredeyse hiç girmemektedir.
Et suyunu buzdolabında 3-4 gün bozulmadan saklayabilirsiniz. Derin dondurucuda ise et suyunu 3 aya kadar saklayabilir, her ihtiyaç duyduğunuzda buzluktan çıkararak pratik bir şekilde yiyeceklerinize ekleyebilirsiniz.
Uzun süre tüketilmediği takdirde içerik olarak birtakım besin değerlerini kaybedeceği için hızlı bir şekilde tüketilmesi önerilmektedir. Tüketim sonrasında artakalan kemik sularını kağıt bardaklara doldurarak dondurucuda uzun bir süre muhafaza edebilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Et suyu içeren yemekler ise 1-2 gün içinde tüketilmelidir.
Kemik suyu bozulduğunda, ekşi ve ağır bir koku yayar. Eğer ağır ve kötü bir koku alıyorsanız, kemik suyunu kesinlikle tüketmeyin. Kemik suyunun bozulma işaretlerinden biri de rengidir. Olduğundan farklı bir renkte görünüyorsa, kemik suyunu tüketmeyin.
- Kaynattığınız kemik suyunu buzdolabında yaklaşık 3-4 ay muhafaza edebilirsiniz. Bütün yemeklerin içine katabileceğiniz kemik suyunu kullanacağınız zaman biraz dışarıda çözdürüp sonra kullanmanız daha doğru olur.
Kaliteli bir kemik suyu jel kıvamında olandır. Bunu sağlamak için tencereye konulan kemik miktarının su oranından fazla olması ve 24 saat kısık ateşte kaynaması gerekir. Bu şekilde yapılmayan kemik suları jelleşmez, jelleşmemenin başlıca sebebi, kemiğe kaynatılırken suyun fazla eklenmesidir.
Biz suyunu kullanacağımız için suyunu atmıyoruz ve plastik bardaklara süzgeçten geçirerek alıyoruz. Soğumaya bırakıyoruz. Üzerinde beyaz bir yağ katmanı oluşacak. Onu kaşıkla alıyoruz ve buzluğa bardakları dikkatlice koyuyoruz.
Tel süzgeçten geçirip kemik olmadığına emin olun. Soğuduktan sonra buz kalıplarına veya özel buz poşetlerine huni yardımıyla yerleştiriyoruz.
Kemik suyu günün her saatinde içilebilir. Eğer yaşa bağlı kemik erimesi veya eklem ağrıları yaşıyorsanız gün aşırı 1 çay bardağı tüketebilirsiniz. Kemik suyu gelişim çağındaki çocuklara da haftada 2 kez içirilebilir.
Pişirme işlemiyle jöle kıvamına gelen kemik suyunu kağıt bardaklara koyarak buzdolabında muhafaza etmek mümkün. Buzlukta 3-6 ay, buzdolabında ise 7 gün bozulmadan kalabilen kemik suyunu günde 1 su bardağı tüketmek çok önemli.
Kasabınızdan ücretsiz alabileceğiniz ilikli kemik ile basitçe kemik sularını hazırlayabilirsiniz. İçerisine katacağınız malzemeler isteğe bağlıdır fakat sirkeyi mutlaka kemik suyuna ilave edin çünkü sirke kemikteki minerallerin suya geçmesini sağlar.
Damak tadınıza göre pişme aşamasında su içerisine defne yaprağı, karabiber taneleri, biberiye, kereviz sapı ya da başka sebzeler de ekleyebilirsiniz.
En kısık ateşte 3-4 saat kaynatın. Kemikleri suda dinlendirerek temizlediğiniz için, kaynarken üst tabakada biriken köpükleri almanıza gerek yok. En az 3-4 saat kaynatmaya devam edin. Et suyu jölemsi kıvama gelene kadar kaynatmaya devam edin ve porsiyonlara bölerek dipfrize kaldırın.
Soğan, havuç, pırasa, soğan ve sarımsağı soyarak iri iri doğrayın. Kaynayan kemiklerin köpüklerini aldıktan sonra içine kalan tüm malzemeyi ilave ederek 1,5 saat kadar kısık ateşte kaynatın. Et suyunu süzün ve soğuduktan sonra küçük karton bardaklara bölüştürün ve dondurun.
Ocaktan alınca uzun uzun süzün. Dolapta 12 saat bekletip üstündeki yağ tabakasını alıp atın (çünkü toksinler orada birikiyor). Hayvanın sağlıklı koşullarda beslendiğinden eminseniz yağın bir miktarını da tutabilirsiniz.
Kemiklerin üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ve 1 kaşık sirke ekleyerek ocağa alalım. Kaynamaya yakın ocağı kısarak kısık ateşte mümkün olduğunca yavaş bir şekilde kaynamasını sağlayalım. Püf noktası: kemikler fokur fokur kaynamayacak sadece hafif bir hava kabarcığı çıkacak. Videoda görebilirsiniz.
Et ve kemik suyu
Et suyu veya kemik suyunun lezzet arttırıcı rolü dışında pek fazla faydası bulunmamaktadır. Ancak kemik tek başına kalsiyum, magnezyum, fosfor kaynağıdır, et ise protein, demir, enerji, B grubu vitamin kaynağıdır. Ancak etteki ve kemikteki bu önemli besin ögeleri haşlanmaları ile suyu geçmez.
Suyun içine 2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Tencereyi ocak üzerine alıp, kaynama noktasına gelene kadar yüksek ateş üzerinde bekletin. Kemik suyu kaynama noktasına geldiği an ocağın en küçük gözüne alın. Kısık ateş üzerinde kemiklerin içindeki ilikler sıcaklıkla eriyip, et suyuna karışana kadar 5 saat pişirin.
İlikli Kemik Suyu Yeşil Oldu
Jelleşmeme sorununun aksine yeşil kemik suyu gerçek bir sorun değildir. Aksine kemiklerden almanız gereken tüm minerali aldığınıza işaret eder. Genellikle bu yeşilliğin ana sebebi kemiğin içerdiği bakırdır. Yeşil renk alan kemik suyunu tüketmek tamamen güvenlidir.
Kesin olan bilinen şudur ki, kemik suyu son derece besleyicidir ve beslenmenize eklemeniz sağlık için çok faydalıdır. (*) Çevirenin notu: Ben diğer yemeklere yaptığım gibi, kemik suyunu da cam kavanozlarda konserve haline getirip, buzdolabında uzun süre güvenle saklayıp kullanıyorum.
Melek Pilavı, Yüksük Çorbası, İsveç Köftesi, Elbasan Tava, Mülayim Çorbası, Püşürük Çorbası, Hanımağa Çorbası, Düğürcük Çorbası, Lokanta Usulü Mercimek Çorbası, Mengen Çorbası, Gendime Çorbası, Terbiyeli Et Çorbası, Tarhana Çorbası, Firik Pilavı, Kereviz Yaprağı Çorbası, Karalahana Çorbası, Dövme Buğday Çorbası, Lepe ...
İlikli kemik suyunun içerisinde doğal olarak kolajen ve protein bulunur. Eklem sorunlarından selilüte, cilt kırışıklarından sarkmalara ve vücut iltihaplanmalarına kadar birçok rahatsızlığa faydası olan ilikli kemik suyunun bu etkisi içeriğinde bulunan glukozamin bileşiği ve kolajen miktarından kaynaklanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri