Doğum borçlanması bedelinin aylara bölünüp taksitle ödenmesi mümkün değildir. Ancak borçlanma bedelinin tamamının değilde bir kısmının ödenmesi halinde ödenen tutarın karşılığı kadar gün kazanılır. Sonradan yapılan yeni doğum borçlanması başvurularında bu ödenen günler düşülür.
Doğum borçlanması, sigorta giriş tarihinden sonra doğan en fazla 3 çocuk için yapılır. Doğum tarihinden sonraki 24 aylık sürede anne adına prim ödenmemiş olması koşulu ile doğum tarihinden sonraki 24 aylık süre borçlanılabilir. Yani her çocuk için 720 güne kadar doğum ödemesi yapılabilir.
Borçlanmak için belirli bir süre yoktur. İstediğiniz zaman borçlanabilirsiniz. Tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde ödemek gerekiyor. Taksit yoktur.
01/01/2023 – 31 /12/2023 tarihleri arasında yapmanız halinde ise ödeyeceğiniz günlük en düşük tutar 333,60 TL en yüksek tutar ise 2502,00 TL olacaktır. *Doğum borçlanma tutarı Tebliğ tarihinden itibaren 1 AY içinde ödenmelidir.
ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI NASIL YAPILIR? Askerlik ve borçlanması, e-Devlet veya borçlanma talep dilekçesinin Sosyal Güvenlik Kurumu sitesinden indirilerek doldurulması ile Kurumun ilgili birimine gönderilerek elden verilmesi ya da postayla gönderilerek yapılır.
İlgili 26 soru bulundu
Borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmemesi durumda söz konusu borçlanma geçersiz sayılmakta, bu sürelerin tekrar borçlandırılması halinde için ise yeni başvuru şartı aranmaktadır.
Borçlanma süreleri
- Sigortalı kadının doğumdan sonraki sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise on haftalık süreleri, doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine eklenen süre dahil toplam istirahat süresi ile birlikte toplam iki yıllık süre borçlanılabilir.
İki doğumumu borçlanıp ödersem, ne zaman emekli olurum? CEVAP: İki doğumunuz borçlanma şartlarını taşıyorsa, borçlanıp toplam 1440 gün kazanabilirsiniz.
Doğum borçlanması doğumdan sonraki en fazla iki yıllık süre için yapılabilir. Her doğumda en fazla 720 günlük süre borçlanılabilir. Bu sürenin üzerinde doğum borçlanması yapılamaz. Dolayısıyla, her doğum sonrasında kadın sigortalı 720 gün borçlanma hakkına sahiptir.
Doğum borçlanmasının başlangıç tarihi, sözleşme onay tarihinden itibaren başlar. Bu tarih ile çocuğun 2 yaşını doldurduğu tarih arasındaki süre kadar borçlanma yapılabilir. Örneğin çocuk 180 günlük (6 ay) iken evlat edinilmiş ise 1.5 yıllık doğum borçlanması yapılabilir.
Doğum borçlanması bedelinin aylara bölünüp taksitle ödenmesi mümkün değildir. Ancak borçlanma bedelinin tamamının değilde bir kısmının ödenmesi halinde ödenen tutarın karşılığı kadar gün kazanılır. Sonradan yapılan yeni doğum borçlanması başvurularında bu ödenen günler düşülür.
SGK prim ödemeniz toplamda 3 taksit olarak Paraf kredi kartınıza yansıtılacaktır. Paraf, Parafly, Paraf Genç ile sgk.gov.tr üzerinden gerçekleştirilen tüm SGK prim ödemlerinden %2,5 oranında Hizmet Ücreti tahsil edilmektedir. Paraf kredi kartları, Parafly, Paraf Genç ile sanal ve ek kartlar kampanyaya dahildir.
SGK İl Müdürlüğünden alacağınız VEYA TARAFIMIZCA DOLDURULACAK “doğum borçlanma belgesini”, dosyanızın bulunduğu SGK İl Müdürlüğüne vermeniz veya tarafımızca verilmesi halinde gerekli işlemler yapılacaktır.
DOĞUM BORÇLANMASI SİGORTA GİRİŞ TARİHİNİ ÖNE ÇEKER Mİ? Hayır; çekmez. Doğum borçlanması sadece prim gün eksiğinizi tamamlamaya fayda sağlar.
1 çocuk için 720 gün (2 yıl) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az: 720*143,08 = 103.023,36 TL. 2 çocuk için 1.440 gün (4 yıl) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az: 1.440*106,75 = 206.035,2 TL.
Cevap: Doğumlarınız sonrasındaki iki yıl içinde prim ödenmeyen günleri borçlanma hakkınız var. Ancak bu yolla kazanacağınız primler doğum tarihlerinden sonraki iki yıllık sürelere mal edileceğinden, sigorta başlangıç tarihinizi geri çekmez.
Cevap: Değerli okurum, eşinizin doğumları sigorta başlangıcından sonra olduğu için her iki doğumu borçlanabilir ve 48 ay (1440 gün) ilave prim günü kazanmış olur. Doğum borçlanması eşinizin emeklilik tarihini ve yaşını değiştirmez, sadece prim gününü artırır.
Borçlanma yapmanız emeklilik tarihinizi etkilemez. Her halükarda 47 yaşınızda 5.450 günü doldurarak emekli olursunuz. Fakat doğum borçlanması yapmanız 1990-2000 arasındaki prim gününüzü artıracağı için aylığınıza önemli ölçüde katkısı olur.
1997, 1998, 1999 yıllarında işe girenler 25 yıllık sürelerini 2022, 2023, 2024 yıllarında tamamlayacak ve böylelikle emekli olabilecek. Emeklilikte yaşa takılanlar arasından sigortalılık süresini en son tamamlayacak erkek ise 8 Eylül 2024'te emekli olabilecek süreye ulaşabilir.
1 çocuk için 720 gün (2 yıl) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az 76 bin 861,44 TL olacak. 2 çocuk için 1.440 gün (4 yıl) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az 153 bin 722,9 TL olacak. 3 çocuk için 2.160 gün (6 yıl) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az 230 bin 584,3 TL olacak.
Doğum borçlanması doğumdan sonraki en fazla iki yıllık süre için yapılabilir. Her doğumda en fazla 720 günlük süre borçlanılabilir. Bu sürenin üzerinde doğum borçlanması yapılamaz. Dolayısıyla, her doğum sonrasında kadın sigortalı 720 gün borçlanma hakkına sahiptir.
Doğum borçlanması için kredi doğum iznine ayrılmış olan kadınların sigorta borçlarını kapatmaları için sunulan bir kredi imkanıdır ve aşağıdaki bankalar tarafından verilmektedir: Ziraat Bankası Türkiye İş Bankası Denizbank.
Kişi kendisi için en uygun yönteme karar verip borcunu 30 gün içinde ve tek seferde ödemelidir. Eğer ödeme bu şekilde yapılmazsa başvuru SGK tarafından iptal edilmektedir. Doğum borçlanmasında taksit yapılmamaktadır.
Çalışma hayatından belli bir süre doğum nedeniyle uzak kalan kadınların, geriye dönük prim ödeme yapmasına imkan tanıyan uygulamaya doğum borçlanması adı veriliyor. 4A, 4B, 4C kapsamında sigortalı olup doğum yapan tüm kadınlar, 2014 yılında yapılan değişiklik kapsamında üç çocuk için doğum borçlanması yapabiliyor.
Cevap: Selvi Hanım, Torba Kanun'la düzenlenen doğum borçlanması hakkından siz de yararlanabilirsiniz. 1988 yılındaki doğumunuz sigorta başlangıcınızdan önce olduğu için bunu borçlanamazsınız fakat diğer iki doğumunuzu borçlanabilirsiniz. Böylece toplam dört yıl borçlanma yaparak hizmet kazanmış olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri