Cevap: Doğum borçlanmasıyla kazanılan günler doğum tarihinden sonraki iki yıllık süreye mal edilir. Doğumlar, primi ödenen son yedi yıl içindeyse, borçlanmayla kazanılan günler son yedi yıl hesabında dikkate alınır. Son yedi yılda değilse borçlanmayla kazanılan günler son yedi yıl hesabında dikkate alınmaz.
Fiili hizmet süresinden kasıt, takvim yılı değil, fiilen çalışılan günlerdir. Diğer bir ifadeyle son yedi yıl ile kastedilen son 2520 prim günüdür. 2829 Sayılı Kanun 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlükten kalktı.
Emeklilikte son 7 yıla dikkat edin
Emeklilikte, aylığı bağlayıp ödeyecek kurumun belirlenmesinde, sigortalıların emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen son 7 yıllık fiili hizmet (360 x 7 = 2520 gün) süresi esas alınıyor.
DOĞUM BORÇLANMASI SİGORTA GİRİŞ TARİHİNİ ÖNE ÇEKER Mİ? Hayır; çekmez. Doğum borçlanması sadece prim gün eksiğinizi tamamlamaya fayda sağlar.
DOĞUM BORÇLANMASI KAÇ GÜN YAPILIR? Doğum borçlanması, sigorta giriş tarihinden sonra doğan en fazla 3 çocuk için yapılır. Doğum tarihinden sonraki 24 aylık sürede anne adına prim ödenmemiş olması koşulu ile doğum tarihinden sonraki 24 aylık süre borçlanılabilir.
İlgili 35 soru bulundu
ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI NASIL YAPILIR? Askerlik ve borçlanması, e-Devlet veya borçlanma talep dilekçesinin Sosyal Güvenlik Kurumu sitesinden indirilerek doldurulması ile Kurumun ilgili birimine gönderilerek elden verilmesi ya da postayla gönderilerek yapılır.
İki doğumumu borçlanıp ödersem, ne zaman emekli olurum? CEVAP: İki doğumunuz borçlanma şartlarını taşıyorsa, borçlanıp toplam 1440 gün kazanabilirsiniz. Doğum borçlanmasından sonra 2581 gün daha prim ödeyerek, toplam priminizi 5600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
Doğum borçlanması bedelinin aylara bölünüp taksitle ödenmesi mümkün değildir. Ancak borçlanma bedelinin tamamının değilde bir kısmının ödenmesi halinde ödenen tutarın karşılığı kadar gün kazanılır. Sonradan yapılan yeni doğum borçlanması başvurularında bu ödenen günler düşülür.
Hayır; çekemez. Doğum borçlanması; doğumdan önce sigorta girişi olan kadın çalışanlara tanınan bir hak. Bu sayede prim gün sayısı eksik olan kadın çalışanlar, doğum sonrası çalışamadığı süreleri borçlanarak, bu sürelerdeki eksik prim gün sayılarını tamamlayabiliyor. Bu durum da işe giriş tarihini öne çekmiyor.
Cevap: Selvi Hanım, Torba Kanun'la düzenlenen doğum borçlanması hakkından siz de yararlanabilirsiniz. 1988 yılındaki doğumunuz sigorta başlangıcınızdan önce olduğu için bunu borçlanamazsınız fakat diğer iki doğumunuzu borçlanabilirsiniz. Böylece toplam dört yıl borçlanma yaparak hizmet kazanmış olursunuz.
Son yedi yıl iki kuruma bağlı çalışanlar 3.5 yılı aşan hizmetin bulunduğu kurumdan emekli olur. SSK'dan emekli olmak isteyenlerin son 3.5 yılı bu sigorta kolunda geçirmesi gerekiyor. Bu da daha erken ve yüksek aylık imkânı veriyor.
Mevcut sistemde sigortalının son 7 yıllık (2530 gün) fili hizmet süresi dikkate alınıyor. Bu sürenin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) geçtiyse o şartlarda emekli olunuyor. Bu kural bütün çalışanları ilgilendiriyor.
Yargıtay, hizmet süresi tek bir statüden emekli olmaya yeterli olanların hizmet birleştirmeye zorlanamayacağı kararı verdi. Hizmet sürelerinin birleştirilmesi, prim günü tek bir statüden emekli olmaya yetmeyenlere avantaj sağlıyor. Bazı durumlarda ise dezavantaj yaratabiliyor.
Yani emekli olacağı tarihten önceki son yedi yıl yani 2.520 günün yarısından fazlası hangi statüde geçirilmişse o statüden emekli olunuyor. 1.261 gün SSK'lı olan 1.259 gün Bağ–Kur'lu olan kişinin emeklilik işlemleri SSK'lı olarak yapılıyor.
Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren EYT ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıklama tarihi verdi. Çalışmaları tamamlanan EYT'nin Ocak 2023'te yürürlüğe gireceğini açıkladı. Bakan Bilgin'in verdiği bilgiye göre, staj ve çıraklık dönemi EYT kapsamında yer almayacak.
7 yılla da kasıt, son prim ödeme tarihinden önceki fiili hizmet yılı. Son 7 yılda Bağ-Kurlu çalışılmışsa bu statüden emekli olunuyor. Son 7 yılda hem Bağ-Kurlu hem de SSK'lı çalışılmış; o zaman da son 3.5 yıl -1.261 gün- hangi statüde iseniz, oradan emekli olacaksınız.
Cevap: Doğumlarınız sonrasındaki iki yıl içinde prim ödenmeyen günleri borçlanma hakkınız var. Ancak bu yolla kazanacağınız primler doğum tarihlerinden sonraki iki yıllık sürelere mal edileceğinden, sigorta başlangıç tarihinizi geri çekmez.
1997, 1998, 1999 yıllarında işe girenler 25 yıllık sürelerini 2022, 2023, 2024 yıllarında tamamlayacak ve böylelikle emekli olabilecek. Emeklilikte yaşa takılanlar arasından sigortalılık süresini en son tamamlayacak erkek ise 8 Eylül 2024'te emekli olabilecek süreye ulaşabilir.
Doğum borçlanması yapılabilmesi için doğum yapan kadının doğumdan önce sigortalı olarak çalışıyor olması şarttır. Sigortalılık öncesi doğumlar borçlanılamaz.
EYT kredisi kampanyamız yalnızca şube kanalında geçerlidir ve üst limit 250.000 TL'dir. Kampanyamızdan faydalanabilmek için, başvuruda bulunan müşterilerin EYT kapsamında eksik prim gün sayısından doğan SGK borçlarının olması ve bu borçlarını SGK prim borcu yazısıyla belgelemesi gerekmektedir.
Borçlanma süreleri
- Sigortalı kadının doğumdan sonraki sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise on haftalık süreleri, doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine eklenen süre dahil toplam istirahat süresi ile birlikte toplam iki yıllık süre borçlanılabilir.
Avantajlı faizlerle SGK prim borcunuzu ödemek için EYT krediniz Garanti BBVA'da! EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) şartlarını karşılıyorsanız sizlere özel EYT kredisine başvurun, SGK prim borcunuzu rahatça ödeyerek emekli olun.
1 çocuk için 720 gün (2 yıl) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az: 720*143,08 = 103.023,36 TL. 2 çocuk için 1.440 gün (4 yıl) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az: 1.440*106,75 = 206.035,2 TL.
Doğum borçlanmasının başlangıç tarihi, sözleşme onay tarihinden itibaren başlar. Bu tarih ile çocuğun 2 yaşını doldurduğu tarih arasındaki süre kadar borçlanma yapılabilir. Örneğin çocuk 180 günlük (6 ay) iken evlat edinilmiş ise 1.5 yıllık doğum borçlanması yapılabilir.
Kademeli yaşa girmiyor. 20 yıl ve 5000 günle Sigorta'dan NORMAL, 15 yıl, 50 yaş ve 3600 günle YAŞTAN emekli olabilir. İsteğe bağlı prim öderken doğum borçlanması yaparsanız, borçlanmanız Bağ-Kur'a sayılır ve son 3.5 yıl Bağ-Kur olursa; 7200 günle Bağ-Kur'dan emekli olmak zorunda kalırsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri