MÖ 3000 yıllarında Antik Mısır Medeniyetinde Firavunların doğum günü kutlamalarının tarihte ilk doğum günü kutlaması olduğu düşünülmektedir.
Yaş günü kutlamak ibadet değil âdettir. Bu âdet Hristiyanlardan gelmiş olsa bile, ibadet olmadığı için bir Müslümanın, doğum günü, evlilik yıldönümü, anneler babalar günü gibi günler tertip etmesinde, yılbaşlarında tebrik kartı yazmasında mahzur yoktur. Günah olmayan böyle âdetleri taklit etmek caiz olur.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. İnsanın doğum gününü kutlaması ve her sene o günü bayram olarak görmesi yeni bir bidattir ve kâfirlere benzemektir. Bu nedenle bu günü ibadet ve adet olarak her hangi amaçla kutlamak haramdır.
Ancak diğer kültürleri taklit ederek pasta almak ya da pastanın üzerine mum koyup üfletme gibi davranışlar dinimizce uygun görülmeyen davranışlar arasındadır. Mum yakma veyahut pasta kesme gibi davranışlarla doğum günü kutlamak kişiyi şirk'e sokmasa da diğer kültürlere benzeyeceğimizden hoş değildir.
Yeni yaşına özel doodle ile kullanıcılarını kaşrılayan Google hangi yıl, ne zaman kuruldu? İşte, Google tarihi! Google, en çok kullanılan ve tercih edilen arama motorudur. 27 Eylül 2023 ise Google'ın 25. yaş günü!
İlgili 40 soru bulundu
1960 ve 70'li yıllarda Güneydoğu'nun değişik yörelerinde dünyaya gelen birçok çocuğun doğum günü hanesinde 01 Ocak yazıldığını ifade eden Tanrıseven, bu durumun bölgede çok çocuklu ailelerin çocuklarının nüfusa kayıtlarını geç veya toplu yaptırmalarından kaynaklandığını belirtti.
DOĞUMGÜNÜ MÜ? Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, doğum günü şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Birçok örnektegörülen "doğumgünü" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"doğum günü"dür.
Mezar ziyareti yapılırken mezarın üstünde mum veya ateş yakılır, genelde kötü ruhların ateşle birlikte yok olacağına inanılmaktadır (KK: 9, 10, 12, 15, 16, 17, 18).
Resulullah efendimiz, mevlid gecelerinde Eshabına ziyafet verir, dünyaya teşrif ettiği ve çocukluğu zamanında olan şeyleri anlatırdı. Hazret-i Ebû Bekir, halife iken, mevlid gecesinde, Eshab-ı kiramı toplayıp, Resulullah efendimizin dünyaya teşrifindeki olağanüstü hâlleri konuşurlardı.
Özellikle mum yakmanın bir sakıncası yoktur.
Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'in doğumunu kutlamak amacıyla yılın sadece bir gününü oruca tahsis etmeye gelince, bu bir bid'attır ve Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'in sünnetine aykırı olan bir davranıştır.
Dr. Nihat Hatipoğlu ile İftar programına önceki akşam Antalya'dan Egemen Eren, Zoom üzerinden bağlandı. Minik Egemen, "Doğum günü kutlamak günah mı?" diye sordu. Hatipoğlu ise şu yanıtı verdi: "Başka kişilerin yaptığı gibi yanlış şeyler yapmadan kutlayabilirsiniz.
Soru: Doğum günü kutlamak caiz midir? Cevap: Doğum günü kutlamak, Yahudi ve Hristiyanların âdetidir! Dolayısıyla doğum günü kutlamak asla caiz değildir! Çünkü Allah-u Subhanehu ve Teâlâ ve Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Yahudi ve Hristiyanlara uymayı yasaklıyor!
Doğum günü kutlaması İslamî geleneklerden değildir ve İslamî öğretilerde insanın kendi doğum gününü kutlaması tavsiye edilmemiştir. Biz bu yeni geleneği kınamak istemiyoruz.
Demek ki, yaş günü ve doğum günü gibi kutlamaları, yapılış amacı ve doğurduğu sonuçlar itibarıyla değerlendirmek gerekir. Kutlamanın meşru ölçüler içinde yapılması şartıyla, bu tür kutlamalarda bulunmanın dinen bir sakıncası olmaz.
İslam dinine göre babalar gününü kutlamanın bir mahsuru yoktur. Yeter ki bu tek bir gün ile sınırlandırılmasın. Hatta anneler ve babalarla çocukları arasında yakınlaşmaya ve sevgiye vesile olduğu için, kişi böyle bir günde sevap da kazanabilir. Bu bir sevgi vesilesidir.
Muhammed'in dünyaya gelişinin yıldönümü olarak kutlanır. Mübarek gecede ibadetler edilir ve eller semaya açılır. Peygamberin dünyaya gelişi nedeniyle bugün İslam alemi için önemli bir gün olarak kabul edilir ve her yıl kutlanır.
Kadıköy'deki Söğütlüçeşme Camisi'nde, Hz. Muhammed'in doğum saati olarak tespit edilen 04.00-06.00 arasında "Kutlu Doğum Gecesini İhya Programı" düzenlendi. Kadıköy Müftülüğü'nce Kutlu Doğum Gecesi'ni ihya etmek üzere Söğütlüçeşme Camisi'nde düzenlenen programa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Doğum tarihi
Bu tarih kesin olarak bilinmemekte ve geriye dönük yapılan hesaplamalar ile Pakistanlı İslam âlimi Muhammed Hamidullah gibi bazı kaynaklarda 17 Haziran 569, bazılarında 570, Mısırlı bilgin Mahmud Paşa el-Felekî gibi bazı kaynaklarda ise 20 Nisan 571 olarak geçmektedir.
Alevi Bektaşi geleneğinde, ölen kişinin arkasından dile getirilen cümle Devri daim olsun olarak ifade edilir. Yaygın bir cümledir ve günümüzde hala kullanılmaktadır. Peki devri daim olsun ne demek?
Gelelim asıl konumuza; geçmiş tarihte ibadet eden Müslümanların Allah'a daha yakın olduklarını hissetmeleri, dünya işleri ile ilişkilerini kesmeye çalışmak, huşu içinde ibadet etmek adına karanlığı seçmelerine "mum söndü" denmiştir. Bugünkü adı ile elektrik söndü diyebiliriz.
Cenaze namazını, duaları “Dedeler” (mürşidler) ya da Alevi hocalar yıkar. Tahtacılarda kefeni hazırlama işi tamamlandıktan sonra ölünün yıkanmasına geçilir. Ölü ısıtılmış su ile (ama kaynar değil) yıkanır. Ölen insan erkek ise erkek, kadın ise kadın tarafından yıkanır.
MÖ 3000 yıllarında Antik Mısır Medeniyetinde Firavunların doğum günü kutlamalarının tarihte ilk doğum günü kutlaması olduğu düşünülmektedir. Antik Roma'da, doğum günü kutlamaları özellikle zengin aileler arasında yaygındı. Bu kutlamalar genellikle özel yemekler, hediyeler ve eğlence etkinlikleriyle kutlanırdı.
Buna göre, en fazla doğum ağustosta oldu, bunu temmuz ve haziran ayları takip etti. Ağustosta 116 bin 790, temmuzda 113 bin 985, haziranda ise 112 bin 708 kadın annelik heyecanı yaşadı. En az doğum sırasıyla şubat, aralık ve nisanda gerçekleşti.
Çocukların doğum günü özellikle 'şu yaştan sonra kutlanmalıdır' şeklinde net bir yaş sınırı bulunmuyor. Aile bireylerinin katıldığı, klasik doğum günü ritüelleri ile birlikte 1 yaşından itibaren yapılan kutlamaların bir sakıncası yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri