Doğum lekeleri, bebek cildinde yaygın görülebilen, genellikle zararsız, bir renk değişikliğidir. Doğum lekeleri yüzde ya da vücutta herhangi bir yerde oluşabilir. Bu lekeler, farklı renk, boyut, görünüm ve şekilde olabileceği gibi bazen kalıcıdır ve zamanla büyüyeme eğiliminde olabilirler.
Neden oluştuğu bilinmemektedir. Yaygın inanışların aksine, hamilelikte annenin yaptığı veya yapmadığı bir şey ya da yediği bir şey bebekte doğum lekesine yol açmaz. Doğum lekeleri genellikle zararsızdır, bebek için bir sorun yaratmaz ve tedavi gerektirmezler. Zamanla kaybolabilirler.
Doğum lekesi kimlerde görülür? Doğum lekelerinin tam olarak neden olduğu bilinmemektedir. Bazı doğum lekeleri genetik bozukluk sonucu görülür ve bazı genetik hastalıklarla birlikte görülebilir. Çoğu zamansa herhangi bir hastalık izlenmeksizin tamamen normal bireylerde ortaya çıkar.
Bu pigmente doğum lekesi çeşidi genellikle kalça ve bel bölgesinde oluşur. Moğol lekesi genellikle zaman içerisinde kendiliğinden solma eğilimindedir. Bir diğer pigmente doğum lekesi türü olan konjenital benler, doğum ile birlikte mevcut olan kahverengi benleri ifade eder.
Doğum lekesi, doğumda mevcut olan veya kısa süre sonra ortaya çıkan çok sayıda olabilen yaygın deri izlerini tanımlamak için kullanılan terimdir.
İlgili 24 soru bulundu
Pigment, ciltte doğal olarak bulunan ve deriye doğal rengini veren bir kimyasaldır. Bazen ciltte bir alanda fazla miktarda pigment hücresi ortaya çıkar. Böyle durumlar pigmente doğum lekelerini oluşturabilir.
Lekeler bazen kaybolurken bazen de kalıcı olarak ciltte kalabilir. Zamanla büyüyebilen yapıda olabilirler. Doğum lekesi genellikle zararsız olarak görülse de bazı lekeler herhangi bir tıbbi durumun sebebi olabilir.
Çocukluk çağında ortaya çıktığında açık renkli olabilir. Erişkinlikte rengi koyulaşabilir.Üzerindeki tüyler kalınlaşıp sayıca artabilir. İlaçla tedavisi yoktur. Üzerindeki tüyler lazer veya diğer yöntemlerle alınabilir.
Dut, vişne, dalak, karaciğer yemenin veya dokunmanın doğum lekelerine yol açtığı inancının tamamen yanlış olduğu vurgulayan Op. Dr. Leyla Mollamahmutoğlu, bebeğin dış görünümündeki sıra dışılıkları anne adayının beslenmesiyle ilişkilendirmenin doğru olmadığını belirtti.
Sağlığı tehdit etmediği gibi çoğunlukla 6 ay- 1 yıl içerisinde kaybolmaktadır. Bazen bu süreç uzayabilir. Özellikle de ensedeki lekeler kalıcı olabilmektedir. Lekelerin yüzde 90'ı ciltten kabarık değilse ilk 5 yaş içinde kaybolmaktadır.
Küçük ve sıkışık kan damarlarından oluşurlar. Doğum anında görülmese bile, doğumdan birkaç hafta sonrasında gelişebilir. Genellikle hızla büyürler, bir süre sabit bir boyutta kalırlar ve sonrasında azalırlar. Bu tür doğum lekeleri birçok vakada birey 9 yaşına geldiğinde ortadan kaybolur.
Cevap: Bunu gidermekte sakınca yoktur. Şüphesiz bu sayıda lekelerin yüzde olması yüzü çirkinleştirebilir ve insanların tiksinmelerine ve uzaklaşmalarına neden olabilir. Bu konuda ki kural: Güzellik amacıyla yapılan değişiklik haramdır. Ancak bir kusuru gidermek caizdir.
Hamilelikte oluşan karakteristik güneş lekeleri, genellikle hamileliğin sonlanmasını takiben bir sene içerisinde kendiliğinden kaybolur. Lekelerin kalıcı olması halinde ışık dolgu, PRP tedavisi, kimyasal peeling, lazer tedavisi gibi yöntemler uygulanabilir.
Çoğu vasküler doğum lekesi iyi huyludur ve tedavi gerektirmezken, bazıları kan damarlarını etkileyen nadir bir cilt kanseri türü olan anjiyosarkoma dönüşebilir. Tüm doğum lekelerinin kanserli olma riski taşımadığına dikkat etmek önemlidir.
DÜ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenses, "Doğum lekeleri dört veya daha fazlaysa ileride 'nörofibramatozis' dediğimiz hastalığa neden olabiliyor" dedi.
Yaşam boyu kalıcı olur. Her 10 bebekten 3'ünde birkaç tane görülebilir ve herhangi bir soruna işaret etmezler. Ancak sayılarının beş ve daha fazla olması durumunda bazı hastalıklara (nörofibromatozis gibi) işaret edebilir, bu durumda doktora danışmanızda fayda vardır.
Bu açıdan hamile iken dikkat etmemiz gereken beslenme kuralları: Çiğ olarak tüketilen salam, sucuk, jambon, çiğköfte gibi besin maddelerinden kesinlikle tüketmeyin. Çiğ ete dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkayın. Farkına varmadan elinizi yüzünüze ağzınıza götürmeniz tehlike yaratır.
Aşerme sonucunda canının istediği yiyeceği yememenin herhangi bir zararı yok. Hatta sanılanın aksine aşerilen yiyecekleri yemenin bir faydası da yok. Bazı yörelerde aşerilen yiyeceğin yenmemesi durumunda sakatlık ya da bebeğin cildinde lekeler olacağı söylense de bunlar tamamen yanlış inanışlardan ibaret.
Halk arasında bilinen diğer bir inanış ise gebelik döneminde ciğer yenilmesi halinde bebeklerde doğum lekesi oluşmasıdır. Ancak bu tamamen halk arasında söylenen, gerçekliği bulunmayan batıl bir inançtır.
Girmene engel olur ama şansını dene.
Vücudundaki yara izlerini ya da istenmeyen görünümü kamufle etmek isteyen herkes medikal dövme yaptırabilir. Ayrıca doğum lekesi üstüne dövme yaptırarak kamufle etmek de seçenekler arasındadır. Bu işlemlerde genellikle renkli ve büyük ölçekli dövmeler tercih edilir.
Dr. Başkan, tedavi, epilasyon ya da başka amaçlarla uygulanan lazer işleminin, kötü huylu olma potansiyeli taşıyan benlerin huy değiştirmesine neden olabildiğini söyledi.
Hamilelikte Cilt Ne Zaman Lekelenir? Bazı batıl inançlara göre hamilelikte cildin, bebeğin cinsiyetinin belli olmasına yakın zamanlarda lekelendiği ve meme ucunda özellikle koyu renkli lekelerin bulunması bebeğin erkek olacağına, lekenin bulunmaması ise bebeğin kız olacağına yorumlanmaktadır.
Tedavisi de, lazer, peeling, PRP tedavisi yani gençlik aşısı, ışık dolgusu gibi yöntemlerle mümkündür. Bu tedavi seçenekleri, ciltte oluşan lekeye göre, uzman tarafından seçilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri