Sedef hastalığı, seboreik egzama, alerjik dermatitler, kortizonlu krem kullanımı, güneş yanığı da kırmızı yüze neden olabiliyor. Sadece yüz bölgesinde görülen rozaseaya, seboreik dermatit, perioralegzema gibi cilt hastalıkları da eşlik edebiliyor. Bu durum hastalığın şiddetinin de artmasına neden oluyor.
Kırmızı yüzün nedeni çoğu zaman genetik ve yapısal olarak derideki damarlanmanın yoğun olmasından kaynaklanabilir. Bazense bu damarların geçirgenliğinin artması, damarlarda genişlemeye neden olan soğuk-sıcak ortamlarda bulunma, güneş, egzersiz, stres, alkol, baharatlı yiyeceklerin aşırı tüketilmesi olabilir.
Tıbbi tedavi olarak; kızarıklığın belirgin olduğu durumlarda, harici uygulanan ve damarları daraltıcı özelliği olan ilaçlardan faydalanılır. İltihabi lezyonların az olduğu durumlarda antibiyotikli kremler kullanılır, yoğun olduğu durumlarda ise ağızdan antibiyotikler kullanılabilir.
Rosacea; kronik bir deri hastalığıdır ve bir dermatolog kontrolünde tedavi edilmesi gerekir. Yüz kızarmasına yol açan iç hastalıkları ile ilgili hastalıklar ise; karsinoidsendrom, feokromoasitoma, mastositoz, bazı iç organ kanserleri (tiroid gibi), bazı nörolojik hastalıklardır.
Birçok deri hastalığı yüzde kızarıklık yapabilir, egzema, sedef, lupus gibi. Özellikle akne rozase tanısı konmuş kişilerde yüz normal bireylere oranla daha kırmızıdır ve bu kalıcı olmaktadır. Karsinoid sendrom ya da polisitemi gibi sistemik hastalıklar da yüzde kızarıklık yapabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Yüz kızarması aşırı aktif çalışan sempatik sinir sisteminin başka bir belirtisidir. Sempatik sinir sisteminin aşırı çalışması sosyal etkileşim veya stresin bir sonucu olarak yüzde yoğun kızarıklık patlamalarına neden olur.
Medikal terminolojide gül hastalığı şeklinde belirtilen diğer bir dermatolojik problem pitriyazis rosea olarak da bilinen madalyon hastalığıdır. Genellikle gövdede veya sırtta madalyon büyüklüğünde, düzgün kenarlı, zamanla ortası solan kızarıklık ve döküntü şikâyeti ile kendini gösterir.
Aloe vera jel ağrıyı ve kızarıklığa bağlı yanmayı azaltmada etkilidir. Yüz kızarıklığının azalması için aloe vera jeli günde iki kere nazikçe yüzünüze sürebilirsiniz. Eğer evinizde aloe vera bitkisi varsa kullanabilirsiniz. Bunun için önce aloe vera bitkisinin yaprağını alın.
Bunlar stres, uykusuzluk, yanlış ürün kullanımı, beslenme şekli gibi etkenlerdir. Bu cilt tiplerinin en fazla gösterdiği reaksiyonlar arasında kızarma, yanma, kabuklanma gibi sorunlar bulunmaktadır.
Cildi nemlendirmek çok önemlidir. Bu sebeple kızarık cildi olan kişinin cilt tipine göre doğru bir nemlendirici seçilir. Nemlendiricilerin içinde özellikle kızarıklığı yatıştırıcılığı ile bilinen çeşitli bitkisel ürünler kullanılabilir. Ayrıca rahatlatıcı özelliği olan seramid içeren nemlendiriciler seçilebilir.
Kırmızı leke tedavisi için farklı tedavi yöntemleri vardır. Eğer yüzde yer alan kırmızı lekelerin boyutu ve yayıldığı alan fazla değilse, medikal ilaçlar – kremler kullanarak tedavi yapılmaktadır. Eğer problemin boyutu büyük ise, lazer yöntemi ile tedavi uygulanır.
Cilt hassasiyeti, yüzdeki kızarıklık ve yanmanın sebeplerinden en yaygın olanıdır. Hassasiyet, aynı zamanda bu durumun bir sonucudur. Cilt bariyerinin ince olmasından kaynaklanan bu sorunun yanı sıra, ciltteki yanma ve kızarık görünümün başka sebepleri de olabilir.
''Flushing'', halk arasında ''Al basması'' olarak bilinmektedir. Çok çeşitli nedenlerle deri kan akımında ortaya çıkan değişiklikler sonucunda, yüzde gelişen eritemli lezyonları tanımlamak için kullanılmaktadır.
Vücutta kaşıntı ve kızarıklığın birçok sebebi olabilir. Alerji, cilt kuruluğu, cilt nemsizliği, tiroid, hastalığı, karaciğer hastalığı, böbrek yetmezliği, böcek ısırığı vb. durumlar söz konusu olabilir.
Cildimiz ayrıca vasküler endotelyal büyüme faktörüne veya VEGF'ye dayanır. Bu, ciltteki yeni kan damarlarının büyümesi için gereklidir. Bununla birlikte, aşırı eksprese edildiğinde kan damarları genişler ve dermal lifler zayıflar. Kızarıklık kalıcı hale gelir (eritroz).
Stres, baharatlı gıdalar, güneş ve rüzgar hastalığı tetikleyebilir. 30 ve 50 yaşları arasında açık tenli kadınlar en duyarlı olanlardır. Baharatlı Gıdalar; Baharatlı gıdalar, özellikle biber veya Capsicum (biber) cinsinden elde edilen ürünleri tüketmek, yüz ve boyunda ani kızarıklığa neden olabilir.
Vücutta yanma hissi için nöroloji bölümüne gidilir.
Hassas cilt; temelde tahrişe yatkın ve birçok etkene reaksiyon gösteren cilt anlamına gelir. Kuruluk, sertlik, kızarıklık, gerginlik, aniden çıkan sivilceler, kaşıntı, batma, yanma gibi semptomlar hassas cilt belirtileri arasında sayılabilir. Hatta, yağlı ciltler de hassas olabilir.
Hassas ciltlerde kan damarları cilde daha yakın bir konumdadır. Bu durum genetiktir. Dış etkenlerden kaynaklı bu kan damarları genişleyebilir. Bir tahriş unsuru ciltle temas ettiğinde hızlıca temas edilen noktaya kan hücum eder ve cilt anında kızarmaya başlar.
İşte yüzdeki kızarıklığa iyi gelen doğal çözümler: Hindistan cevizi yağı: Saçtan deriye kadar çok fazla şeye iyi gelen Hindistan cevizi yağı yüzdeki kızarıklıkları geçiriyor. Buna ek olarak uygulaması da kolay. Yağı cildinize sürün ama çok fazla olmasın.
Hassas cilt yapısının tedavi temelinde yerel olarak hafif ve tahriş edici olmayan bileşiklerin kullanılması yatar. Ayrıca tetikleyici faktörlerden de uzaklaşılması önemlidir. Hassas cilt tedavisinde nemlendirici ve rahatlatıcı kremlerin birlikte kullanılması tavsiye edilmektedir.
Özellikle bahar aylarında etkili olan bu hastalık, karın ve yüz bölgesinde pembemsi lekeler ve gül şeklinde kendini gösteriyor Bu leke sonrasında o bölgede ciltte kepeklenme ve daha küçük lekeler ortaya çıkıyor.
Her yaşta bu hastalığın görülme ihtimali vardır. Ancak 30'lu yaşlarda görülme olasılığı diğer yaşlarda görülme olasılığından daha fazladır. Kadınların %10'unda görülebilir. Erkekler de ise bu oran daha azdır.
Gül hastalığı belirtileri nelerdir? Hastalık ilk etapta kendini tekrarlayan yanma ve kızarıklık atakları ile gösterir. İlerleyen dönemlerde kızarıklık kalıcı olmaya başlar ve özellikle yüzün orta bölümünde ince kılcal damarlar belirginleşmeye başlar. Cilt hassaslaşır, kurur ve gerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri