Doğum yaklaştıkça rahim içerisinde incelmeler ve genişlemeler meydana gelmekte, o bölgede bulunan kılcal damarlarda çatlama oluşarak, pembe akıntılar ortaya çıkmaktadır. Bazen bu incelme ve genişlemeler sonucunda, mukus tabakası kanlı bir şekilde de atılabilmektedir.
Bunu siz iç çamaşırınızda yapışkan, pembemsi bir akıntı olarak görebilirsiniz. Bu belirti genellikler doğum sancıları başlamadan önce ya da doğumun ilk evresinde görülen bir belirtidir. - Bu akıntının içinde çok az miktarda kan olabilir. Eğer fazla miktarda kan olursa hemen doktorunuzu ya da hastaneyi arayın!
Doğumun geldiğini gösteren belirtiler genel olarak şöyledir;
Pembe ya da kanlı akıntı olması durumunda. Bebeği anne karnında koruyan amniyon sıvının bulunduğu kesenin yırtılmasıyla doğum sıvı adı verilen suyun akmaya başlamasıyla doğum başladığı anlaşılabilir.
Kasılmalar başlamadan bir ya da iki gün önce, pembemsi veya kan lekeli mukus akıntısı görebilirsiniz. Bu "kan gelmesi" aslında gebelik sırasında serviksi kapatan mukus tıkacıdır.
Bebeğin rahimde durmasını sağlayan ve vajinayla ilişkisini kesen mukus tıkacı, doğumun hemen öncesinde atılır, buna “nişan gelmesi” denir ve doğumun başlayacağının habercisidir. Anne adayları bu tıkacın atılmasını, pembe, sümüksü bir kanama olarak ifade ederler. Bu durum doğumun çok yaklaştığının habercisidir.
İlgili 17 soru bulundu
Rahim ağzı son haftalara yaklaştığında olgunlaşmaya başlar. Gebelerde bu haftalarda vajinal akıntı da artış izlenir. Özellikle şeffaf mukuslu , kimi zaman sümüksü akıntılar oluşur.
Vücudun vajinayı temizleme ve koruma yöntemidir. Cinsel uyarılma ve yumurtlama gibi durumlarda akıntının artması normaldir. Egzersiz, doğum kontrol haplarının kullanımı ve duygusal stres de akıntıda artışa neden olabilir. Anormal vajinal akıntı genellikle bir enfeksiyondan kaynaklanır.
Nişan olarak tanımlanan vücut sıvılarının oluşturduğu sümüksü yapının vajinal yoldan gelmesi ile birlikte sık ve düzenli kasılmalar var ise bu durum, doğumun çok yakın olduğunun işareti olabilir.
ŞEFFAF YA DA SÜT BEYAZI AKINTI
Bu yüzden şeffaf akıntı, erken doğum belirtisi olabilir.
Bebek kanala doğru indiğinde karnınızın üst kısmında bir boşluk hissi meydana gelmektedir. Aşağıya doğru inişin gerçekleşmesiyle, akciğerlerinizdeki basınç azalacak ve daha kolay nefes alıp vermeye başlanacaktır. Vajinal akıntı miktarında artış gözlemlenebilmektedir. Mide yanması şikayetinde azalma görülmektedir.
Kasılmalar arasında rahim gevşer ve yumuşar. Doğum başlayana kadar ve erken doğum aşamalarında bebek oynamaya devam eder. Rahim ağzı, esnek bir yapıya sahiptir doğumundan önce öğrendiğiniz egzersizler de bu esnekliği artıcı etki gösterir.
Bazı durumlarda rahimde düzensiz kasılmalar meydana gelebilir. Rahim ağzında açılmalar olurken bazı belirtiler de görülebilir. Genellikle rahim ağzında açılma sırasında regl dönemindeki gibi kanamalar da gözlemlenebilir. Bunun yanı sıra kanama da aşırı boyutlara ulaştığı takdirde doktora başvurmalıdır.
Bu sancılar genellikle ilk olarak karın bölgesinde başlar ve zamanla sırt bölgesine doğru yayılır. Ancak bazı anne adaylarında ise sırt ve bel kısmından başlayarak karın bölgesine geçiş yaptığı görülür. Dolayısıyla sancının hissedilme şeklinin kişiden kişiye değiştiği söylenebilir.
Doğum sancıları gebeliğin 38 ila 42.haftaları arasında gelebilir. Genelde ilk sancılar 5 ila 20 dakikada bir gelir. Sonrasında bu sancılar daha kısa sürelerle sık sık gelmeye başlar.
Hamilelikte vajinal akıntının en önemli nedeni genişleyen vajina durvarından kaynaklı beyaz veya şeffaf bir akıntının gelmesidir. Bu durum oldukça normaldir. Akıntı hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin vajina duvarlarına baskı yapması ile artabilir.
“Hamilelik belirtileri neler? Vajinadan su gibi akıntı gelmesi bir belirti mi?” sorusu da merak edilenler arasında. Sık gelen belirgin akıntılar hamileliğe işaret edebilir. Bu akıntılar beyaz ve süt kıvamlıdır.
Berrak ve sulu akıntı: Akıntı berrak ama gergin ve mukoza benzeri olduğunda, muhtemelen yumurtlama olduğunu gösterir. Bu tür akıntı normal bir deşarj türüdür. Kahverengi veya kanlı akıntı: Özellikle adet dönemi esnasında veya adet bitiminin hemen sonrasında oluştuğu zaman genellikle normaldir.
Normal doğum, hamileliğin 38.- 40. haftaları arasında gerçekleşir. 37. hafta öncesindeki doğumlar erken doğum, 42. hafta sonrası doğumlar ise geç doğum olarak adlandırılır.
Gebeliğin 39. haftasında bebek hemen hemen doğum boyu ve kilosuna ulaşmıştır. Bu haftada bebeğin başından topuğuna kadar olan uzunluk yaklaşık 50 cm iken kilosu da 3200-3600 gramdır.
Gebelik döneminde hormonal yapı ile birlikte; östrojen ve progesteron salgılanma miktarı değişir. Böylece hamilelikte beyaz akıntı karşımıza çıkmaktadır. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde genişleyen rahim, idrar kesesine baskı uygular ve bu da hafif idrar kaçırmaya neden olur.
Et Suyu Renginde Akıntı
Kahverengi akıntı adet öncesi ve adet bitiminden sonraki dönemde normal kabul edilebilir. Et suyu renginde akıntının normal kabul edilmediği durumlar iki adet dönemi arasıdır. Et suyu renginde akıntı; jinekolojik kanserler, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve enfeksiyonların habercisi olabilir.
* Beyaz renkte akıntı ve kaşıntı varsa etken "vajinal mantar" olur. * Kahverengi ve yeşil renkte vajinal akıntı ile kötü koku varsa sorun bakteri kaynaklıdır. * Kanlı vajinal akıntı ise rahim ağzındaki hücresel bozukluklardan kaynaklanır. Vajinal mantara sıklıkla candida adı verilen bir enfeksiyon neden olur.
39 haftalık gebelik, artık beklenen doğum tarihinize sadece bir hafta kaldığını gösterir. Tamamen gelişmiş ve dış dünyaya hazır hale gelmiş olan bebeğiniz bu hafta içinde de her an doğmak isteyebilir. bazen ise bebekler 1-2 hafta daha anne rahminde kalmak isteyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri