Doğum sırasında sıcak suyun gevşetici etkisinden yararlanılır. Sıcak su, doğal sancılanma sürecinin başlamasına yardımcı olur ve anneye herhangi bir ilaç, ağrı kesici veya suni sancı verilmez. Su, vücudu rahatlatan endorfin hormonunun salgılanmasını kolaylaştırarak doğum gerilimini azaltır.
Doğumda perineye uygulanan sıcak su ise bu yöntemlerin arasındadır. Perine bölgesine sıcak su uygulaması doğum eyleminin ikinci devresinin başlaması ile birlikte bebek başının çıkmasına kadar geçen sürede perineye sıcak yaş kompresler, sıcak su şişesi veya sıcak paketlerin uygulamasına dayanmaktadır.
Doğum yaklaştıkça günde 4 bardak ahududu yaprağı çayı tüketmek, Doğumdan önceki son 4 haftada günde 2-3 adet hurma yemek, Ananasta bulunan bromelain enziminin rahim ağzını yumuşatarak açılmayı kolaylaştırdığı düşünülmektedir, Doğuma yakın meyan kökü suyu tüketmek.
Sırtınıza yerleştirilecek bir sıcak kompres veya buz torbası, dolaşımı artırarak ağrıyı azaltabilir. Kasılma sırasında belirli solunum teknikleri, rahatlamanıza yardımcı olarak ilginizi ağrıdan başka bir şeye odaklamanızı sağlayacak.
İlgili 21 soru bulundu
Sıcak su, doğal sancılanma sürecinin başlamasına yardımcı olur ve anneye herhangi bir ilaç, ağrı kesici veya suni sancı verilmez. Su, vücudu rahatlatan endorfin hormonunun salgılanmasını kolaylaştırarak doğum gerilimini azaltır.
Bebeğin başının doğum kanalında ilerleyebilmesi için rahim ağzının tamamen açılmış ve incelmiş olması gerekir. Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder.
Genel bir kural olarak, en az 1 saattir süren, 5 dakikada bir gelen ve 60 sn süren kasılma olduğunda, hastaneye başvurulur.
Sancının en fazla olduğu zaman ağızdan daha hafif ve yüzeysel soluyun. dDkkatinizi sancıya değil, soluk alıp vermeye verin. Rahim ağzı tam olarak açıldığında (10 CM ) doğum başlıyor demektir. Kasılmalar ve kendi ıkınmalarınızla bebeğinize kavuşacağınız an gelmiştir. Bu dönem genelde bir saat sürer.
Doğum sancısı genelde karında ya da rahimde görülen tüm sancılardan daha farklıdır. Sırtın alt bölgesinde başlar, sonrasında düzenli aralıklarla sıklaşır, süresi uzar ve şiddetlenir. Bazı anne adayları doğum sancısını çok şiddetli regl ağrısı ama sürekli olan bir ağrı olarak da tanımlayabilir.
Anne adayının doğum sürecinin yaklaşmasında en önemli işaret rahim kasılmalarının düzenli hale gelmesidir. Kasılmalar ortalama 20 dakika aralıklarla görülmeye başlar ve ağrı ile kramp giderek şiddetli hale gelir. Düzenli sancılar her zaman doğumun başladığına dair haberidir.
Normal doğum sancılarının başlaması için, beyinde hipofiz adı verilen bölgeden oksitosin hormonu belirli miktarda artarak salgılanır. Bu hormon, düzenli rahim kasılmalarını başlatarak, rahim ağzında açılmaya sebep olur.
Ülkemizde doktor veya ebe eşliğinde doğumlarda genellikle sırt üstü yatar şekilde doğum uygulanır. Ancak bazı durumlarda ayağa kalkarak ıkınmanız veya çömelerek ıkınmanız istenebilir. Bu pozisyonlar yer çekiminin etkisi nedeniyle bebeğin aşağıya doğru inmesini kolaylaştıran pozisyonlardır.
Sıcak su torbası bel ağrılarına da iyi gelebilir. Özellikle ağrının olduğu ilk 48 saat o bölgeyi sıcak tutmak önemlidir. Bunun için de sıcak su torbası kullanımı önerilir. Aynı zamanda eklem ağrılarında da kullanabilirsiniz.
İlk olarak düşük dozda ilaç verilir. Pompa ile dakikada 1-4 damla verilir. Ardından 15 dakikada bir doz artışı yapılmaktadır. İşlemler yapılırken NST aracılığıyla bebeğin kalp atışı ve rahim kasılmaları izlenir.
Birçok kadının doğum sancısı hafif karın kasılmalarıyla başlar. Bu kasılmalar bazen alt sırt ağrıları gibi de hissedilebilir. Eğer bebek geliyorsa bu ağrılar daha da şiddetlenir, süresi uzar ve sıklaşır. Ayrıca bel bölgesine doğru yoğun bir baskı da hissedilir.
“NST'de sancı çıkınca doğum ne zaman olur?” gebelerin en sık sorduğu sorulardan birisidir. NST sırasında ortalama 20 dakika içerisinde en az 3 sancı olması vücudun doğum için hazır olduğunu gösteren bir işarettir. Bu sancılar bebeğin doğumu gerçekleşene düzenli aralıklarla devam eder.
Rahim ağzı daha hızlı açılmaya devam eder ve 10 cm açıklık olduğunda açılma tamamlanmış demektir. ---İlk doğumlar için ortalama 4-5 saat , maksimum 11-12 saat sürebilir. ---Sonraki doğumlarda ortalama 2-3 saatte tam açıklığa ulaşılır, maksimum 5-6 saat sürer.
Aktif Doğum Safhası
Süre 3-5 saat arası Serviks 4 cm den 7 cm ye genişler. Kasılmalar 45-60 saniye sürer ve aralarında 3-5 dakika bekleme süresi olur.
Yer değiştirme: Braxton Hicks kasılmaları genellikle karnın üst bölgesinde hissedilir ve bacaklara veya sırt bölgesine yayılmaz. Gerçek doğum sancıları ise genellikle bel bölgesinde başlar ve karnın alt bölgesine doğru yayılır.
Nişan, doğumun 24 saat içerisinde ya da 2-3 gün içerisinde meydana geleceğine işaret etmektedir. Bu nedenle nişan belirtisi ardından, düzenli ağrıların başlamasını ya da suyun gelmesini beklemek gerekmektedir. Braxton Hicks kasılmalarının şiddetlenmesi; hamileliğin 20.
Doğum için uygun pozisyonu alan bebek 36. haftada doğum kanalına girer. Bebeğin baş aşağı durduğu bu pozisyon, normal doğumun daha rahat gerçekleşmesine yardımcı olur. Bebek doğum kanalına indikten 2-4 hafta sonrasında doğum başlar.
Bebeğin doğum kanalına girmesi, doğumun başladığının değil yaklaştığının belirtisidir. Mukus adı verilen yapışkan akıntı doğuma 1 hafta kala görülse de bu durum, doğumun başladığının göstergesi değildir. Doğumun başladığının kesin şekilde bilinmesi için kasılmaların düzenli hale gelmesi ve suyun gelmesi gerekmektedir.
Halk arasında bebeğin doğum kanalına girmesi olarak bilinen bu eylemi anne adayları da hissederler. Bu yerleşme sonrasında rahim ağzı yavaş yavaş yumuşayarak öne doğru değişime geçer. Son haftalarda hazırlık dalgaları olarak tanımlayabileceğimiz rahim hareketleri bu değişimi hızlandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri