Bebek doğduktan hemen sonra bebeğin ilk muayenesi yapılır. Bundan sonra da yani eve gönderildikten sonra da ilk kontroller başlar. Doğum sonrası kontrol gerçekleştikten sonra bebeğiniz doktorunu 1-2 hafta sonra görecektir. Bebeğin genel sağlık durumu kontrolü için bu doktor ziyareti çok önemlidir.
Geleneklerimize göre yeni doğan bebeğe altın, altın künye veya maşallah takılır. Nazar boncuklarının, kurdelelerin eşlik ettiği altın ve maşallah bebeğin yatağında bulunan altın yastığına iliştirilir. Altın künye de bebeğe takılabilecek hediyeler arasındadır.
1 ) Çocuğun doğumunun hemen ardından sağ kulağına ezan sol kulağına kamet okumak. 2) Çocuğa tahnîk yapmak. **** 3) Çocuğa güzel bir isim vermek. 4) Akîka kurbanı kesmek.
Akika kurbanı, çocuğun doğumunun yedinci gününde kesilirse daha faziletlidir. Bülûğ çağına kadar da kesilebilir. Yine sünnet-i seniyyede yer aldığına göre, akika kurbanı kesildiği günlerde, çocuğun başının tıraş edilip, kesilen saçın ağırlığınca altın veya gümüş tasadduk edilmesi tavsiye edilmektedir.
Doğumun hemen ardından bebeği yıkamak, gerek mikrop kapma, gerekse de dış dünyaya henüz adapte olmaya çalışan bebeği ciddi anlamda üşütüp, korkutma riski taşır. Bu nedenle biraz sabırlı olmak gerekir. Bebeği temizlemek için en azından 12 saatin geçmesini beklemek çok daha doğru bir yaklaşımdır.
İlgili 39 soru bulundu
Bu yüzden bebekler doğduktan hemen sonra yıkanmamalıdır. Bebek için ilk banyo, üç dört gün sonrasında yapılabilir. Bu süre içerisinde yumuşak, nemli bir bezle cilde zarar vermeden temizlenebilir.
Göbek bağı düştükten sonra çocuğa ilk banyosu yaptırılabilir. Halk arasında doğru kabul edilen bir diğer yanlış ise bebeklerin kırklarının çıkana kadar yıkanmaması gerektiğidir.
İlk saç kesimi için uygun görülen yaş ise 1 yaş civarıdır. Bebeklerin çoğu saçlı olarak doğarlar. İnce, cılız ve tüy tüy olan bu saçlar, genellikle bebek büyümeye başladıkça dökülür. İlk aylarda hemen hemen her anne bebeğin yastığında, battaniyesinde dökülmüş saçlar görür.
Sünnet olan saçın kesilmesidir.
Ancak saçı kesmeden de saçın ağırlığınca sadaka verebilirsiniz, bunun da sevabı vardır. Tam sünnete uygun olan saçın kesilip ağırlığınca sadaka verilmesidir.
Ayrıca yasal olarak yeni doğan bebek 28 gün boyunca ücretsiz yararlanabilmekte.
Bu tabaka, doğmamış bir bebeğin cildini sıvıdan koruyan kaplamadır. Bu koruma olmadan bebeğin cildi anne karnında çatlar veya kırışır. Verniks kazeoza, bebeklerin doğumdan sonra yumuşak bir cilde sahip olmalarına katkıda bulunur. Ayrıca anne karnındayken bebeğinizin cildini enfeksiyonlardan korur.
Kırk gün boyunca bebeğin ve annenin evden dışarı çıkmaması, bebeğin kırkının çıkarılması gibi uygulama ve inanışların dinî bir dayanağı yoktur.
Beşik; İlk çocuğun beşiğini kızın ailesi getirir. Aile gücüne göre beşikle birlikte çocuğun tüm ihtiyaçlarını alır ve bir altınla beşiği götürür.
Bebeklerin pek çoğu baba kelimesinin söylenmesi daha kolay olduğu için ilk olarak baba kelimesini söylese de, genel olarak pek çok bebek 12-15 ay arasında baba ve anne kelimelerini söyleyecektir.
Anne sütü, yeni doğan bebeğin ihtiyaç duyduğu tek gıdadır ve doğumdan sonraki ilk 6 ayda bebeğe su dahil herhangi bir ek besin verilmesi gereksizdir. Anne sütü alamayan bebekler ise bu süreçte formül mama ile beslenmelidir.
Bu açıdan akîka kurbanı, çocuğun doğduğu günden buluğ çağına kadar kesilebilirse de doğumunun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir. Aynı günde çocuğa isim verilmesi ve saçı ağırlığında altın veya değeri miktarınca sadaka verilmesi müstehaptır (İbn Rüşd, Bidâyetü'l-müctehid, 3/14-16).
Bebeğinizin ilk dişlerini,ilk saçlarını ve kordonunu bu özel ahşap kutuda yıllarca saklayabilir, ona güzel bir hatıra bırakabilirsiniz. İç kısımda diş, saç ve kordon için özel bölmeler bulunmaktadır.
Bebeklerde ilk saç kesimi konusunda ortak bir zaman yoktur. Bunun için ortalama 6. ay ile 2. yaş arasında bir zamanda düşünülebilir. Bazı çocuklar gür saçlı olduğu için, saç kesimleri daha erken yapılabilir. Bazen de ebeveynler çocuklarının saçlarını uzatmayı da tercih edebilirler.
Aynı gün saçları traş edilerek çocuğa isim konması (bk. AD KOYMA) ve kesilen saçların ağırlığınca gümüş veya altının sadaka olarak verilmesi de müstehaptır. Konuyla ilgili hadislerin hepsinde gümüş zikredilmekte, fukahanın altın da tasadduk edilebileceği şeklindeki görüşleri ise kıyasa dayanmaktadır.
Aşamalarında uygun ürünü seçmenin sonrasında yavrunuzun hassas olan saçları için uygun fırça seçimidir. İlk 6 ay bebeğinizin saçlarının taranması ya da taranmaması büyük problemler oluşturmazken sonraki dönemlerde yavrunuzun hareketlenmeye de başlamasıyla saçları birbirine karışacaktır.
Bazı bebekler ise kel doğar ve saçının uzaması zaman alacağından hemen kesim yapmanız gerekmez. Özetle; bebeklerde saç kesimi konusunda ortak bir zaman yoktur fakat 6. ay ile 2. yaş arasında bir zaman diliminde yenidoğan bebeğinizin saçını ilk kez kesebilirsiniz.
Göbek bağının olduğu bölgenin açıkta kalması için göbek bağı oyuntulu yenidoğan bezlerinden kullanabilir ya da bezini göbeğinin altından bağlayabilirsiniz. Doktorunuzun tavsiyesini aldıktan sonra göbek bağı düşmeden de bebeğinizi yıkayabilirsiniz. Ancak göbek bağının düştüğü gün banyo yaptırmamanızda fayda vardır.
Bebekler dünyaya geldikten sonra, hastanede hemşireler tarafından silinirler. Çünkü bebekler gözlerini dünyaya ilk açtıkları zaman banyo yapmaya hazır değillerdir. Annenin onun kokusunu alması da oldukça önemlidir.
Yenidoğan Bebek Banyosu Hastane Sonrası İlk Ne Zaman Yapılır? Yenidoğan bebeğin banyosunun göbek bağı düşmeden yapılmaması önerilir. Göbek bağı ortalama 10 ila 15 gün içinde düşer. Amerikan Pediatri Akademisi uzmanları bebeğin göbek bağı düşene kadar ev imkanlarında “sünger banyosu” yapmanın uygun olduğunu söylüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri