Yumurtlamayı düzenleyen veya uyaran ilaçlar doğurganlık ilaçları olarak bilinir. Yumurtlama bozuklukları nedeniyle kısır olan kadınların ana tedavisi doğurganlık ilaçlarıdır.
Ovülasyon gerçekleşmeden önceki 24 ile 36 saat içinde idrarda artış gösteren luteinizan hormon (LH) düzeyinin ölçümü ile yapılan test sayesinde doğurganlığın yüksek olduğu dönem belirlenebilir. Uzman hekime başvurarak da yumurtlama dönemi takibi konusunda yardım alınabilir.
Ancak kadınlar yaşlarının ilerlemesi ile birlikte doğurganlık şanslarını ciddi olarak kaybederler. Bu azalış 32-35 yaşlarına kadar çok belirgin olmasa da özellikle 38 yaşından itibaren hızla kendini belli eder ve 40'lı yaşlara gelindiğinde ise %75'e varan fertilite kayıpları gözlenmektedir.
Hem kadın hem de erkek kaynaklı nedenler ile gelişebilen kısırlık probleminin tedavisi günümüzde mümkündür. Kısırlık tedavisinde hangi yöntemin uygulanacağına kısırlığa neden olan faktörlerin değerlendirilmesi sonucunda karar verilmektedir.
Kısırlığın nedeni kadın ya da erkeğin üreme organlarında, kişinin üreme işlevini tam olarak yerine getirememesine sebep olacak bir yetersizlik, genetik bir bozukluk ya da sonradan kazanılmış çeşitli hastalıklar olabilir. Bu etkenlerin yalnızca biri ya da birkaçının birleşmesi kısırlığa sebep olur.
İlgili 42 soru bulundu
Kısırlığın özel bir belirtisi bulunmamaktadır. Düzenli korunmasız cinsel ilişkiye rağmen 1 ya da 2 yıllık süre içerisinde çocuk sahibi olamama durumu kısırlık (infertilite) belirtisi olarak kabul edilir.
Doğum uzmanları/jinekologlar (OB/GYN'ler) kadınların üreme sağlığı konusunda uzmandır. Hem erkekleri hem de kadınları kısırlık açısından değerlendirebilir ve kan testleri, ultrasonlar ve semen analizi gibi temel testleri yapabilirler. Bir üreme endokrinologu, kısırlık ve hormonal bozukluklara odaklanan bir uzmandır.
Kısırlığa neden olabilecek üreme fonksiyonu bozukluklarını tespit etmek için kadınlarda ultrasonografi ile görüntüleme, kanda hormon düzeyi ölçümü gibi testler; erkeklerde ise sperm sayımı ve yine kanda hormon düzeyi ölçümü gibi testler uygulanabilir. Bu testlerin sonucunu bekar veya evli olmak değiştirmez.
Bazen kadınlar düzenli ve tutarlı bir şekilde yumurtlamayabilir. Bu durumda kısırlık polikistik over sendromu (PCOS), hormonal dengesizlikler veya obezite gibi durumlardan kaynaklanabilir. Yumurtlama aşırı egzersiz, stres veya düşük vücut ağırlığından da etkilenebilmektedir.
Özetle, adet düzensizliği doğurganlık çağındaki kadınlar da mutlaka hekim tarafından değerlendirilmesi gereken bir sorundur. Altta yatan sebepler hormonal ya da rahim veya yumurtalık kaynaklı olabilir. Bu sebepler de kısırlığa yol açabilir.
Erkeklerde ve kadınlarda bekarken kısır olup olmama durumunum anlaşılması için test yapılabilir. Erkeklerde bekarken sperm kalitesini ölçecek testler ve hormon testleri uygulanır. Kadınlarda ise bekarken hormon testleri ve vücut dışı ultrasonografi çekimi ile kısırlık testi yapılabilir.
Sağlıklı beslenme, düzenli spor, protein ağırlıklı beslenmek, sigara içmemek, özellikle 40 yaşından sonra hekim önerisiyle bazı antioksidan ilaçların kullanılması yumurta rezervinde elde edeceğimiz yumurta kalitesine mutlaka olumlu etkisi olacaktır.
Adetten temizlendikten sonraki 2. gün adet süresine bağlı olarak adetin 7. ve 9. günlerine denk düşmektedir. Yumurtlama günü hesaplanırken adetin ilk günü baz alınır. Yumurtlama gününe yaklaştıkça gebe kalma olasılığı başlar.Gebe kalma ihtimali % 15-20 aralığındadır. Adetten 2 gün sonra gebe kalma ihtimali vardır.
Biyolojik nedenlerden dolayı ileri yaşlarla birilikte hamilelik oranları (doğurganlık, fertilite) azalır. Otuz yaş altında herhangi bir ayda gebe kalabilme şansı % 20 iken, 40 yaş üzerinde bu şans yalnızca % 5 olarak öngörülmektedir.
Bu durumda eğer bir yıl veya daha uzun süredir hamilelik elde edilememişse kısırlık yönünden bir değerlendirilmeye gereksinim vardır. Ancak eğer kadının yaşı 30 veya üzerinde ise 6 aylık bir korunmasız ilişki sonrasında hala gebelik olmamışsa doktora baş vurmalıdır.
USG. Yumurtalık rezervinin tayini, rahim ve tüplerin değerlendirilmesi için adetin 2. veya 3. günü ultrasonografik muayene yapılır.
Kadınlarda kısırlık testi
Kadınlarda regl döngüsünün ilk günü yapılan hormon düzeyi kontrolü, regl başlamadan birkaç gün önce rahmin iç yüzeyinden alınan endometriyal biyopsi örneği ve ultrasonografi ile yumurtalık gelişimi incelenerek sağlıklı yumurtlama işlemi hakkında bilgi sahibi olunur.
Kısırlık (İnfertilite) Teşhisi
Yumurta sayısı, kalitesi ve yumurtlamanın hormonal değerlendirilmesi. Jinekolojik ultrasonografi ve horman testleri (AMH, FSH, E2) ile yapılmaktadır. Sperm kalitesi ve tüm parametrelerin detaylı incelenmesi. Sperm sayısı,hareketi, yapısı ( şekli ) değerlendirilmektedir.
Bu hastalarda hiç ilaç kullanmadan kendiliğinden gelişen yumurtayı olgunlaşınca almak ve mikroenjeksiyon yöntemi ile döllemek doğal siklusta tüp bebek tedavisi olarak adlandırılır. İlaç masrafıda olmadığı için bu grup hastlarda daha makul bir seçenektir.
Isırgan otu, kısırlığı iyileştiren bitkisel desteklerden biridir ve çay olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Isırgan otunda yer alan zengin mineraller ve vitaminler, üreme hormonlarını uyarır ve doğurganlığı artırır. Düzenli olarak tüketilen ısırgan otu çayı sayesinde bebek sahibi olma şansınızı yükseltebilirsiniz.
Kısırlık tedavisinde ilaç tedavisi, cerrahi prosedürler, aşılama ve tüp bebek tedavisi gibi tedavi yöntemleri kullanılabilir. Kısırlık (infertilite) günümüzde sıklığı giderek artan bir sorundur. Gelişen teknolojinin yardımıyla yardımcı üreme tekniklerinin gelişmesi çiftlerin bebek sahibi olma şansını artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri