Samanyolu, Satürn, Mars, Jüpiter, Venüs, Küçükayı vs. Dünya, Güneş ve Ay kelimeleri astronomi terimi olarak kullanılıyorsa özel isim olduğu için büyük; deyim içerisinde veya mecazî anlamlarda kullanılıyorsa
Özel isimler her zaman tek olan varlıklardır. Benzeri olmayan ve tek olan varlık türleri her zaman özel isimdir. Özel isimlerin ilk harfi bu yüzden büyük yazılır. Örnek olarak Ankara şehri sadece bir tanedir ve benzeri yoktur.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "Samanyolu" şeklinde yazılır. Açık gecelerde gökyüzünde boydan boya görülen uzun, bol yıldızlı, ışıklı şerit, Gökyolu, Hacılaryolu, Hacıyolu, Kehkeşan, Samanuğrusu.
varlıklara cins (tür) denir. Bu varlıklarını aldığı isimler de cins Isimdir. Örnek: masa, kalem, düşünce, özgürlük, su, gökyüzü, çanta, eu, bebak...
Cins isimler: gaz, bitki, insan. 2. Özel isimler: Kızılırmak, Sivas, İsmail. Soyut ve somut olgulara gönderimde bulunan genel olarak bir kavramı, kişiyi, yeri veya nesneyi ifade eden bir anlama sahiptirler.
İlgili 34 soru bulundu
Çiçek isimleri taşıdıkları hoş kokular ve güzellikler ile birlikte özel anlamlar taşıyorlar. Özellikle isim koymak için cennet çiçeklerinin isimleri anne ve babalar tarafından merak ediliyor. İsim koymanın yanında saksı çiçek isimleri de çiçek yetiştirmek isteyenler için önem taşıyorlar.
Ünlü veya ünsüz tüm insan adları ve soyadları özel isimdir. Hem adın hem soyadın ilk harfi büyük harfle başlar: Murat, Aslı, Zeki Müren, Ünlüsanlar vb. Hayvan türleri özel isim değildir (kedi, köpek vb.) ancak belirli bir hayvana insanlar tarafından verilen isimler özel isimdir: Fino, Bobby, Şimşek vs.
Dünya, güneş ve ay kelimeleri terim olarak (astronomi ve coğrafya terimi) kullanılıyorsa özel isim olduğu için büyük; diğer anlamlarında (gerçek, mecaz, yan, eş, deyim vb.) kullanılıyorsa cins ismi olduğu için küçük harfle başlar: Ay'ın yakından çekilmiş fotoğrafları insanlığı pek şaşırtmıştı.
anlatan isimlere topluluk ismi denir. Örnek: Ordu, sürü, aile, orman, halk, ulus, takım, heyet, kurultay, grup, tabur, ekip… vb. ***Topluluk adları çoğul eki (-ler, -lar) alabilirler.
Cins isim. Cins isimler, aynı cinsten olan varlık, kavram veya olguların birini, bir bölümünü veya tamamını karşılayan isimlerdir. Odun, ağaç,kereste, masa, saat gibi.
TDK'ya göre maydanoz kelimesinin doğru yazılışı "maydanoz"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Dünya, Güneş, Ay ve öteki gezegen adları, gök bilim ve coğrafya ile ilgili anlatımlarda kullanılırsa ilk harfi büyük yazılır. Ör: Ay, Dünya'nın uydusudur. Dünya, Güneş, Ay ve öteki gezegen adları gündelik yaşamda, gezegen anlamı dışında kullanılırsa ilk harfi küçük yazılır.
Sölenterlerden, yassı bir diske benzeyen, saydam, serbestçe yüzebilen deniz hayvanı, medüz anlamına gelir. Bu kelime genellikle deniz anası şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı denizanası şeklinde olmalıdır.
UYARI: Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar: Konya ili, Etimesgut ilçesi, Uzungöl beldesi, Taflan köyü vb. 15.
Aylar, tıpkı haftanın günleri gibi özel isim değildir ve her zaman küçük harfle başlaması gerekir.
kral - Nişanyan Sözlük. Sırpça kral “hükümdar” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Carolus “Frank kralı Karl, Şarlman (hd. 768-814)” özel isminden türetilmiştir. Bu özel isim Germence yazılı örneği bulunmayan *karlaz “adam, erkek” biçiminden türetilmiştir.
Yer adlarında ilk isimden sonra gelen ve deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Asya Yakası, Çanakkale Boğazı, Dicle Irmağı, Ege Denizi, Erciyes Dağı, Fırat Nehri, Süveyş Kanalı, Tuna Nehri, Van Gölü, Zigana Geçidi vb.
Dünya kelimesi hem cins hem de özel isim olarak kullanılmaktadır. Örneğin ''İç dünyasına çekildi'' cümlesinde cins isim olarak kullanılan dünyanın ilk harfi küçük yazılır. ''Gezegenimiz Dünya'nın yaklaşık üçte ikisi sudan oluşur'' cümlesinde ise kelimenin ilk harfinin büyük yazılması gerekir.
CİNS İSİM: Aynı cinsten birçok varlığın ortak olan ismine “cins” isim denir. Göz, anne, baba, dayı, kanepe, kulaklık, çatal vb.
"Uzay" ismi, Türkçe kökenli bir isim olup, evrensel ve geniş anlamlar taşır. Bu isim, gök cisimlerinin, yıldızların ve diğer gök olaylarının bulunduğu sonsuz boşluğu ifade eder.
Yurt adı Türkçe kökenli bir sözcüktür ve Rusça ve Bulgarcada “yurta”, Macarcada "jurta", Moğolcada “ger”, Kazakçada “kiyiz üy“ ve Kırgızca'da “boz üy” olarak geçer. Yurt sözcüğü, İngilizceye de aynı şekliyle geçmiştir.
Dolayısıyla Boğaz Köprüsü, Amik Ovası örneklerinde olduğu gibi, Van Gölü, Cumhuriyet Bayramı ve İstiklal Marşı tamlamalarında da ikinci isim (tamlanan), 3. teklik kişi iyelik eki taşımaktadır.
Bu sebeple bu konu hakkında verilecek olan bilgilerin her okuyucu tarafından kolay anlaşılabilir olması önem taşımaktadır. Ülke isimleri özel isimlerdir.
Cuma, İslami kültürde haftanın en hayırlı günü olarak kabul edilen ve Müslümanlar için cemaatle namaz kılınan özel bir günü ifade eder. Bu nedenle, isim olarak kullanıldığında da aynı kutsallığı ve özel anlamı taşır.
Ay ve gün isimlerinin özel bir tarih bildirmediği zaman küçük harfle yazılması gerektiği bilinir. Yani gün ve ay isimleri TDK tarafından da belirtildiği üzere tek başına kullanılıp herhangi bir tarihi bildirmediği sürece küçük harfle başlayacak şekilde yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri