Dökme demirler demir-karbon-silisyum alaşımları olarak bilinirler. Esasen demir ile karbonun alaşımına sonradan silisyum ilave edilmesi ile son halini alır. Demir-karbon-silisyum alaşımları dökme demirlerde karbon yapıda grafit ya da sementit formunda bulunur.
Dökme demir, demir cevherinin yüksek sıcaklıkta eritilmesi sonucu elde edilen ve yüksek karbon içeriği ile karakterize edilen bir metal alaşımıdır. Demir çeşitleri içerisinde önemli bir konuma sahip olan dökme demir, döküm demir şeklinde de ifade edilir.
Dökme demir, %2.11 ile %6.67 arası karbon içeren demir-karbon alaşımlarına verilen genel bir adlandırmadır. Çelikler de demirin karbonla alaşımlanması sonucunda elde ediliyor, fakat dökme demirden farklı olarak çelikler çok daha düşük miktarda karbon içerir (%2.11'den daha az).
Dökümlerdeki ana faz ve karbonun bulunduğu biçim, kimyasal kompozisyona, soğuma hızına ve gördüğü ısıl işleme göre değişir. Dökme demirlerin dört ana tipi gri dökme demir, temper dökme demir, küresel dökme demir ve beyaz dökme demirdir.
Pik döküm nedir? Pik bir dökme demir cinsidir. Malzeme mühendisliğinde pik yerine kır dökme demir veya lamel (lif) grafitli dökme demir tabiri kullanılır. Pik, kupol ocaklarında yeniden ergitilip biçimlendirilir ve böylece demir döküm ya da döküm adını alan gereçler elde edilir.
İlgili 29 soru bulundu
Dökme demirler, %2'den fazla karbon oranı içeren demir-karbon alaşımlarıdır. İçindeki karbonun grafit şeklinde olanlarına gri dökme demir, sementit şeklinde olanlara ise beyaz dökme demir denir. 1150 °C derece olan erime sıcaklığı çeliğinkinden düşüktür. Mutfak eşyası üretiminde tercih edilen maddelerden biridir.
Dökme çelik, karbon içeriği% 2.11'in altında olan demir-karbon alaşımıdır. Dökme çelik , iyi bir kapsamlı performansa, kaynak kabiliyetine ve işlenebilirliğe sahiptir, ancak dökme demirle karşılaştırıldığında kötü sallama-emme ve döküm performansına sahiptir.
Dökme demirleri çeliklerden ayıran Özellikler arasında aşağıdakiler çok belirgindir. 1. Dökme demirler sünek değillerdir; kopmada uzama göstermezler; dövülemezler, haddelenemezler. 2. Isıtıldıklarında hamurlaşmazlar, katı halden doğruca sıvı hale dönüşürler.
GG25 pik döküm sıklıkla kullanılan dökme demir çeşitlerinden birisidir. Yüksek mukavemet kabiliyetiyle bilenen bu türün aşınma dayanımı da oldukça yüksektir. İyi işlenebilir olması onu sektörde çok tercih edilen bir malzeme haline getirmektedir. İdeal seviyedeki gerilim oranının yanı sıra ince bir yapısı vardır.
DÖKME DEMİRİN KULLANIM YERLERİ
Küresel Grafitli Dökme Demir, Çeşitli Endüstri Alanlarında Kullanılır. MADENCİLİK VE METALURJİ: Kırıcı Gövdeler, Alüminyum ve Kurşun Ergitme Potaları, Sıcak Hadde Merdaneleri. MAKİNA: Hidrolik Presler, Silindirler, Dişliler. TARIM: Traktör Parçaları, Pedallar, Transmisyon Kutuları.
Pik demirin, dökümhanelerde; indüksiyon ocakları ya da kupol ocaklarında karbon miktarı %4`ün altına düşürülerek ve istenmeyen empürüteleri giderilerek dökme demir elde edilir. Dökme demirin de farklı çeşitleri bulunmaktadır.
Dökme demir parçalara, işletmede yükleme, boşaltma ve diğer trans-ferler esnasında yapılan sert ve kaba işlemler, parçaların çatlamalarına ve kırılmalarına neden olmaktadır. Gerilimini atamamış dökümlere uygulanan küçük bir dış kuvvet, bu tip parçaların çatlamalarına ve kırılmalarına neden olacaktır.
Dökme demir: Bu metal yüzde 2 ila 5,3 karbon ve az miktarda manganez içerir. Dökme demirde, ham demirdeki fosfor ve kükürt gibi özelliklerini olumsuz yönde etkileyen safsızlıklar kabul edilebilir düzeye indirilmiştir. Dökme demir çok kırılgan, sert ve güçlüdür.
Dökme demirler saf nikel, monel diye adlanndırılan nikel-bakır alaşımları, nikel-demir alaşımları, nikel-krom-demir alaşımları, dökme demir, çelik veya paslanmaz çelik elektrodlarla kaynak yapılabilir.
Dökme demir karbon içeriği %2'den fazla olan bir demir-karbon alaşımıdır. İnşaattan imalata kadar çeşitli endüstrilerde çok yönlü ve popüler bir malzemedir. Bununla birlikte, dökme demirin en yaygın özelliklerinden bazıları şunlardır: Dökme demirdeki yüksek karbon içeriği onu sert ve kırılgan yapar.
Küresel Grafitli Dökme Demir (GGG)
Küresel grafitli dökme demir, bileşimindeki grafit küresel şekilde olan dökme demirdir. Bu dökme demire SFERO DÖKME DEMİR de denir. Karbonun yaprağımsı lamelden küre şekline dönüşmesini sağlamak amacıyla erimiş dökme demire az miktarda Magnezyum (Mg) veya Seryum (Ce) katılır.
GGG50 Sfero Döküm Çubuk Nedir ? Orta dereceli dökme demir kalitelerinden birisidir. Isıl işlem uygulamalarıyla sertleştirilebilir bir yapısı vardır. Basınç karşısında da oldukça yüksek dayanım göstermektedir.
GG25, en yaygın kullanılan dökme demir alaşımıdır. Bu malzeme, mukavemet ve aşınma direncinin iyi bir kombinasyonunu sunar, ancak yine de işlenmesi kolaydır ve yüksek standartlarda bitirilebilir. Ağırlıklı olarak perlitik bir yapıya sahip lamelli bir dökme demirdir. Sertliği artırmak için ısıl işlem tavsiye edilmez.
Döküm tavalarda temel olarak iki çeşit kaplama bulunur: doğal ve emaye. Doğal döküm tavalar, zamanla kullanıldıkça üzerinde doğal bir anti-adhezif (yapışmaz) tabaka oluşturur. Emaye kaplı döküm tavalar ise, cam benzeri bir malzeme olan emaye ile kaplanarak yemeklerin yapışmasını önler ve kolay temizlik sağlar.
Karbonu azaltılmış ve/veya meydana gelebilecek grafitin biçimi nedeniyle iç çentik etkisi hafifletilmiş olan temper döküm, dayanım ve şekil değiştirme özellikleri bakımından kır döküm ile çelik döküm arasında yer alır. Kırık yüzeyi görünümüne göre, beyaz ve siyah diye ayırt edilen iki çeşidi vardır.
Aslında sektörlerde çelik ve dökme demir arasında geçişler yaşanmıştır. Şu anki sisteme baktığımızda oturmuş bir yapı görüyoruz. Öncelikle çelikler ile dökme demirler arasındaki en büyük fark C içeriğidir. Çeliklerin karbon oranları %2 nin altındadır.
Dökme Çelik Hangi Durumlarda Kullanılır
Alaşımsız ve az alaşımlı olabilen genel kullanım amaçlı dökme çelikler, dökümhaneler tarafından garanti edilmesi gereken en az çekme dayanımına göre sınıflandırılır; bu değerin kgf/mm2 olarak GS harflerine eklenmesiyle belirtilirler (DIN 1681).
Demir ve çelik arasındaki en temel fark, kimyasal temelde ortaya çıkmaktadır. Demir bir elementtir. Yani herhangi bir kimyasal çözülme yöntemiyle ayrıştırılamaz veya başka maddelerin birleşimiyle elde edilemez. Çelik ise, demir ve karbonun birlikte oluşturduğu bir alaşımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri