Doktorlar, yasadan geri dönülmesi amacıyla sosyal medyada kampanya başlattı. 6 Ekim'de Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile hekimlerin özel muayenehane açabilmesi için bir hastane ile anlaşması şartı getirildi. Bu yasa ise serbest çalışan doktorlar cephesinde büyük yankı uyandırdı.
Muayenehane açabilir miyim? 18/01/2014 tarih ve 28886 sayı ile Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Kanun ile 1219 sayılı Kanun'un 12 nci maddesinin (c) bendi çerçevesinde, devlet üniversitelerinde öğretim üyesi olan hekimler muayenehane açamaz.
Tam gün yasasıyla birlikte tüm hekimlerin özelde muayenehane açması yasaklanmıştır. Ancak yasaklamanın yürürlüğe girdiği tarihte özelde muayenehanesi olan doktorlar için 2547 sayılı Kanuna geçici 64. madde eklenmiş ve muayenehaneleri kapatmaları için 3 aylık bir süre tanınmıştır.
1219 sayılı Yasanın 5. maddesi ile “Hususi muayenehane açmak veyahut evinde muayenehane tesis eylemek” konusunda hekimlere izin verilmekte; aynı Yasanın 12. maddesi ile de “sanatını icra etmek üzere bir mahalde kayıtlı olan herhangi bir tabibin bizzat dükkan ve mağaza açmak suretiyle her türlü ticaret yapması” ...
Kimler Muayenehane Açabilir
Öncelikle muayenehane açmak için hekim olma şartı bulunmaktadır.Hekim dışında, sağlık personeli de dahil hiçbir kimse muayenehane açamaz ve işletemez.
İlgili 22 soru bulundu
İşbu maddeye göre Sağlık Bakanlığına bağlı devlet hastanelerinde çalışan hekimler muayenehane açamazlar.
Diğer taraftan kamuda çalışan hekimler tazminat vb. haklarından yararlanmamak kaydı ile özel tıp merkezleri/dal merkezleri/özel polikliniklerde de çalışabilmektedirler. Ancak kamuda çalışan hekim birden fazla muayenehane açamayacağı gibi görev yaptığı il sınırları dışında da muayenehane açamaz.
Özel Sağlık Kuruluşu ile Kadrolu Hekim arasında bir “Hizmet Alımı Sözleşmesi” olursa bu durumda da Hekim; Türk Ticaret Kanununa göre Tacir sayılır.
Özel hastaneler, Bakanlığın izni ile açılır ve ruhsatlandırılır. Özel hastane açmak isteyenler, Özel Hastaneler Yönetmeliğe göre bir dilekçe ile bizzat veya mesul müdürlerince ilgili valiliğe başvururlar. Ruhsat başvuru dosyasına ek-10'da yer alan belgeler eklenir.
Muayenehanesi bulunan hekimler, muayenehanesine müracaat eden hastalarının teşhis ve tedavisini yıllık sözleşme yapmak suretiyle ilgili branşta boş uzman hekim kadrosu olması halinde özel hastanelerde yapabilirler.
Çünkü muayenehane açma yasağı yeniden getirildi. Bilindiği üzere, 1219 sayılı Yasanın 12. maddesi değiştirilerek hekimlerin muayene açmaları yasaklanmış, Anayasa Mahkemesi'nin maddedeki bir düzenlemeyi 16.7.2010 günlü E:2010/29, K:2010/9 sayılı Kararıyla iptal etmesi üzerine bu yasak kalkmıştı.
Sağlık Bakanı: Tıp merkezlerinde çalışan hekimlere iki yerde daha çalışma izni sağlandı
6 Ekim 2022 tarihli Resmi Gazete'de, Özel Hastaneler Yönetmeliği'nin Ek Madde 5 (ı) bendinde yapılan değişiklikle muayenehanesi olan hekimlerin sadece bir özel hastanede ameliyat yapmasına izin verildi.
Danıştay emsal bir karara imza atarak, öğretim üyesi doktorların muayenehane açabileceğine hükmetti.
6 yıl önce hayata geçirilen Tam Gün Yasası esnetiliyor. Artık devlet özelden, özel de devlet doktorundan ameliyat hizmeti alabilecek. Ayrıca ihtiyaç halinde 'part time ameliyat'la hekim başka bir hastaneye çağrılabilecek. Böylelikle ne devlette ne de özelde 'hekim yokluğundan' yapılamayacak tedavi olmayacak.
açmaman için bir engel yok.
Kliniklerde veya özel hastanelerde diş doktorlarının maaşı en az 13 bin TL'den başlayıp bu oran 40 bin TL'yi bulabilmektedir.
Özel Hastane Yeşil Alan Ücreti Ne Kadardır? Özel hastanelere ayakta giren kişilerden ücret talep edilmesi durumu yasal olmamasına rağmen bazı hastanelerde mevcuttur. Ancak normal şartlarda hiçbir şekilde, özel hastanelerin hiçbirinde yeşil alana dahi olsa gelen hastalardan ücret talep edilemez.
(Değişik ikinci fıkra:RG-27/5/2012-28305) Özel hastaneler, dört klinisyen uzmandan az olmamak kaydıyla Bakanlıkça belirlenen toplam kadrolarının en az dörtte biri sayısında klinisyen uzman ile faaliyete başlayabilirler.
Bu düzenlemelerle, özel sağlık kuruluşlarının fatura veya serbest meslek makbuzu karşılığında hekimlerden hizmet almaları mümkün hale getirilmiştir. Ancak bu düzenlemelerde, hekimlerin sanal şirketler kurmalarını veya sanal muayenehaneler açmalarını zorunlu kılan hiçbir ibare yoktur.
Vermiş olduğu bu görüşe göre memurlar; Memurların, “özel kanunlarda belirtilen görevler”i yapmaları ve bu çerçevede gelir elde etmeleri mümkündür. Bu faaliyet mesai saatleri dışında olabileceği gibi kurum izni ile mesai saati içinde de olabilir.
Öz. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre memurlar ticari faaliyette bulunamazlar. Bu yasaklama, Kanunun 28' inci maddesinde yer almış ve bu hükme aykırı hareket eden memurlara 125'nci madde gereği kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verileceği belirlenmiştir.
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve yöneticilik görevi bulunmayan tabipler ile aile hekimleri, kurum ve kuruluşlarındaki çalışma saatleri dışında ve kurumlarının izniyle aylık otuz saati geçmemek üzere iş yeri hekimliği yapabilir.
Tababet Uzmanlık Yönetmeliği:10:…Her servisin normal polikliniğinde günde bir uzman 20 den fazla hastaya bakamaz. Ancak daha fazla hastanın başvurması halinde o poliklinikte aynı esas üzerine uzman görevlendirilerek o günkü tüm hastaların muayeneleri sağlanır.
Hastanın maddi ve manevi bütünlüğünü korumak yasaların öncelikli amacıdır. Ancak hastanın doktorunu seçme hakkı olduğu gibi doktorun da hasta seçme hakkı vardır. Tıbbi deontoloji Nizamnamesi Madde 18 gereğince doktor şahsi veya mesleki sebepler ile hasta bakmayı reddedebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri