Çay dökülen bölge için ufak bir kap içinde bir paket karbonat ve bir fincan sıcak su karışımı hazırlayın. Bu karışımı lekeli bölgeye dökün ve bir süre bekleyin. Daha sonra ılık bir havlu ile lekeyi ovalayın. Karbonat pek çok alanda etkili olduğu gibi halı temizliği konusunda da büyük işler yapacaktır.
Çay lekesi olan bölgeyi soğuk suda duruladıktan sonra ters çevirin. Bir bardak soğuk suyun içine yarım limon suyu sıkın. Hazırladığınız karışımı temiz beyaz bez yardımı ile lekenin üzerine sürün ve ovalayın. Ardından giysinizi çamaşır makinesine atabilirsiniz.
Çay yanığı olması halinde ilk olarak mutlaka soğuk su ya da buz ile yanık olan bölgeyi soğutmak gerekir. Sonrasında ağrı kesici ya da yara merhemleri ile tedavinize devam edebilirsiniz. Eğer yanık ciddi derecede ise soğuk uygulama sonrasında mutlaka doktora gitmelisiniz.
Kıyafetten kurumuş çay lekesi çıkarmak için öncelikle kıyafeti dökülen alanın tam tersi olacak şekilde ters çeviriniz. Ardından soda, sirke ya da limonlu su ile kolay bir şekilde kıyafeti temizleyebilirsiniz. Uzun süre boyunca kurumuş çay lekesi için ise kıyafeti ılık bir su içerisine bırakınız.
Kurumuş çay lekesi daha inatçı olduğundan dolayı lekeye mutlaka erken müdahale edilmesi gerekiyor. İlk olarak tüm lekelerde olduğu gibi kıyafetin ters çevirilerek ılık suda bekletilmesi tavsiye ediliyor. Bunun dışında yapılacak bir diğer çözüm ise havlu kâğıt yardımıyla hızlıca silmek olarak görülüyor.
İlgili 18 soru bulundu
Renkli kıyafetlerdeki çay lekesi nasıl çıkar
Yalnızca bastırdığınızdan emin olun; ovalamak lekeyi daha kötü yapacaktır. Daha sonra Vani̇sh Kosla Multi̇power Deterjan Güçlendi̇ri̇ci̇ veya Vani̇sh Kosla Multi̇power Deterjan Güçlendi̇ri̇ci̇ Toz kullanarak makinenizde yıkayın.
Çay lekesi olan bölgeyi soğuk su altında duruladıktan sonra ters çevirin. Bir bardak soğuk suyun içine yarım limon suyu kadar sıkın. Hazırlamış olduğunuz karışımı temiz beyaz bez yardımı ile lekenin üzerine sürün ve ovalayın. Devamında giysinizi çamaşır makinesine atabilirsiniz.
Lekeli bölgenin altına temiz, arka tarafına geçirmeyecek kalınlıkta bir bez yerleştirin, ardından lekenin üzerine limon kolonyası döküp yine temiz bir bezle dıştan içe doğru, lekeyi yaydırmayacak şekilde silin.
Leke çıkarma esnasında yavaş hareketlerle işlemi yapmanız, lekenin çıkarılmasında çok daha etkili olacaktır. Kurumuş çay lekelerinin çıkarılmasında sodanın da etkili bir çözüm olduğunu söyleyebiliriz. Lekenin üzerine dökeceğiniz sodayı temiz bir bez ile ovalama işlemi ile yüzeyden alabilirsiniz.
Sirkeli Su: Beyaz sirke ve sıcak su karıştırılarak halı üzerine sürülür. Bir süre beklettikten sonra soğuk bir bezle çitileyerek silinir. Birkaç kez silindikten sonra çay lekesi çıkacaktır.
Sıcak Su Yanığına Ne Yapmalı? - Öncelikle bölgeye suyun teması hızla durdurulmalıdır. - Eğer kaynar su giysi olan bir bölgeye döküldüyse cilde yapışmadan çıkarılmalıdır. - Yanık oluşan bölge en az 10 dakika soğuk su altında soğutulmalıdır.
Diş macunu, yanık acısını şiddetlendirebilir ve enfeksiyon ve yara izi riskini artırabilir. Diş macunundaki bileşenlerin tam olarak rahatlatıcı olmadığını kabul etmeniz gerekir. Diş macunu, dişlerinizi temizlemede harika bir iş çıkaran aşındırıcı ve temizleyiciler içerir. Fakat yanığı tedavi etmede o kadar değil.
Serin su yeterlidir. Yanık bölgesinin üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bez, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir.
Bir kap içinde bir miktar sirke ve içme suyunu karıştırın. Bu karışımı kahve lekesi olan bölgeye dökün. Sirkeli su karışımının lekede bir süre kalmasını bekleyin. Daha sonra ılık bez ile karışımı döktüğünüz alanı temizleyin.
Çay kahve gibi lekelerin yanı sıra kuru temizlemede pek çok leke çıkarılmaktadır. Dondurma, çikolata, ketçap, çamur, çimen, yağ, kan, ruj, şarap… Bunların hepsi bulaştığı kumaştan çıkarılması oldukça zor maddelerdir.
Çaydanlığın içerisine tepeleme bir yemek kaşığı limon tuzu koyulur ve çaydanlık neredeyse üst limitine kadar doldurulur. Bu karışım, yaklaşık 10 dakika kadar kaynama bırakılır ve kireç tortuları kendilerini suya saldığında karışım dökülür ve çaydanlık durulanır.
Lekelerin Düşmanı Sirke
Bunun için; lekeli çamaşırınızı bir süre normal suyun altında beklettikten sonra çıkarıp sirkeli suya bastırmanız ve beklemeniz yeterli olacaktır. Sirkenin çamaşırınızın üzerindeki lekeyi hızla temizlediğini kendi gözlerinizle de görebileceksiniz.
Halıya dökülen çay lekeleri için de etkili olmaktadır. Çay lekesini gidermek için bir kap içinde bir fincan sirke, biraz sıcak su ve bulaşık deterjanı karışımı hazırlayın. Dilerseniz çamaşır deterjanı da tercih edebilirsiniz. Bu karışımı lekeli alana dökün ve temiz bir havlu ile halıyı temizleyin.
Böyle durumlarda çamaşır sodası gibi çözüm yöntemlerine başvurabilirsiniz. Bunun için öncelikle kumaşın lekelenen kısmını hafifçe ıslatmalısınız. Lekelenen bölgeye çamaşır sodası ilave ederek birkaç dakika bekledikten sonra hafifçe ovalayarak söz konusu izi çıkarabilirsiniz.
Öncelikle lekeli kıyafeti ılık suyun içinde bir süre bekletin. Leke yumuşayınca, lekenin üzerine kaplayacak kadar karbonatı üzerine dökün. Karbonat, lekenin kumaştan çözülmesini sağlayacaktır. Bu tür lekelerle sadece kıyafetlerde karşılaşmıyor olabilirsiniz.
Kıyafet konusunda ise çay döküldü zaman, öncelikle kıyafetleri ters çevirmek ve ılık suda bekletmek önerilmektedir. Başka bir çözüm yöntemi olarak soda, limon suyu veya sirke kullanımı ile beraber kıyafet üzerinden çay lekesini kolayca çıkarmak mümkün. Çay Lekesi Nasıl Çıkar?
İçinde bulunan kimyasallar sayesinde ispirto yöntemi özelliklere sıçrayarak üstünüze bulaşan yağ lekelerini temizlemede çok etkilidir. İspirtoyu herhangi bir işlemden geçirmeden doğrudan kıyafetinizin üzerindeki yağ lekeli alanın üstüne dökerek temizleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Ancak daha etkili bir temizlik için Cif Her Yer Leke Uzmanı Sprey kullanmayı tercih edebilirsiniz. Karışımı halıdaki çay lekesi olan bölgeye dökün ve bir süre bekleyin. Lekeyi temiz bir bez veya süngerle nazikçe ovun.
Çayın normal bir oksidasyon geçirdiğini gösterir. Oksidasyon müddetinin biraz uzaması, çayın rengini koyulaştırır. Donuk renkli olması ise oksidasyonun çok fazla uzamasının işaretidir.
Pamuk yardımıyla metil alkolü alın ve çamaşır lekesi olan bölgeye pamuğu sürün. Tüm lekeli yüzeye metil alkol sürdükten sonra 1 gece beklemesini sağlayın. Verilen süre geçtiğinde, kıyafetinizi düşük derecede yıkayın. Bu yöntem sayesinde en sevdiğiniz kıyafetlerinizi çamaşır suyu lekesinden kurtarmış olacaksınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri