Dökme demirler saf nikel, monel diye adlanndırılan nikel-bakır alaşımları, nikel-demir alaşımları, nikel-krom-demir alaşımları, dökme demir, çelik veya paslanmaz çelik elektrodlarla kaynak yapılabilir.
Özellikle kırılmış ve çatlamış dökme demir parçaların tamirinde ve dökümlerin çelik, bakır veya nikel malzemelerle birleştirme kaynağında kullanılır. Kaynak metali işlenebilir. Ark başlangıcı ve yeniden tutuşturması çok kolaydır. Kararlı bir arka sahiptir, düzgün kaynak dikişleri verir.
Bileşimlerinde yüksek karbon bulunması nedeniyle pik döküm demir kaynağı oldukça zor bir işlemdir. Dökme demirlerin kaynak kabiliyeti düşük seviyededir. Kaynak işlemi sırasında kaynak metaline komşu bölgeler yüksek sıcaklıklara ısındıktan sonra hızlı bir şekilde soğurlar.
Elektrodun tel kısmının her bir milimetresi için 40 amperlik değer herkes tarafından kabul görmüştür. Buna göre 3,25 mm çapındaki bir elektrodun kaynaklı birleştirmede kullanılması sırasında akım ayarının, 40x3,25=130 amper olması önerilir.
Ham dökme demir mutfak eşyalarının bakımı zordur ve bulaşık makinesinde yıkanamaz. Elde ılık su ile yıkanmalı ve her yıkamadan sonra mutlaka sıvı yağ ile yağlanmalı ve hep kuru tutulmalıdır. Aksi hâlde hemen paslanır.
İlgili 26 soru bulundu
Dökme demir, %2.11 ile %6.67 arası karbon içeren demir-karbon alaşımlarına verilen genel bir adlandırmadır. Çelikler de demirin karbonla alaşımlanması sonucunda elde ediliyor, fakat dökme demirden farklı olarak çelikler çok daha düşük miktarda karbon içerir (%2.11'den daha az).
Kullanıcılar “Döküm tava paslanır mı?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Döküm tavalarda kaplama yer almadığı için paslanmaya müsaittir. Bu nedenle özenli kullanım gerektirmektedir.
Dökme demir kaynağında kullanılan döküm elektrotlar
Dökme demirlerin soğuk ve yarı sıcak (maksimum 300˚C) kaynağında saf nikel çekirdek tele sahip elektrotlar kullanılır.
Paslı demirlerin yüzeyi düzgün olmadığından betonla tam olarak tutunmaz.
Bir kaynak operatörü kaynak makinesi veya kaynak makinesinin bağlı olduğu elektrik dağıtım sistemi içindeki elektriksel olarak “aktif” parçalara dokunduğunda, daha da ciddi şok olan primer gerilim çarpması meydana gelebilir. Bu eylem 230 veya 460 volt elektrik çarpmasına neden olabilir.
Alüminyum son derece reaktif bir yapıdadır. Bu sebeple de havaya maruz kalması durumunda bir oksit tabakası oluşturmaktadır. Bu oksit ise kaynak için engele sebep olmaktadır.
Pik döküm'ün diğer adı “Ham dökme demir” dir. Pik döküm; Yüksek fırından alınan, içindeki karbon oranı yüksek olan ve karbon oranı azaltıldıktan sonra önceden hazırlanan bir kalıba boşaltılarak yada sıvı metal üzerine uygulanan döküme verilen isimdir. Pik döküm %4 gibi yüksek bir karbon oranına sahiptir.
Kır dökme demirin kaynağı yüksek karbon oranına bağlı olarak kaynakla erimiş bölge hızlı soğuduğu için kaynak dikişi çok sementitce zengin bir yapı oluşturarak sert ve kırılgan kaynak bölgesi oluşturur. Dolayısıyla bu bölge kullanım esnasında kırılarak hasara neden olacaktır.
TIG kaynağı ile kaynak yapılabilir tüm malzeme ve uygulamalar için kullanılabilen çok yönlü bir kaynak yöntemidir. Ana uygulama alanı paslanmaz çelik, alüminyum ve nikel alaşımlarıdır.
Demirin eritilmesi ve tava hâline getirilmesi ile elde edilen bu ürünlerde herhangi bir zararlı bileşen bulunmaz. Söz konusu tava, ısıyı yüzeyine eşit olarak yaydığı için pişmesi zor yemeklerde dahi işlerinizi kolaylaştırır. Bunu yaparken sağlığınızı da koruduğu için mutfağınızın âdeta vazgeçilmez parçası olur.
Tamirde çoğunlukla örtülü elektrod yöntemi ve örtülü elektrodlar kullanılmaktadır. Dökme demirlerde en önemli kaynak teknikleri ise sıcak ve soğuk kaynaktır. Sıcak kaynakta yüksek ön tav, yüksek pasolar arası sıcaklık ve fırında soğutma gibi yavaş soğutma yöntemi uygulanır.
Kaynağın köpürmesi genellikle gaz korumasının doğru yapılmaması nedeniyle meydana gelir. Gaz debisinin istenenden çok veya az olması kaynak banyosu üzerinde gözeneklenmeye neden olur. Bunun önüne geçmek için yapılacak şeylerin başında kaynak torcu ucundan gaz akış debisi ölçülmesi gelir.
Kaynak, katılaşma sırasında büzülürken oluşan çekme gerilmeleri dentritler arasında çatlamaya neden olur. Kaynak metalinin sıcak çatlaması her zaman tanelerarası karaktere sahiptir. Çoğunlukla sıcak çatlama çeliklerde, paslanmaz çeliklerde, nikel alaşımlarında düşük ergime sıcaklığına sahip sıvı film nedeniyle oluşur.
DÖKME DEMİRİN KULLANIM YERLERİ
Küresel Grafitli Dökme Demir, Çeşitli Endüstri Alanlarında Kullanılır. MADENCİLİK VE METALURJİ: Kırıcı Gövdeler, Alüminyum ve Kurşun Ergitme Potaları, Sıcak Hadde Merdaneleri. MAKİNA: Hidrolik Presler, Silindirler, Dişliler. TARIM: Traktör Parçaları, Pedallar, Transmisyon Kutuları.
Dökme demirlere tampon dolgu atılmasına gerek kalmadan direkt kullanılabilen ve yüksek sertlik veren özel bir elektrottur.
Bakır, pirinç, bronz, çelik ve paslanmaz çelik gibi metallerin ikisini veya daha fazlasını birleştirmek amacıyla eriyen pirinç elektrot kullanarak oksi-asetilen gazı altında yapılan birleştirme şeklidir.
Dökme demirin özelliği kırılgan olması, daha fazla sönmesi ve titreşim ve sesleri emmesidir. Erimiş bir formda, dökme demir, çeşitli makinelerin bileşenlerinden, dökme demir veya dövme demir mobilyalar veya kapılar gibi karmaşık şekillere kadar her türlü dökümü yapmak için yeterlidir.
Döküm işlemi özellikle karmaşık geometrili şekilli ürünlerin üretiminde büyük avantajlar sağlamaktadır. Ayrıca istenilen malzeme kalitesinin, bileşiminin elde edilmesi, özel malzeme geliştirerek ürün üretme gibi bir çok avantaj sağlamaktadır. Büyük oranda kullanılan parçalar döküm tekniği ile üretilebilir.
Döküm sırasında kalıp kumu taneciklerinin genleşmesi ve oluşan basma gerilmeleri sonucu kalıp yüzeyinde Şekil 4'de görülen türde çatlama ve dökülmeler ortaya çıkabilir. Bu kusuru gidermek için,kum esaslı kalıp malzemelerinin genleşme özelliklerinin uygun olması çok önemlidir[1].
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri