Doğal bir vegan beslenme sadece hayvansal gıdaları değil bu gıdaların içindeki çeşitli kimyasalları da dolaylı olarak reddediyor. Hem bedene hem de çevreye zarar veren bu kimyasallardan arınmak vegan olmak için oldukça mantıklı bir sebep.
Beslenme söz konusu olduğunda, hayvanlardan tamamen veya kısmi olarak elde edilen ürünlerin reddedilmesini ifade eder.” Donald Watson 2002'de kendisiyle yapılan bir röportajda veganlığı şu şekilde tanımlıyordu: “Veganlık hayvanlar alemine dair sömürü ve zulmün tüm biçimlerini dışlamanın ve yaşamı gözetmenin yoludur.
Veganlar doğal olarak, diyetleri gereği daha çok bakliyat, sebze ve meyve tüketiyorlar. Bu da 100'e yakın çalışmada veganların kanserden ölüm riskinde yüzde 15 azalma bulunmasını açıklayabilir. Ayrıca hayvansal gıdalardan uzak durulması prostat, meme ve kolon kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Bazı insanlar, potansiyel sağlık etkileri için veganlığı seçiyorlar. Örneğin, bitki bazlı diyetler, kalp hastalığı, tip 2 diyabet, kanser ve erken ölüm riskinizi azaltabilir. Hayvansal ürün alımınızı düşürmek de aynı şekilde Alzheimer'a yakalanma ve kalp hastalığı geçirme riskinizi azaltabilir.
Vejetaryen Beslenmenin Sağlığa Olumlu Etkileri
– Sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme düzeni olduğu için vitamin ve mineral alımı yüksek düzeyde sağlanır. – Doymuş yağ ve kolesterol alımı olmadığı için kalp sağlığını korur. – Böbrek ve safra taşı oluşma riski daha azdır. – Kilo vermeye yardımcı olur.
İlgili 40 soru bulundu
Erken Vejetaryen Pisagor'u Selamlayın!
Bilinen ilk hayvan hakları ve vejetaryenizm savunucusu, aynı zamanda kendisini “filozof” ya da “bilgelik aşığı” olarak adlandırılan ilk insan olan ve MÖ 6. yüzyılda yaşayan Büyük Pisagor'du.
Vegan beslenme bir diyet yöntemi olarak görüldüğü gibi bir yaşam biçimi ve felsefesi olarak da kabul ediliyor. Birçok ünlü, vegan yaşamı benimsemiş. Pamela Anderson, Joaquin Phoenix, Daryl Hannah, Alanis Morissette, Bryan Adams, Carrie Anne Moss, Natalie Portman ve Tobey Maguire.
Topluluğun neredeyse yarısını vejetaryen diyetleri uygulayan insanlar oluşturur. Bilim insanları bu topluluğu 1976 yılından beri takip etmiş ve vejetaryen beslenme grubundaki insanların (vegan ve vejetaryen) diğerlerine göre, erkeklerinin 7 yıl kadınlarının ise 4 yıl daha fazla yaşadığını göstermişlerdir.
Sia Insight'ın 2020 yılında 15-55 yaş grubu, şehirde yaşayan 806 tüketici ve 205 vegan nezdinde gerçekleştirdiği araştırma bulgularına göre ise Türkiye'de bulunan vejetaryen ve veganların toplam oranı nüfusun yüzde 5'inin altında bulunurken, yaklaşık vegan nüfus 80.000 civarındadır (Marketing Türkiye, 2021).
Yani vegan beslenenlerin vücudunda, etle beslenenlerden daha farklı bakteriler oluşuyor. Aynı şekilde bitki ağırlıklı beslenmenin sonuçlarından bir tanesi de kilo kaybı. Bitkilerin hayvansal ürünlere oranlara daha besleyici fakat düşük kaloride olması buna sebep oluyor.
Fakat hayvansal gıda ürünlerini tüketmeyerek vegan bir beslenmeye sahip olmanın da gizli tehlikeleri mevcut. Yumurta, balık, peynirde bulunan B12 vitamini tüketilmediğinde, yorgunluk ve bitkinlik hali oluşur. B12 vitamini, vücudun sinir ve kan hücrelerinin sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Vegan beslenme genelde sağlığa yararlı, ancak alınan kalsiyum oranı düşük ve B12 eksikliğine yol açması mümkün. Veganların vücuttaki kilo-yağ oranını gösteren boy-kilo endeksi, ya da yaygın adıyla vücut kitle indeksi daha düşük. Bu da kolesterol seviyelerinin daha iyi, tansiyonlarının da daha düşük olmasını sağlıyor.
Kesinlikle, etkileyebilir. Çocukluk çağının yetişkin dönemden en önemli farklarından biri vücut büyümesinin ve beyin gelişiminin hızlı olmasıdır. Büyüme konusunda genetik, beslenme ve hormonların rolü çok büyük. Vegan beslenme şekli özellikle protein ve mikronutrientlerin eksikliği konusunda yüksek risklidir.
TEL AVİV, İSRAİL
Dünyada nüfusa göre vegan kişi sayısı en yüksek olan ülke. İlk vegan yemek okulunun burada açılması, her eylül ayında en büyük vegan festivallerden birine ev sahipliği yapması, 400'den fazla vegan ve vegan-dostu işletmenin bu şehirde olması boşa değil.
Vegan olmayan ürünlerde, ürünler hayvanlar üzerinde deneyler gerçekleştirilerek test edilmektedir. Özellikle güzellik ürünleri olarak kullanılan kozmetik ürünlerde vegan sertifikasına sahip olan markalarda %100 olarak hayvanlara zulüm yapılmadığını ve hayvansal bileşen içermediğini kanıtlamaktadır.
Buna bir diğer açıdan bakacak olursak, her 5 vejetaryenden/vegandan sadece 1 tanesi bu diyeti sürdürüyor. Veganların %84'ü, nihayetinde et ve diğer hayvan ürünleri yemeye geri dönüyor.
Herkesin vejetaryen olması halinde bu meraların yüzde 80'i yeniden çayıra ve ormana dönüştürülerek karbon emilimi yoluyla iklim değişikliğini yavaşlatabilir. Ayrıca hayvan beslemek amacıyla kurtların ve benzer hayvanların öldürülmesi gibi etkiler giderilmiş ve biyoçeşitlilik gelişmiş olur.
Hayvanların etlerini kullanmakla hayvanların süt ve yumurtalarını kullanmak arasında ahlaki anlamda hiçbir fark bulunmadığı gibi, kürk giymekle de yün ve deri gibi hayvanlardan elde edilen giyim malzemelerini kullanmak arasında ahlaki olarak hiçbir fark yoktur.
Gün içinde su tüketimine büyük önem verirler. Gün içinde sebze ve meyve tüketimi de önemli bir beslenme önerisidir. Et ve süt ürünleri yerine tahıl tüketmeyi seçen veganlar, et ve sütten alınan kalsiyum, protein gibi takviyeleri bitkisel kaynaklı gıdalardan tamamlamak durumundadırlar.
Teniste dünya 1 numarası Djokovic, Williams kardeşler, F1 pilotu Hamilton ve dünyanın en güçlü insanı olarak bilinen Patrik Baboumian vegan sporculardır.
Powerlifting sporuyla ilgilenen Patrik Baboumian isimli vegan sporcu, Almanya'nın En Güçlü Adamı unvanını kazandı.
Salamura sebze turşusu, veganlar ve vejetaryenler için uygun, lezzetli, probiyotik açısından zengin bir atıştırmalık garnitürdür. Hemen hemen her sebze fermente edilebilir, ancak en popüler seçeneklerden bazıları şunlardır: Salatalık. Turp.
Çekimleri Afrika'da gerçekleştirilen vahşi hayat belgeselini seslendiren megastar Tarkan, İstanbul'a dönüşte vejetaryen oldu.
Bu yüzden Messi, 2018 Dünya Kupası'ndan bu yana, beslenmesine vegan ağırlıklı gıdalarla devam ediyor.
Brad Pitt, uzun süre vejetaryen beslendikten sonra veganlığa geçiş yaptı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri