Döküm Ocak Temizliği İlk akla gelen yöntem ılık bir suyun içerisine biraz deterjan ile yağ çözücü eklemek ve ocak demirlerini ılık suyun içine dik bir şekilde yerleştirerek bezle hafifçe ovalamaktır. Ocak demirlerini ovalarken bir taraftan da ılık su ve yağ çözücüde bekletmek kirlerin daha hızlı çözülmesini sağlar.
Döküm ocak demirlerinin temizliği bulaşık deterjanı ve yağ çözücüyle kısa süre içinde yapılabilir. İhtiyaçlara göre deterjanlı su içinde bekletilebilir. Ankastre ocak demirleri nasıl temizlenir sorusunun yanıtı da aslında aynıdır.
Suyun içine yağ sökücü ekleyin. Bir süre bu şekilde beklettikten sonra nemli bezle hafifçe ovalayın. Ovalama işleminden sonra demirleri güzelce durulayın. Eğer yağ sökücü kullanmak istemiyorsanız, demirleri karbonata bulayıp nemli bezle ovalayabilirsiniz.
Arzu edilen deterjandan bir tanesi seçilir ve sonra bir kabın içerisine sıcağa yakın düzeyde ılık bir su konulur. İçine demirler dik olacak şekilde yerleştirilir ve suyun içine yağ çözücü eklenir. Bir süre bekletildikten sonra nemli bir bez vasıtası ile hafifçe ovalanarak silinir. En son iyice durulanır.
- Öncelikle ılık bir su oluşturmalısınız. - Ilık su yardımıyla döküm ızgaranızı yıkamalısınız. - Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra havlu ya da kuru bir bez yardımıyla güzel bir şekilde durulama ya da kurulama işlemini gerçekleştirmelisiniz. - Fırın ya da barbekünüzü yaklaşık olarak 15 dakika ısıtmalısınız.
İlgili 25 soru bulundu
Kabın içine ılık su koyun ve ocak demiri temizlik için dik olacak şekilde ilgili alana yerleştirin. Sonrasında suyun içine temizleyici ekleyin ve bir süre beklemeye alın. Sonrasında nemli bir bezle veya bulaşık süngeriyle demirlerin üzerini yavaşça ovalamaya başlayın.
Döküm tavalar, bulaşık makinesine konulmak için uygun değildir. Eğer kaplaması olan döküm tava kullanıyorsanız bulaşık deterjanı veya beyaz sabunla tava temizleme işlemi yapılması tavsiye edilmektedir. Kaplaması olmayan döküm tava için ise sadece su ve sünger ile temizlik yapılması önerilmektedir.
Tencere ve tavalardaki yanmış yağ lekelerine çözüm
Suyun içine 1 su bardağı sirke ekleyin ve kaynamasını bekleyin. Kaynadıktan sonra içine birkaç kaşık karbonat ekleyin. Su soğuduktan sonra bulaşık süngeriyle iyice ovalayın ve ardından durulayın. İşte bu kadar!
3) Çelik Ocaklar İçin Limon & Sirke Gücü!
Yemek yapımı bittikten sonra oluşan su ve yağ lekelerini temizlemek için evdeki doğal ürünleri kullanabilirsiniz. Limon suyunu, çelik ocaklara zarar vermeyeceği için tercih edebilirsiniz. Sirkeli suyu da kullanıp yağ ve yemek artıklarını çelik ocaktan kaldırabilirsiniz.
Siyah cam ocak ya da beyaz cama ocaklarınızda yağ lekeleri birikmesi sizi rahatsız ediyorsa bunun için tuz üzerine dökmeniz durumunda geçer. Ayrıca karbonat ve amonyaklı cif sayesinde inatçı lekelerin siyah ocak üzerinden çıkar.
Eğer yağ lekesi kurumuş ise o vakit bu lekeyi giysiden çıkarmak için deterjan kullanılır. 5 dakikada bekleme suresinin ardından ılık su ile temizlemek yeterlidir. Temiz bir bezle bolca sildikten sonra, düşük derecede dizi yıkanabilir. Bu lekeyi çıkarmak için karbonat kullanımı da oldukça etkilidir.
MADENİ YAĞ LEKESİ NASIL ÇIKAR? Madeni yağları temizlemek için ise lekenin üstüne gliserin sürdükten sonra bol sabunla yıkanmalı. Yıkanmayan kumaşlara ise gliserin sürdükten sonra, gliserin kurutma kâğıdına emdirilmeli. Sürülen gliserin tamamen emilinceye kadar kurutma kâğıtlarını değiştirin.
Demir döküm tava ve tencereler asla bulaşık makinesine girmemelidir. Demir döküm üzerinde yapışmaz bir yüzey oluşturmak uzun zaman alır ve bulaşık deterjanları onu sıyırır ve tavayı paslanmaya karşı savunmasız bırakır. Sade su ve aşındırıcı olmayan süngerler bu ürünlerin en iyi temizleyicilerdir.
Ilık tavaya 1 bardak tuz dökün ve ovmak için kağıt havlu kullanın. Kağıt havlu ile zorlanıyorsanız, sünger de kullanabilirsiniz. Bütün yağı içine çeken tuz, tavanızın yiyecek parçalarından arınmasını sağlar. Temizledikten sonra sıcak su ile yıkayın.
Fırın telinin her yerine amonyaklı suyu sürün ve bekletin. Birkaç saat sonra fırın telini ve fırını temizleyin. Amonyaklı su birkaç saat içerisinde bütün yağı eritecektir ve fırın pırıl pırıl olacaktır. Nemli bir bez ile silme işlemi yapıldıktan sonra bez boş bir kap içerisinde durulanmalıdır.
Eczaneden alacağın saf alkol, metal üzerindeki lekeleri kolayca çıkartır. Nemli bir beze bir miktar alkol dök ve metali ovala. Sonrasında mutlaka kurula ki parlaklığından bir şey kaybetmesin. Eğer bu işe yaramazsa karbonat ve su ile yapacağın macun da etkili olabilir.
Bulaşık deterjanı ile ocak silinebilir ve sonra mikrofiber bez yardımıyla durulanarak kurulama işlemi yapılmalıdır. İnatçı lekeler için çözücü spreyler kullanabilir ve sünger yardımıyla ovalayarak lekelerden kurtulabilirsiniz.
Limon Suyu
Hafif günlük kullanım için, bir limonu ortadan kesin ve biraz sofra tuzu serpin. Bunu yüzeysel kiri ve pisliği temizlemek için herhangi bir metalin yüzeyine sürebilirsiniz. İyice sürdükten sonra kuru bir bezle silin.
Yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve ıslak diş fırçası yardımıyla nazikçe ovalayın. Eğer yağ lekesi salçalıysa, bulaşık deterjanı ve karbonatı karıştırarak lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Ayrıca küçük parçalı kıyafetleri, karbonatlı su karışımının içinde bekleterek de lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Sıcak su kullanmak inatçı lekeleri çözmeye yardımcı oluyor
Sıcak suda beklettiğiniz parçaları daha sonra Cif Power & Shine Sprey Temizleyici yardımıyla kolayca arındırabilirsiniz. Yağ sökücüyü temizlemek istediğiniz parçaların üzerinde bir müddet bekletebilir, ardından sünger ya da bez yardımıyla ovalayabilirsiniz.
Yağ lekesi oluşan tencerenize veya tavanıza su koyun. Ardından 1 su bardağı da sirke ilave edip kaynatın. Ocaktan aldıktan sonra karbonatla güzelce temizleyice leke ve yanık kalıntılarının kaybolduğunu görebilirsiniz.
ALMAN ısıtma ve soğutma cihazları devi Vaillant Group, 1.5 yıl önce Koç Grubu'ndan satın aldığı Demirdöküm'ü, bölgesel marka olarak kullanmaktan vazgeçip, dünyadaki üç ana markasından biri kabul etti. Vaillant, Alman grup, bundan böyle Saunier Duval ve Demirdöküm'ü tüm dünyaya pazarlayacak.
Kağıt havlu yardımıyla ağır hareketlerle fazla suyunu alarak kurulayın. Ardından ısıya dayanıklı (zeytinyağı, susam yağı, Hindistan cevizi yağı vb) bir yağ ile iç kısmını yağlayın. Fazla yağını yine bir kağıt havlu yardımıyla alın.
Diğer tüm kaplama yöntemleriyle karşılaştırıldığında pişirme sırasında kullanılan %100 sağlıklı tek kaplamadır. Kullanılan malzeme sayesinde emaye kaplama demir döküm tavalar leke tutmaz, çizilmez ve yıpranmaz. Antibakteriyeldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri