Döküm tavada pişireceğiniz etin içerisine asla yağ eklemeyin. Et tavaya yapışsa da piştikten sonra et kolaylıkla tavadan ayrılacaktır.
“Döküm tava yağlanır mı?” sorusunun yanıtı ise evet olmaktadır. Döküm tava kullanımından önce tavanın önceden 180 derecede ısıtılan fırında bekletilmesi gerekmektedir.
Pişireceğiniz et 3 cm kalınlığında bir etse ve çok pişmiş seviyorsanız iki tarafını da 2 dakika boyunca döküm tavada pişirin. Etin sertleşmemesi için iki yüzünün de bir kez pişirilmesi gerekir. Yani pişirme süresini etin kalınlığına ve kendi damak tadınıza göre ayarlamanız iyi bir fikir olacaktır.
Etin yağ dokusu içerisinde kendisinden bulunan yağlar, pişirme esnasında eriyerek ete yeterli lezzeti katar. Ekstra yağ eklemeye gerek yoktur. Özellikle yağlı etleri bir de tereyağında kavurmak son derece sağlıksızdır.
İster kızartma, ister sote veya kavurma, döküm tava tüm pişirme yöntemlerine uygundur. 10.
İlgili 22 soru bulundu
Döküm Tavada Pişirmemeniz Gereken Yemekler
Bu yumurtanızın çok hızlı bir şekilde tavaya yapışmasına ve tavanızın çöp olmasına neden olabilir. Diğer yandan domates sosu, sulu yemekler, tatlılar, narin balık çeşitleri, soğuk yiyecek çeşitleri Döküm Tavada Pişirilmemesi Gereken Yiyecekler arasındadır.
Seasoning işlemi için; Dökün tava veya tencerenizi bulaşık süngeri ve deterjanıyla güzelce temizleyin ve bol su ile durulayın. Ardından kağıt havluyla çok bastırmadan kurulayın. Daha sonra ısıya dayanıklı bir yağı (zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, susam yağı vb.) ile tava veya tencerenin içini yağlayın.
Emaye kaplı döküm tencerenizi yıkadıktan sonra hafifçe yağlayıp ısıtarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Tavayı ya da tencereyi biraz yağlayıp önceden ocağa koyarak ısıtmak, etinizin ya da diğer pişireceklerinizin demir tabana yapışmasını önleyecektir.
Bununla birlikte tereyağında kavrulan etin lezzeti de bir başka olur. Tereyağı kullanacaksanız yağı ya önceden kızdırıp eti sonra ekleyin ya da önce eti koyup suyunu salmasını bekleyin Suyunu tekrar çektiğinde tereyağını ekleyin. Et sulu iken yağ eklemeyin.
Yumuşak Et Pişirme Püf Noktaları
Güzelce marine etmeli ve marinasyonun yanı sıra minimum 3 saat bekletmelisin. Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar.
Tavanızı ocağa aldıktan sonra 10-12 dakika ısıtın. Tavayı yağlamanıza gerek yoktur. Tava iyi ısındığında etiniz yapışmayacaktır. Eti tavaya alın 2-3 dakika her iki tarafını da mühürleyin.
Etler ay çiçek yağıyla yağlanıp üzeri tuzlanır. Yüksek ateşli tavada et üç dakika kadar pişirilir. Sonra ateş orta dereceye alınır ve etin içinin pişmesi sağlanır. Yeterince piştikten sonra iki dakika dinlendirilir.
Döküm tava kullanırken, yemeklerinizi mümkün olduğunca metal olmayan araç gereçlerle pişirmelisiniz. Metal kaşık, kepçe, spatula, maşa gibi gereçler tavalarınızı çizer. Seasoning işleminde ve pişirme esnasında tavanızda ani ısı değişimleri olmamasına özen göstermelisiniz.
Döküm tavada pişireceğiniz etin içerisine asla yağ eklemeyin. Et tavaya yapışsa da piştikten sonra et kolaylıkla tavadan ayrılacaktır.
Eğer kaplaması olmayan bir döküm tava kullanıyorsan, deterjan ile temasından kaçınmalısın. Gözenekli bir yapıya sahip olduğu için deterjan kalıntılarını içerisine hapsedebilir ve bu da bir sonraki pişirme esnasında gıdaya ve dolayısıyla da insan sağlığına zarar verebilir. Gıda güvenliği konusuna özen göstermelisin.
Döküm tencere ilk kullanımı öncesinde deterjan ve sünger yardımıyla temizlediğiniz döküm tencerenizi tamamen kuruladıktan sonra iç kısmını zeytinyağı ya da susam yağı gibi yağlardan birisi ile hafif şekilde yağlayın.
Ayçiçek yağı tavadaki ısıyı daha kolay alacaktır. Yağlama işleminden sonra eti tuzlayabilirsiniz. Böylece tuz; tava ile et arasında bir koruyucu olarak etinizin yüksek ateşte yanmasını engelleyecektir.
Steak gibi yağ damarları olan bir et pişirecekseniz tavayı yağlamayın. Diğer etler için çok az miktarda ayçiçek yağı kullanın ve tabanına yayılmasını sağlayın. Tava kızdıktan sonra, eti yerleştirin ve kendi haline bırakın.
Bunun da kolayı var. Pişirme esnasında defne yaprağı ve kekik kullanırsanız, daha leziz ve ağır kokmayan bir kavurma elde edebilirsiniz. Dana kuşbaşı pişirirken mühürleme sonrası bir su bardağı sıcak su ekleyerek pişirirseniz uzun sürede pişen dana etini daha yumuşak bir şekilde pişirmiş olursunuz.
Döküm Tava Çizilirse Zararlı mı? Emaye kaplamalı döküm tavalar çizildiğinde, kaplamanın parçalarının yiyeceklere karışma riski bulunmaktadır. Bu durum, tüketilen yiyeceklerin güvenliğini ve sağlıklı olmasını etkileyebilir.
LAVA döküm demir ürünleri emaye kaplı olduğu için seasoning gerektirmemektedir. Döküm tava aldım; ilk kullanımı nasıl olmalıdır? İlk kullanımda ürünü kutusundan çıkartınız ve yıkayınız. Daha sonra süngerin ters kısmına (yeşil) deterjan ilave ediniz ve tavanızı nazikçe, bastırmadan ovalayınız.
Demirin eritilmesiyle yapılan bu tavalar zararlı bileşenler barındırmadığı için gönül rahatlığıyla kullanılır. Söz konusu materyalin içeriğinde bulunan demir minerali, pişirme esnasında yemeklere nüfuz eder. Dolayısıyla vücudun ihtiyaç duyduğu bu mineral yemekler aracılığıyla alınabilir.
Kağıt havlu yardımıyla ağır hareketlerle fazla suyunu alarak kurulayın. Ardından ısıya dayanıklı (zeytinyağı, susam yağı, Hindistan cevizi yağı vb) bir yağ ile iç kısmını yağlayın. Fazla yağını yine bir kağıt havlu yardımıyla alın. Isınmış fırının içinde ters bir biçimde 1 saat kadar 180-200 derecede pişirin.
Kısaca konuya girmem gerekirse,kaplamasız döküm tava/tencereler emaye kaplı olmadığından eğer ıslak bırakılır ise paslanabiliyor.
Pişirme sırasında ısınmaya başlayan demir döküm tavalar, ısıyı bütün yüzeye eşit miktarda yayar ve uzun süre yüzeyde muhafaza eder. Böylece, pişirilen besin değeri, suyu ve lezzeti hiçbir zaman azalmaz. Demir döküm tava, bir tavadan fazlasını sunar. Her yere taşıyabileceğiniz bir fırın görevi görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri