Can grubu erikleri (Prunus cerasifera): Genellikle yeşil olarak tüketilir. Yeşil turfanda olarak tüketilen bu eriklerde meyveler nisan-mayıs aylarında toplanır. Meyveler tam çiçeklenmeden 60–70 gün sonra hasat edilir.
Mart ayı başladığında birçok tezgahta satışı olan erik, yazın en gözde meyvelerindendir. Mart, nisan, mayıs ve haziran ayları eriğin yetişmeye devam ettiği aylardır. Nisan ayı eriğin yetişmeye başladığı ay denilebilir. Nisan ayından sonra 2 ay içinde erik iyice olgunlaşır ve yetişmesini tamamlar.
Erik Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir? Kış ayları, ılık geçen bölgelerde sonbaharda, kışı soğuk geçen bölgelerde ise ilkbaharda erik fidanları dikilir.
erik fidanlarının geneli 4- 5 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar.
İlk olarak Şubat ayının sonlarına doğru hasadı yapılan erik Mayıs ayının sonuna kadar hasat edilmeye devam edilir. Hasat edildikten sonra da İlkbahar aylarında piyasaya sürülür.Yeşil erik ilkbahar mevsiminin en heyecanla beklenen meyvelerindendir.
İlgili 29 soru bulundu
Kilosu 600 TL'ye kadar çıkan erik, şehir merkezlerinde 100'er gramlık paketlerde satılmaya başlanmıştı. Aradan geçen 1 ayın ardından üretimin artmasıyla birlikte eriğin kilo fiyatı da 90 TL'ye kadar düştü.
Nisan ayının ortasında çıkmaya başlayan erikler hemen olgunlaşamazlar. ERİK NE ZAMAN YENİR? Nisan ayında ağaç dallarında görülmeye başlayan erik, Eylül ayının sonlarına doğru pazar tezgahlarında yerini alıyor.
Soğuklara dayanıklı olan erik ağacı her rakmda hobi amaçlı yetiştirilebilir. Kış mevsiminde soğuklara dayanıklı olan erik fidanı soğuğa olan dayanıklılık ilkbaharda havaların ısınmasıyla azalmaya başlar. Çiçeklenme devresinde duyarlılık iyice artar.
Mevsimi dışında üretildiği zamanlarda az ve zorlu şartlar altında yetiştirilmesi nedeniyle kış aylarında yeşil eriğin fiyatı yükseliyor. Üzerine büyük kentlere nakliyesi ve tanzim edilmesi maliyetleri eklenince pazar ve manav tezgahlarındaki 'can eriğin' tüketici fiyatı uçuk rakamlara ulaşıyor.
Tohum ekimini gerçekleştirmek için öncelikle şeftali, kayısı veya erik çekirdeği içindeki tohumu çıkarmalısınız. Bunu gerçekleştirmek için meyvelerin içerisindeki kalın kabuğu bir çekiç veya pense yardımıyla kırın. Bu aşamada şeftali, kayısı ya da erik tohumu zarar görmemeli.
Klasik anaçlı ise 3-4 yılda, yarı bodur veya bodur anaçlı ise 1-2 yılda meyve vermeye başlayacaktır. Yarı bodur veya bodur anaçlı erik fidanlarından olan bahçelerde daha erken sürede ürün alır, dekara daha fazla mahsul alabilirsiniz.
Erik ağaçları, en az 6 ila 8 saat doğrudan güneş ışığı aldığı bir yerde en iyisini yapar.
Can eriği, papaz eriği, tatlı üryani eriği ve mürdüm eriği, en tanınmış erik çeşitlerindendir. Doğu Anadolu bölgesinde yüksek yaylalar ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kurak bölümler hariç, her yerde yetiştirmek mümkündür.
Erik ağacının Ocak'da çiçek açmasının kendisini şaşırttığını dile getiren, köyde yaşayan Hüseyin Korkmaz, "Normalde erik ağacı her yıl Nisan ayının sonuna doğru çiçek açar.
C vitamini kolesterol için en önemli vitaminlerden bir tanesidir. Can eriği ayrıca kansızlığa da çözüm olarak sunulmaktadır. Can eriği yoğun miktarda demir ve kalsiyum içermektedir. Uzman doktorlar tarafından kansızlık şikayeti yaşayan kişiler için doktorlar tarafından günde bir avuç can eriği tüketilmesi önerilir.
Tanesi 20 TL'den satılıyor
Mersin'in Silifke İlçesi'nde 'örtü altı can erik' hasadına başladı. İlk hasadında kilosu 300 TL'den satılan erik, 100 gramlık paketlerle tüketiciye ulaştırılıyor.
Türkiye'nin ilk turfanda eriğinin Silifke'de üretildiğini ifade eden Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, “Açık alanda ilk erik hasadı Nisan ayında yapılacak.
Erik kilo aldırır mı sorusu pek çok vatandaşın bahar ayları ile birlikte gündeminde yer alıyor. 100 gram tüketilmesi halinde sadece 46 kalori aldıran erik, kilo aldırmayan ancak kilo vermeye de yardımcı olan meyvedir.
Erik Ağacı Su İster mi? Yıllık yağış miktarı 750 mm' den az olan bölgelerde düzenli olarak yaz aylarında sulama yapılmalıdır. Mayıs ayının 2. Yarısından itibaren sonbahar yağışlarına kadar geçen süre içerisinde toprak yapısına da bağlı olarak 8- 12 kez sulanmalıdır.
Erik Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Ilıman iklime ve suya ihtiyaç duyan erik ağaçlarına gereken iklim isteği sağlandığı ve bakım yapıldığı takdirde ekonomik ömrü minimum 25 yıldır.
Erik soğuk ılıman iklim bölgelerde, hatta bazı kış soğuklama ihtiyacı düşük erik çeşitleri, subtrobik iklim bölgelerinde yetiştiği söylenebilir. Tür sayısının çok olması yanında ülkemizde farklı ekolojik bölgelerin sağladığı olanaklar nedeniyle erik çeşitlerini 4-5 ay süre ile pazarda görmek mümkündür.
Dalından taze mevsim eriği
Mayıs ayı sonunda sezonu başlar ve Haziran ayı boyunca devam eder.
Çoğu toprak türünde kolaylıkla yetişebilen erik bitkisinden, sıcak, nemli ve mineral bakımından zengin olan topraklarda daha kaliteli ürün alınmaktadır. Budama işlemleri ise genellikle kış mevsimlerinde yapılıyor olsa da az da olsa yaz mevsimlerinde de yapılabilmektedir.
Bütün dünyadaki erik çeşitlerinin sayısı, 2.000'den fazladır. Türkiye'de yetiştirilen çeşitlerin sayısı da 200'ün üstündedir. Erikler olgunluk zamanlarına, kullanma şekillerine göre çeşitlere ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri