Emaye kaplı döküm tencerenizi yıkadıktan sonra hafifçe yağlayıp ısıtarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Tavayı ya da tencereyi biraz yağlayıp önceden ocağa koyarak ısıtmak, etinizin ya da diğer pişireceklerinizin demir tabana yapışmasını önleyecektir.
Yapışmaz tavaya yiyeceği koymadan önce, çok az miktarda zeytinyağı ile tavayı yağlayın. Tavanın nemli olması, yapışmayı önlemenin en etkili yoludur. Tava ısındıktan sonra yiyeceğinizi koyarak pişirebilirsiniz.
döküm tencereler kullanıldıkça yemeklerin içindeki yağ tencerenin iç yüzeyinde polimer bir katman oluşturur. Bu katman tencerenin ya da tavanın yapışmazlık özelliğini artırır.
Döküm tavada et mühürleme işlemi döküm tavada et pişirme işleminin altın kuralı sayılır; çünkü bu işlem etin içindeki lezzetli suyun hapsolmasını, etten ayrılmamasını sağlar.
Alüminyum ve benzer metallerle yapılan tencere ve tavalara yiyeceğin yapışmaması için yüzeyin tamamen kapalı olması gerekir. Bir diğer yararlı seçenek ise tavaya biraz yağ koymak, ısıtmak ve üstüne bir atımlık elma sirkesi eklemektir.
İlgili 35 soru bulundu
Tuz kullanarak onları kolayca eski hallerine döndürebilirsiniz. Yapışmaz özelliğini yitiren tavayı ocağa alın ve sıcak hale gelen kadar ısıtın. Isınan tavaya taba olacak şekilde sofra tuzu serpin. Bolca tuz döküp tabaka oluşturmanız tavadaki hasarları onarmayı sağlayacaktır.
Doğal döküm tavalar, zamanla kullanıldıkça üzerinde doğal bir anti-adhezif (yapışmaz) tabaka oluşturur. Emaye kaplı döküm tavalar ise, cam benzeri bir malzeme olan emaye ile kaplanarak yemeklerin yapışmasını önler ve kolay temizlik sağlar.
Döküm tava ilk kullanımda kaplama işleminin yapılması gerekmektedir. “Döküm tava yağlanır mı?” sorusunun yanıtı ise evet olmaktadır. Döküm tava kullanımından önce tavanın önceden 180 derecede ısıtılan fırında bekletilmesi gerekmektedir. Fırından çıkarılan tava kuru bir ortamda soğumaya bırakılmaktadır.
Döküm tavada pişireceğiniz etin içerisine asla yağ eklemeyin. Et tavaya yapışsa da piştikten sonra et kolaylıkla tavadan ayrılacaktır.
Döküm Tavada Pişirmemeniz Gereken Yemekler
Bu yumurtanızın çok hızlı bir şekilde tavaya yapışmasına ve tavanızın çöp olmasına neden olabilir. Diğer yandan domates sosu, sulu yemekler, tatlılar, narin balık çeşitleri, soğuk yiyecek çeşitleri Döküm Tavada Pişirilmemesi Gereken Yiyecekler arasındadır.
Döküm tencere kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken adımlar şunlardır: İlk Kullanım: Tencere ilk kullanıma hazırlanırken, sıcak su ve hafif bir deterjan ile iyice yıkanmalı ve ardından temiz bir bezle kurulanmalıdır.
Bir defa kaplamasız döküm tavaları temizlerken deterjan vb kimyasallar kullanamazsınız. Bu tavalar gözenekli yapıya sahip olduklarından deterjan kullandığınızda, deterjan bu aralarda kalabilir ve buda pişirdiğiniz yemeklere geçebilir anlamına gelir. Bu nedenle sıcak su ve fırça dışından bişey kullanmamanız gerekir.
Granit Döküm Ne Demek? Sağlıklı ve kullanışlı mutfak ürünlerine meraklı kullanıcılar, granit döküm ne demek konusunu sıklıkla araştırır. Döküm granit ısıyı eşit dağıtma, yapışmama ve çizilmeme gibi özellikleriyle el üzerinde tutulan bir malzemedir.
Özellikle köfte yapımında kullandığınız kıyma çok yağlı ise pişirme esnasında tava içerisine hiç yağ koymaya ihtiyaç duymayacaksınız demektir. Kıymanın tavaya yapışmaması için sadece tabanını ıslatacak şekilde yağ ekleseniz yeterli olacaktır.
Eğer kaplaması olmayan bir döküm tava kullanıyorsan, deterjan ile temasından kaçınmalısın. Gözenekli bir yapıya sahip olduğu için deterjan kalıntılarını içerisine hapsedebilir ve bu da bir sonraki pişirme esnasında gıdaya ve dolayısıyla da insan sağlığına zarar verebilir.
İster kızartma, ister sote veya kavurma, döküm tava tüm pişirme yöntemlerine uygundur. 10. Çizilir diye korkmayın. Döküm tencere ve tavalar, hem hijyenik hem de kolay kolay çizilmeyen maddelerden üretilirler.
Daha sonra ısıya dayanıklı bir yağı (zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, susam yağı vb.) ile tava veya tencerenin içini yağlayın. Fazla yağı kağıt havlu ile aldıktan sonra, önceden ısıtılmış fırının içerisine ters bir şekilde yerleştirin. Döküm tencere veya tavayı 180 derecede 1 saat boyunca pişirin.
Camsı yapıda olması paslanmaya karşı tavayı koruduğu gibi deterjan ile yıkanmasında da bir sakınca yoktur. Bunun dışında yüksek sıcaklıklara dayanması, mikrop tutmama özelliği, dayanıklı ve sert yapıda olması emaye kaplı döküm tavaların tercih edilmelerine neden olmaktadır.
Et Yemekleri: Döküm tavalar, etin mühürlenmesi için gerekli olan yüksek ısılara ulaşabilme yetenekleri sayesinde et pişirmek için mükemmeldir. Biftek, antrikot, bonfile, kuzu pirzola gibi et yemekleri döküm tavada mükemmel sonuçlar verir.
Kısaca konuya girmem gerekirse,kaplamasız döküm tava/tencereler emaye kaplı olmadığından eğer ıslak bırakılır ise paslanabiliyor.
Kağıt havlu yardımıyla ağır hareketlerle fazla suyunu alarak kurulayın. Ardından ısıya dayanıklı (zeytinyağı, susam yağı, Hindistan cevizi yağı vb) bir yağ ile iç kısmını yağlayın. Fazla yağını yine bir kağıt havlu yardımıyla alın. Isınmış fırının içinde ters bir biçimde 1 saat kadar 180-200 derecede pişirin.
Döküm tavalar bulaşık makinesinde yıkanmak için uygun değildir. Elde yıkamanız ve mümkünse sıvı sabunla -evet sıvı sabunla- yıkayıp güzelce durulamanız, ardından havlu peçete ile silmeniz paslanma tehlikesini ortadan kaldıracaktır.
Yapışmaz kaplamalar, ısıtıldıklarında etrafına zararlı kimyasallar salabilir. 2. Paslanmaz çelik, dökme demir veya seramikten yapılmış tencere ve tavaları tercih edin. Bu malzemeler çok daha güvenlidir ve gıdalarınıza kimyasal madde bulaştırmaz.
Demirin eritilmesiyle yapılan bu tavalar zararlı bileşenler barındırmadığı için gönül rahatlığıyla kullanılır. Söz konusu materyalin içeriğinde bulunan demir minerali, pişirme esnasında yemeklere nüfuz eder. Dolayısıyla vücudun ihtiyaç duyduğu bu mineral yemekler aracılığıyla alınabilir.
Aşırı ısındığında sağlık açısından risk oluşturuyor
260°C'nin üzerindeki sıcaklıklarda yapışmaz pişirme kaplarındaki teflon kaplamalar parçalanmaya başlayarak havaya toksik kimyasallar salar. Bu dumanların solunması polimer dumanı ateşi olarak bilinen geçici semptomlara yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri