Bu modele göre karar alma süreci; sorunu tanımlama, seçenekleri oluşturma, seçenekleri değerlendirme, seçim yapma, kararı uygulama ve kararı değerlendirme aşamalarından oluşur.
Önde gelen karar verme yaklaşımları, rasyonel karar verme modeli, sınırlı rasyonellik modeli, içgüdüsel karar verme modeli ve yaratıcı karar verme modeli olarak sıralanabilir.
Karar verme üç aşamalı bir süreçtir. Bunlar, karar verilecek hususun tespitine dair bilgi toplama, karara dair atılabilecek olası adımları planlama, oluşturulan alternatiflerden birini seçmedir (Simon, 1974: 114).
1. Genel Bir Çerçeve Çizin. Karar verme sürecinin ilk aşamasında; bu kararın artılarını, eksilerini, kimi nasıl etkileyeceğini ve olası sonuçlarını değerlendireceğiniz genel bir çerçeve çizmelisiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Literatür araştırması sonucu karar verme sürecini etkileyen faktörler, karar verici veya vericiler, kararın önemi, çevresel koşullar, zaman faktörü, seçenekler, kısıtlar ve sonuçlar olmak üzere yedi boyutta sınıflandırılmıştır.
Karar alma, bir dizi seçenek arasında seçim yapma ve gelecekteki eylemler için karar alma süreci olup; belirli bir sorunu çözüme ulaştırmak için iki ya da daha fazla alternatif arasından bir eylem rotasının seçimi ile gerçekleştirilmektedir (Daly vd., 2017).
Bir başka ifade ile, veriler ya da önceliklerin gerektirmesi durumunda karar verme süreci her hangi bir noktada durdurulabilir. Son olarak "yürütme" aşamasında ise, karar yürürlüğe konulur, katılımcılar ve karardan etkilenenler bilgilendirilir ve kararın sonuçları gözlenir.
Karar sürecini etkileyen unsurlardan bazıları; biyolojik, psikolojik, sosyolojik, çevresel ve kurumsal unsurlardır. Karar vericilerin algılayış ve yorumlayış biçimi, duyguları, değer yargıları, kişiliği, geçmiş yaşantıları, amaç ve beklentileri de kararları etkiler. Bunlar arasında en önemli faktör, değerlerdir.
Genel Karar Verme Modeli: Bu mo- dele göre sosyal hizmet uzmanları, karşılaştıkları ikilemlere yönelik ka- rar verme sürecinde çeşitli aşama- lardan geçer. Bu aşamalara “Genel Karar Verme Modeli” denilmektedir.
Karar matrisi, karar seçenekleri ve değerlendirme ölçütleri belirlendikten sonra karar verici tarafından oluşturulan × n m boyutlu bir matristir. Burada, n ve m sırasıyla karar seçenekleri ve değerlendirme kriterleri sayısıdır. performansını göstermektedir.
Karar teorisi (ing.:Decision theory) matematik ve istatistikte; değerlerin, belirsizlikler ve diğer konularla ilgili tespiti ile bir karar verme ve elde edilen optimum karar ile ilgilenir. Kararları birbirini etkileyen, çıkar çatışması içinde olan oyuncu etkileşimleri hasebiyle oyun kuramı ile yakından ilgilidir.
Karar vermeyi etkileyen faktörler, bireysel, yapısal ve çevresel faktörlerdir. Yapısal faktörler kapsamında organizasyonların, hiyerarşik yapıları, formelleşme dereceleri, otorite, işbölümü, uzmanlaşma, merkezcilik, yetki devri, katılımcılık ve eşgüdüm gibi unsurlar yer almaktadır.
İşletmelerde karar verme yaklaşımları genel olarak; sezgisel karar verme, deneyimsel karar verme ve bilimsel karar verme şekilde ayrılıyor.
Yargılamada temel olarak 2 çeşit karar bulunmaktadır. Bunlar ara kararlar ve nihai kararlardır.
1. Sorunu ve hedefleri net bir şekilde belirlemek. 2. Mümkün olduğunca çok çözüm alternatifi üretmek. 3. Her alternatifin olası sonuçlarıyla ilgili mümkün olduğunca çok bilgi toplamak.
Karar verme sürecinde kullanılabilecek teknikler arasında, fayda/maliyet analizi, alternatif seçim, çözüm önerileri, karar ağaçları, çarpışma çözümleri, karar matrisi, karar tablosu, karar çerçevesi ve olumsuz sonuçları değerlendirme sayılabilir.
Klasik Model:
Klasik modelde karar vericinin soruna ve çözüm yollarına tam olarak hâkim olduğu düşünülmektedir. İnsanların ekonomik çıkarlarını göz önünde tutup ussal seçimlerde bulunduklarını ileri süren klasik modele göre, insan karar verme durumunda bütün alternatifleri bilmektedir.
Karar alma sürecinde yeni fikirlere en fazla ihtiyaç duyulan aşama problem tanımlama aşamasıdır.
“Karar verme, hedef ve amaçların gerçekleştirilmesi yönünde alternatif eylem planlarından birini seçme sürecidir. Karar verme, tüm yönetim fonksiyonlarının özünü oluşturur. Örneğin, planlama fonksiyonu; ne yapılması gerektiğine, ne zaman, nasıl, nerede ve kim tarafından yapılacağına karar verilmesini içerir.
Abstract. Örgüt yönetiminde, karar verme yönetim süreçlerinin en başında yer gelir.
Karar Probleminin Ögeleri
Karar probleminde yer alan ögeler, karar verici, amaç, hedefler ve kriterler, seçenekler, çevresel faktörler, olasılıklar ve sonuçlar biçiminde sıralanabilir.
2.3.2.
Yönetim kademesine göre kararlar; stratejik, taktiksel ve operasyonel kararlar olarak sınıflandırılmaktadır.
Yönetsel karar verme modeli, yöneticilerin karar alma süreçlerinde uyguladıkları sistematik ve dikkatli bir yaklaşım olarak tanımlanabilir. Bu model, yöneticilerin karşılaştıkları karmaşık problemleri daha iyi anlamalarına ve uygun çözümler üretmelerine yardımcı olan bilimsel ve mantıklı bir süreçtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri