farkli iki lezzetin gereksiz karsilastirilmasi. domates salcasi daha hafif, daha tatlimsi yiyeceklerle uyumludur. biber salcasiyla ise daha keskin, daha rustic tatlar yakalayabilirsiniz.
Makarna yemekleri, domates salçası yerine biber kullanmak için en iyi seçenek olacaktır.
Yemeklere farklı bir lezzet katan biber salçasının ana malzemesi kapya biberi. Dilerseniz salçaya acı biber de ekleyebilirsiniz. Ayrıca salçayı hazırlarken biberlerin bol etli olmasına dikkat edin. Ev yapımı biber salçasını kahvaltılarda da tüketebilirsiniz.
Eğer Ucuz biber salçası satın aldıysanız büyük ihtimal domates salçası karıştırılmıştır veya kaynatılmış salçadır. Zaten hemen Biber salçasında ki domates salçasını fark ederiniz. Biber Salçası hem acı hemde tatlı olan ekşisimsi bir tadı olur ve çok lezzetli olur.
Yemeklerde ve kahvaltıda kullanılan biber salçası, metabolizmayı hızlandırırken kötü kolesterolü düşürür. Vücuttaki ağrıları da gideren bu besin sayesinde vücut direnci artırar ve bağışıklık sistemi güçlenir.
İlgili 15 soru bulundu
Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Özyaman, sağlıklı salça yapmaya mevsiminde organik domates tercih edilerek başlanması gerektiğini söyledi. Metal kaşık ile karıştırmanın ise salçanın kısa sürede küflenmesine sebep olduğunun altını çizdi.
Hafifliği ile çok sevilen salçalı makarna, hem domates, hem de biber salçası karışımından hazırlanır. İsteğe göre makarnanın üzerine rendelenmiş parmesan veya kaşar peyniri eklenebilir.
Salçanın içine arzu ederseniz beşte bir oranında domates de ilave edebilirsiniz. Domates salçanızın lezzetini artırdığı gibi malzemeleri süzgeçten geçirmenizi de kolaylaştırır. Biberlerin saplarını ve çekirdeklerini iyice ayıklayın. Hepsini iyi parçalar halinde doğrayıp aralarına kaya tuzu serperek tencereye aktarın.
Bununla birlikte salçalı sosis, etli kuru fasulye, kısır, tarhana çorbası gibi farklı yemeklerde kullanılmasıyla da bilinir. Ülkemizde en çok domates salçası ve biber salçası kullanılmaktadır. Özellikle Güneydoğu Bölgesi'nde yemeklerin içerisine mutlaka biber salçası ilave edilir.
Biber salçası, yaş biberlerin tohum ve dip kısmının ayıklanmasından sonra makine veya öğütme işlemi sonucu, kaynatma işlemi veya güneşte kurutulduktan sonra salça haline dönüşmesi işlemidir. Şanlıurfa'da biber reçeli veya isot reçeli olarak bilinmektedir.
Eğer önce salçayı eklerseniz salçanın yüzeyi pişer ve topaklı bir şekilde kalır. Domates kullandım salçada kullanmak istiyorum derseniz biber salçası tercih edebilirsiniz.
Unutmayın salça domateslerden sonra gelir, önce koyarsanız salçanın yüzeyi pişer karışımın içinde topaklı bir biçimde kalır. Salça olarak biber salçasını tercih etmeniz daha doğru olacaktır çünkü zaten taze rendelenmiş domatesleri daha önce eklemiştiniz.
Salça yaparken domates seçimi çok önemli; ankon, armut ya da yumurta domates denilen yassı, küçük ve etli domatesle salça yapmak en kolayı. Bu domatesin su oranı az ama eti bol olduğu için az fire ile daha fazla salça elde etmeniz mümkün.
farkli iki lezzetin gereksiz karsilastirilmasi. domates salcasi daha hafif, daha tatlimsi yiyeceklerle uyumludur. biber salcasiyla ise daha keskin, daha rustic tatlar yakalayabilirsiniz.
C vitamini, beta karoten, kapsaisin ve antioksidan deposu olan kırmızı biber, salçası yapıldığında da birçok özelliğini koruyor. Yemeklerde ve kahvaltıda kullanılan biber salçası, metabolizmayı hızlandırırken kötü kolesterolü düşürüyor.
Salçanın doğal kokusu oldukça iştah açıcıdır. Küflenme meydana geldiğinde bile kokusu aynı kalır. Ancak bozuk salçanın kokusu ekşi ve rahatsız edicidir. Salçanın görünümünde herhangi bir bozulma belirtisi olmasa bile, kokusu ekşi ve rahatsız ediciyse kesinlikle kullanmayın.
Kapya biberinden üretilen salçalar tatlı bir aroma kazanır. Acı biber salçası ise sivri biberlerden üretilir.
Güneşte kurutularak yapılan salçalar, serin ve kuru bir yerde muhafaza edildiğinde 1 yıla kadar bozulmadan dayanabilir. Fakat kaynatılarak yapılan salçalar özellikle açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanması gerekir. Dışarıda bırakılırsa küflenme ve kurtlanma görülebilir.
Urfa isotu C vitamini olarak bir portakalın 3 katı C vitamini bulunmaktadır. Ayrıca isotta bulunan şeker oranı diğer biberlerin şeker oranı %8 iken Urfa isotunda şeker oranı %19'dur. Bu nedenle nerenin biber salçası meşhur sorusunun cevabı Urfa'dır.
Tuzu ekleyip yavaş yavaş kaynatmaya başlıyoruz. Kalan suyunu da iyice çekecek. Bu işlem yaklaşık 4-5 saat kadar sürüyor. Kaşıkla salçanın içinden geçtiğinizde o salça tekrar birleşmiyorsa yani ayırdığınız gibi kalıyorsa bir 10 dakika daha kaynatın tamamdır.
Genişçe bir tencerenin içerisine bir kat domates bir miktar kaya tuzu ve bir kat biber olarak malzemelerin hepsini yerleştiriyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp ve minimum 10-12 saat dinlendiriyoruz. Bir gün sonra tencereye 1 su bardağı su ekleyip ve ocağın altını açıyoruz. Salçayı 20-25 dakika ocakta pişiriyoruz.
En lezzetli biber salçası, mevsiminde toplanmış etli taze kapya biberlerle yapılır. Biber salçasında tuz Tuzu iyi ayarlanmalıdır. Az tuz kullanılırsa salça çabuk küflenir. Tuzunu biraz fazla kullanılırsa salçanın ömrü uzar.
Bir tavada hafifçe kızdığınız zeytinyağına önce sarımsakları, sonra da salçayı ekleyip kavurun. Haşlanan makarna suyundan birkaç yemek kşaığı salçalı sosunuza ekleyin, hafif yoğun bir kıvam elde etmelisiniz. Haşlanmış makarnalarınızı süzün ve sosunuzu üzerine ekleyip karıştırın. Makarnanız servise hazır.
1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın.
Üstelik yıkadığınızda yüzeyindeki nişastadan katman kaybolacak ve sosun makarnanıza yapışması zorlaşacak. Ancak soğuk makarna salatası yapacaksanız işler değişiyor. O zaman makarnanızın diri kalması ve diğer malzemelere yapışmasını önlemek için sudan geçirmeniz iyi olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri