Doküman: Bilginin yer aldığı ortamdır. Kayıt: Yazılı doküman Prosedür: Faaliyetlerden oluşan bir sürecin nasıl icra edildiğini anlatan dokümandır. Talimat: Tek bir faaliyetin işlem basamaklarını içeren dokümandır. gerçekleştirilmesinde faydalanılan dokümandır.
DOKÜMAN TÜRLERİ
Prosedür 2. Talimat 3. Rehber 4. Form 5. Plan 6. Rıza Belgesi 7.
Yardımcı Doküman: Prosedür, Talimat, Rehber, Form, Plan, Liste, Rıza Belgesi ve Dış Kaynaklı dokümanların dışında kalan veya bu dokümanları destekleyici nitelik- teki dokümandır.
Standart hale gelmiş birçok doküman formatı desteklenmektedir. UYAP doküman yönetim sisteminin desteklediği formatlar: “tif”, “tiff”, “jpeg”, “jpg”, “gif”, “txt”, “text”, “xml”, “udf”, “pdf”, “doc”, “rtf”, “xls”, “ppt”, “zip”, “rar” bu formatların dışında oppenofŞce doküman desteği de mevcuttur.
4.3. Kontrolsüz Doküman : Doküman kontrol prosedürü kapsamında hazırlanan dokümanların ıslak imzasız ve elektronik ortamdan çıktı alınarak kontrolsüz olarak çoğaltılmış kopyalarıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Kontrollü Doküman: Kalite Yönetim Sistemi içinde gerektiğinde güncellenmesi zorunlu olan, doğruluğu, güncelliği ve içeriği onaylanmış, yayınlanması, dağıtımı ve değişikliği sadece yetkili kişilerce yapılabilen dokümanlardır.
Dış Kaynaklı Doküman: Yıldız Teknik Üniversitesi dışında oluşturulan, Üniversitenin faaliyetlerini etkileyen, uyulması zorunlu veya ihtiyari olan dokümanlardır. (Kanunlar, Kanun Hükmünde Kararnameler, Tüzükler, Yönetmelikler, Şartnameler, Tebliğler, Standartlar, Esaslar, Kılavuzlar vb.)
Dokümante Edilmiş Bilgi Nedir ? Kalite Yönetim sisteminin tümü için gerekli olan oluşturulup, uygulama, ölçme, değerlendirme ve iyileştirmeye tabi tutulan bilgi dokümanına Dokümante Edilmiş Bilgi denir.
Dokümante Edilmiş Bilgi: Kurumun faaliyetlerini ve o faaliyetin gereklerini tanımlayan veya belgeleyen, kullanıcıların bilgi amaçlı kullanabilecekleri yazılı ya da görsel araçlardır.
Destek Yönetim Sistemi (DYS)
Dış Kaynaklı Doküman: Kurumun kendisi tarafından hazırlanmayan ancak faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde faydalanılan dokümandır. Dokümanın Adı: Dokümanın ilişkili olduğu konuyu ifade eder. Revizyon Tarihi: Dokümanın en son güncellendiği tarihi ifade eder.
Dijital (elektronik) doküman yönetim sistemi, dokümante edilecek bilginin kâğıt ortamında değil de dijital (elektronik) ortamda tutulması ve yönetilmesidir. Bilgisayarda Word ve Excel uygulamaları üzerinde tuttuğunuz dokümanlar ile dijital doküman yönetimi uygulamış olmazsınız.
Fonksiyonel olmayan gereksinimler ise Use Case dokümanlarına ek doküman olarak tanımlanabilir (Supplementary Requirement Specification). Önemli olan fonksiyonel ve fonksiyonel olmayan gereksinimlerin ayrı tanımlanmasıdır.
Doküman analizi, araştırma verilerinin birincil kaynağı olarak çeşitli dokümanların toplanması, gözdengeçirilmesi, sorgulanması ve analizi olarak tanımlanabilen bilimsel bir araştırma yöntemidir.
Döküman herhangi bir faaliyetin metotlarını ortaya koyan veya okuyanı bir iş bir görevle ilgili yönlendiren elektronik ortamda veya kağıt ortamındaki yazılı metinlerdir.
Prosedürler, bir işletmenin iş süreçlerini tanımlarken, talimatlar ise bu süreçlerin nasıl uygulanması gerektiğini açıklar. Bu nedenle, prosedürler işletmenin genel yapısını ve süreçlerini tanımlarken, talimatlar ise bu süreçlerin nasıl uygulanması gerektiğine dair detaylı bilgi sağlar.
Diğer bir deyişle, dokümantasyon, gelecekteki bir ihtiyacı karşılaması anlamında, ileriye dönük bir faaliyettir. Bir bilgiye ihtiyaç duyan insanlara başvurabilecekleri belgeler gerekir. Dahası, Dokümantasyon bir olayla ilgili bilgileri kaydet- mek ve gelecekte kullanılmak üzere muhafaza etmek için gerçekleştiri- lir.
ISO 9001'in temel gereklilikleri arasında kalite yönetim sisteminin (KYS' nin) tanımlanması ve belgelenmesi, kalite hedefleri ve bir kalite politikası oluşturulması, performansın izlenmesi ve ölçülmesi ve KYS' nin sürekli iyileştirilmesi yer alır.
bilgilerin hazırlanması, kontrol edilmesi, onaylanması, yayımlanması, dağıtımı, gözden geçirilmesi, revizyonu ve iptal işlemleri ile dış kaynaklı dokümanların takip işlemlerinin yürütülmesindeki yöntem ve sorumlulukları belirlemektir. Bu prosedür, Kalite Yönetim Sistemi'nde kullanılmakta olan dokümanları kapsar.
4.3. Kontrollü Doküman: KYS içinde gerektiğinde güncellenmesi zorunlu olan, doğruluğu, güncelliği ve içeriği onaylanmış, yayınlanması, dağıtımı ve değişikliği sadece yetkili kişilerce yapılabilen dokümanlardır. Üzerinde kırmızı renkli “KONTROLLÜ KOPYA” kaşesi veya filigran bulunmayan doküman kontrolsüz dokümandır.
ISO 9001 LA, ISO 27001 LA, ISO 45001 LA, ISO…
Uygunsuzluk: Uygunsuzluk, bir süreçte veya bir organizasyonda meydana gelen veya beklenen sonuçlardan sapmaları ifade eder. Bu, standartlara, politikalara, prosedürlere veya kalite gereksinimlerine uygun olmayan durumları içerir.
Döküman, bilgi kaynağı olarak oluşturulan yazılı veya basılı materyaldir. Belgeler genellikle bilgileri depolamak, paylaşmak ve referans vermek için kullanılır.
Doküman Yönetim Sistemi (DYS) Nedir? Kurumların varlıkları süresince ürettiği her türlü belge, bilgi ve görsel materyalleri saklamak, yönetmek ve izlemek için bir bilgisayar sisteminin ve yazılımının kullanılmasını Doküman Yönetim Sistemi olarak adlandırıyoruz.
Dış kaynaklı dokümanlar; sistemin sahibi olan kurum / işletme tarafından oluşturulmamış ve bilgi kaynağı olan kullanılan dokümanlardır. Kısaca şu şekilde tanımlanabilir: üzerinde bir değişiklik yapılması söz konusu olmayan ve işletme dışındaki kaynaklardan elde edilmiş dokümanlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri