Adetin 2. ya da 3. günü transvajinal ultrasonografi ile yapılan değerlendirmede boyutları 2-9 mm arasında olan antral foliküllerin sayılması ile yumurta rezervi değerlendirilebilir. Bu sayının 7-10 arasında olması durumunda yumurta rezervinin iyi olduğu söylenebilir.
Ultrasonla değerlendirmenin yanı sıra kan testleri ile yumurtalık yaşı hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olunabilir. Kan testleri, regl döneminde yapılması gereken hormon testlerini ve regl döneminden bağımsız olarak da yapılabilen AMH testlerini içermektedir.
Sağlıklı beslenme, düzenli spor, protein ağırlıklı beslenmek, sigara içmemek, özellikle 40 yaşından sonra hekim önerisiyle bazı antioksidan ilaçların kullanılması yumurta rezervinde elde edeceğimiz yumurta kalitesine mutlaka olumlu etkisi olacaktır.
Yumurta rezervi genellikle adetin 2-3. günü yapılan transvajinal ultrasonografi ve kan testleri ile değerlendirilebilir. Bu değerlendirmede 2-9 mm arasındaki antral foliküllerin (büyümeye hazır yumurtaların) sayısı iki yumurtalıkta toplam 7-10 arasında ise yumurta rezervi normal olarak değerlendirilir.
Kan testleriyle yumurta toplama zamanının gelip gelmediği anlaşılır. Yumurta toplama, genel hafif bir anestezi ile kadın herhangi bir ağrı hissetmeden vajinal yoldan yapılır. Yumurtalar mikroskobun altına konduğunda kaliteleri belli olur.
İlgili 19 soru bulundu
Organik yumurta paketlerinin üstünde organik sertifikası mutlaka bulunmalıdır. Dikkat etmeniz gereken diğer nokta ise yumurta üstünde basılı olan 0 kodudur. 0 kodu o yumurtanın organik olduğunu, 1 kodu gezen tavuk olduğunu, 2 numara kümes tavuğu olduğunu, 3 numara ise hiç dolaşmayan tavuk olduğunu belirtmektedir.
İç yumurta kalitesini etkileyen altı faktör vardır; Hastalık, Yumurta Yaşı, Sıcaklık, Nem, Taşıma ve Saklama. Yumurta Yaşı: Bir kaç günlük yumurtalar zayıf ve sulu albumen gösterebilirler. CO2 kaybı içeriği alkali hale getirir ve bu yumurta tadını etkiler.
Anti-Müllerian Hormon (AMH): AMH seviyeleri yumurtalık rezervini değerlendirmek için yaygın olarak kullanılan bir testtir. AMH yumurta foliküllerinin sayısını ve potansiyelini yansıtan bir hormondur.
Yumurta kalitesini artırmak için; mercimek, bezelye, fasulye, ceviz, fındık, muz ve yeşil yapraklı sebzeler gibi magnezyum bakımından zengin besinler tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Ayrıca doğal maden suları da magnezyum bakımından zengin bir içecektir. Günde bir su bardağı doğal maden suyu tüketebilirsiniz.
Tüp bebek tedavisinde ideal yumurta sayısı üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Gebelik şansının 15 yumurta toplanan hastalarda en yüksek olduğu, sayının düşük olması veya artmasının gebelik oranlarını olumsuz etkilediği gözlenmiştir.
Yumurta Kalitesini Etkileyen Faktörler
B vitamini ağırlıklı beslenmek yumurta kalitesini arttıran bir durumdur. B 12, çinko ve folik asit bakımından zengin gıdalarla beslenmek yumurta kalitesini olumlu yönde etkiler.
Gebelik elde edebilmek için yumurta sayısından çok kalitesi önemlidir. Örneğin 10 tane kalitesiz yumurta yerine, 1 tane kaliteli yumurtanın varlığı, gebelik şansını artıran bir faktördür.
Yumurta çatlaması, kadınların ovulasyon dönemlerinde yumurtanın yumurtalıktan dışarıya çıkması durumuna denmektedir. Yumurtlama gününün yaklaştığı zamanlarda akıntıda artış olur. Yumurta çatlaması kasık bölgelerinde ağrıya neden olurken göğüslerde şişlik ve vücut ısısında artma gibi tepkimelere de yol açabilmektedir.
Ovülasyon gerçekleşmeden önceki 24 ile 36 saat içinde idrarda artış gösteren luteinizan hormon (LH) düzeyinin ölçümü ile yapılan test sayesinde doğurganlığın yüksek olduğu dönem belirlenebilir. Uzman hekime başvurarak da yumurtlama dönemi takibi konusunda yardım alınabilir.
Hamile kalmak için 1 yumurta ve 1 sperm yeterlidir. Ama yumurta sayısı ne kadar çoksa hamile kalma şansı o kadar fazla olacaktır. Klinik pratikte ultrasonda her iki yumurtalıkta toplam yumurta sayısı 8 ve üzerinde ise normal yumurta rezervi olarak kabul edilir ve hamile kalmak için yeterlidir.
28 gün aralıklarla, düzenli adet gören kadınların düzenli yumurtladıkları kabul edilir. Adetleri düzensiz olan ve hamile kalmak isteyen kadınların yumurtlama günlerini tahmin ederek o günlerde cinsel ilişkide bulunmaları hamile kalmalarını kolaylaştırır.
İlerlemiş yaş durumu yumurtalık rezervlerinin azlığının en temel ve bilinen sebebidir. Fazla kilo ve obezite de hormonal durumu ve genel sağlık durumunu etkilediği için yumurta sayısında azalmaya sebep olur. Kemoterapi, radyoterapi gibi ağır tedavi yöntemleri de yumurtaların kalitesini ve sayısını etkilemektedir.
Muz: B6 vitamini ve potasyum açısından zengin bir meyve. Yumurtanın kalitesini artırıyor. Kırmızı meyveler (dut, ahududu, yaban mersini): Bol miktarda C vitamini ve folik asit içeren kırmızı meyveler progesteron hormonunun hücre içine nüfuz etmesine yardımcı olup lüteal faz yetmezliği riskini düşürüyor.
Ancak 3 ay süren bir programla bu kadınların yumurta kalitesini artırmak mümkündür. Bu 3 aylık süre içinde yumurta tam olgunluğa ulaşırken birçok değişim geçirir ve yumurtlanmaya hazır hale gelir.
AMH (Antimülleryen Hormon) testi ise kadınlarda yumurta rezervini gösteren, uygulanan en kolay, kandan bakılan bir hormon testidir. Bu testin en önemli özelliği adetin herhangi bir gününde, açlığa bakmadan herhangi bir zamanda yapılabilir olmasıdır.
Yumurtalık Tembelliğinin Başlıca Belirtileri
Önceden adet araları 28-30 günde bir iken 24, 25 günde bir olmaya başlar. Ardından yumurtalık tembelliğinin şiddeti artınca da adet araları açılmaya başlar ve en son dönemde ilaçsız adet görmeme raddesinde düzensizlik olabilir.
Yoğun stres esnasında salgılanan hormonlar, yumurta kalitesinin düşmesine neden olur. Sigara kullanımı, yumurta kalitesini büyük oranda olumsuz yönde etkiler. Doktor önerisi olmadan kullanılan antibiyotikler, yumurtanın kalitesini düşürür. Aşırı kafein kullanımı, yumurta kalitesinin düşmesinde etkilidir.
Ayrıca yumurta kalitesini artırıyor. ☘️ Kabuklu deniz ürünleri (Karides, İstiridye vs): B12 vitamini açısından çok zengin olan bu deniz ürünleri döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesine yardımcı oluyorlar. ☘️Somon: Omega 3 yağ asitleri açısından çok zengin olan somon yumurta kalitesini artırıyor.
Tüp bebekte yumurta sayısı ne kadar fazlaysa tüp bebek tedavisiyle hamilelik elde etme şansı o kadar artmaktadır. Tüp bebekte yumurta sayısının kaç olması gerektiği ile ilgili net bir sayı yoktur. Tüp bebek tedavisinde ortalama 8-10 tane yumurta toplanan kadınlarda hamilelik şansı yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri