9 taş oyunu, 2 oyuncuyla ve 9'ar adet taşla oynanır. Oyuncular sırayla ellerindeki taşları oyun alanına yerleştirir. Tüm taşların yerleştirilmesi bittikten sonra hamleler başlar. 3 taşını yan yana veya alt alta getirmeyi başaran oyuncu, rakibin 1 taşını yeme hakkı kazanır.
Taşları deviren grubun hedefi vurmadan taşları aynı şekilde tekrar üst üste dizmektir amaç. Topla vurulan kişi oyundan çıkar, kalanlar taşları topla vurulmadan kaçmaya çalışırlar eğer 9 taşı üst üste düzgün bir şekilde dizerse oyunu kazanırlar. Yanına kâğıt, kalem alınarak kimin kazandığı yazılır.
Seçimi kaybeden grubun ebesi 9 adet kiremidi üst üste dizer. Oynama hakkını kazanan grubun bir elemanı topu eline alır ve kayalara doğru üç defa atar. Kayalar yıkılırsa taşların başını bekleyen ebe topu kapar. Bu sırada oyuna başlayan grubun oyuncuları yıkılan taşları üst üste koymaya çalışır.
9 taş oyunu bir özel çizili tahta ve her 2 takıma 9'ar taş olmak üzere 18 taş ile oynanır. Oyunda amaç karşı takımın taşlarını yiyerek bitirmektedir. Bu yüzden strateji kullanılır. Oyun tahtasında iç içe geçmiş 3 kare bulunur ve üzerinde yer alan dairelere takımlar taşlarını yerleştirir.
Çapraz 3 taş yapılamaz. Oyuncular ellerindeki 9 taşı da oyun tahtasına bırakmaları gerekmektedir. Aksi takdirde tahtada hiç bir taşı yerinden oynatamazlar. Yani hamle yapamazlar.
İlgili 41 soru bulundu
Üçtaş, Tik Tak To, Cüz, Dokuzluk, Dokurcun bu oyunun diğer adları veya benzerleridir. DOKUZ - ONİKİ TAŞ OYUNU NASIL OYNANIR? : Dokuztaş oyunu 2 kişi ile oynanır. Her oyuncunun 9 taşı vardır. Oyuncular oyuna kura ile başlar.
Türk Dil Kurumu'na göre bitişik olarak yazılmalıdır.
Açıklama: Beştaş, en az iki kişi ve beş küçük taşla oynanan bir çocuk oyunudur. Taşlar, bir avucun içine hepsinin sığabileceği kadar küçük olmalıdır. Oyun esnasında, oyuncu taşı düşürürse veya yerdeki taşı alamazsa oyundan çıkar ve oyun oynama sırası diğer oyuncuya geçer.
Oyuncuların amacı, kesişme noktalarına yerleştirilen taşlarla yatay, dikey ya da çapraz yönde bir sıra oluşturmaktır.
TOMBİK OYUNU KISA TANIMI
Yörelerimize göre tombik, dalya, yedi kiremit isimleriyle bilinen eski bir geleneksel oyunumuzdur. 6'şar kişilik iki takım arasında oynanır.
İki avucun içiyle taşlar tutulur, tutamazsa oyundan çıkar. Tutarsa yedi taşı hafifçe havaya atıp elinin üzerine taş düşürürse o kadar sayı alır. Amaç yedi sayıya ulaşmaktır ve ulaşan kazanır. Ulaşamazsa ilk önce yedi taşı havaya attığı oyuncudan başlayarak tekrar devam edilir.
Geleneksel Oyunlarımız Nelerdir? Körebe, çelik-çomak, gömme çelik, kemik, saklambaç, kazık, dokuz kiremit, beş taş, dokuztaş, yağ satarım bal satarım, İstop, Renkli İstop, mendil kapmaca gibi trafiğe kapalı mahalle sokaklarında eğlenmeye doyamayacağımız oyunları oynardık.
Ebe olmayan grup için 9 kiremitten yaklaşık 3 metre ileriye bir çizgi çekilir. Ve bu çizginin arkasına sıraya girilir. Buradan topla kiremitler yıkılmaya çalışılır. Kiremitler yıkılınca Ebe olan grupun ebesi topla kişileri kiremitleri döşemeden vurmaya, karşı grup ise ebeye vurulmadan kiremitleri döşemeye çalışır.
Mangala Türk Zeka ve Strateji Oyunu iki kişi ile oynanır. Oyun tahtası üzerinde karşılıklı 6'şar adet olmak üzere 12 küçük kuyu ve her oyuncunun taşlarını toplayacağı birer büyük hazine bulunmaktadır. Mangala Oyunu 48 taş ile oynanır.
Körebe, çelik, çelik-çomak, gömme çelik, kemik, saklambaç, kazık, dokuz kiremit, beş taş, dokuz taş gibi eğlenceye yönelik oyunlar, zekaya dayalı dokuz korgol veya dokuz kumalak gibi oyunların yanında orta oyunu tarzında düğün ve diğer özel gecelerde oynanan seyirlik oyunlar da bu kapsama girer.
İki kişi üçer taşla oynanır. İlk üç hamlede oyuncular taşlarını 9 noktadan bir boş olanına koyar, aynı çizgide bir üçlü oluşturan kazanır, yoksa şu iki kurallardan birine göre oyuncular dan biri aynı çizgide bir üçlü oluşturana kadar sırayla birer taş oynatarak oynanır.
Tombik oyunu beden ve spor aktivitelerinde oynanan anonim çocuk oyunudur. Yöreye göre dokuz veya yedi kiremit, dalye, dombili, mamuç şeklinde de bilinmektedir.
Yıldız Çin Daması Nasıl Oynanır? Kutunun içerisinde bulunan 60 adet oyun misketleri oyun tahtasının dışında yıldız oluşturacak şekilde 10'arlı olarak dizilir. Oyunda amaç misketleri ileri-geri, sağ-sol ve çapraz hareket ettirerek karşı rakibin alanına geçirmeye çalışmaktır.
oyun iki takım olarak oynanır. takımın biri 7 tane taşı üst üste koymaya çalışırken diğeri bunu engellemeye çalışır. oyunda taşları engellemenin yöntemi top ile karşı rakip oyuncularını vurarak saf dışı bırakmaktır. top atışını savunmacı takımdan herkes yapabilir ve oyun içerisinde tek top vardır.
Koridor oyununda amaç birçok strateji oyununun aksine rakibin taşlarını yemek değil, piyonunuzu rakibin başlangıç alanına taşımaktır. Bu illa ki rakibin başladığı kare olmak zorunda değil. İlk sıradaki 9 kareden birine piyonunuz ulaşırsa oyunu kazanırsınız.
ç. Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Nasıl yazılacağı konusundan sıkça karıştırılan bir gün sözcüğü birçok kişi tarafından birleşik yazılmaktadır. Fakat birleşik yazımı doğru bir yazım değildir. Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre bir gün sözcüğü ayrı olarak yazılmalıdır. Bir ve gün sözcükleri her zaman ayrı yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri