genel olarak Ocak- Şubat aylarında yapılır. İklimin ılıman geçtiği Aydın ve İzmir illerinde ağaçlar yaprağını döker dökmez Kasım ayından itibaren budama işlemine başlanabilir. b) Yaz Budaması: Yaz boyunca ( Mayıs- Haziran- Temmuz ayları) yapılan budamadır.
Zeminden en çok 1 metre yükseklikten budanırlar. Bu yükseklik 60 cm. ye kadar indirilebilir. İlk ana dalları oluşturmak amacıyla seçilen yükseklikten ve uygun 3-4 göz üzerinden budanan genç ağaçta yaz mevsiminde budamalar yapılır.
Yaz başlangıcında yaşlı ağaçlarda ise aşırı olmamak kaydıyla iç kısımların ışık almasını sağlamak için dal seyreltmesi yapılabilir. Bu budamada öncelikle ana dallardan çıkan obur dallar ile dalların uç kısımlarında birbirine yakın kuvvetli gelişen dallardan bazıları çıkarılır.
Yüksek kaliteli incir elde etmek ve ağacın ekonomik ömrünü uzatmak, verimi arttırmak amacıyla yapılması gereken önemli bir işlemdir. İncir ağaçları budanmadan tabii haline bırakılırsa ana dallar devamlı uzunlamasına büyürler ve ağaçların alt kısımları çıplak kalır.
Gençleştirmede İncir ağacının budamaya karşı dayanma derecesi de göz önünde bulundurulur.Gençleştirme budamasında, ilk olarak kurumuş, sıklaşmış ve birbirine binmiş dallar kesilir. Geri kalan dallarda, kısaltma budaması yapılarak, ağacın tacı küçültülmüş ve yeniden kuvvetli sürgünlerin teşekkülü temin edilmiş olur.
İlgili 44 soru bulundu
genel olarak Ocak- Şubat aylarında yapılır. İklimin ılıman geçtiği Aydın ve İzmir illerinde ağaçlar yaprağını döker dökmez Kasım ayından itibaren budama işlemine başlanabilir. b) Yaz Budaması: Yaz boyunca ( Mayıs- Haziran- Temmuz ayları) yapılan budamadır.
BUDAMA. Yüksek kaliteli incir elde etmek ve ağacın ekonomik ömrünü uzatmak, verimi arttırmak amacıyla yapılması gereken önemli bir işlemdir. İncir ağaçları budanmadan tabii haline bırakılırsa ana dallar devamlı uzunlamasına büyürler ve ağaçların alt kısımları çıplak kalır.
İncir ağacı bakımı, düzenli sulama ve budama gerektirir. Sulama, toprak yüzeyi kuruduğunda yapılmalıdır. Özellikle yaz aylarında sık sık sulama gerekebilir. Ağacın altını temiz tutmak ve yabancı otları temizlemek de önemlidir.
Can suyu verildikten sonra düzenli olarak 3 – 4 günde bir sulanır. Güneş alan bir yerde bulunması önemlidir. Derin kazılmış olan toprağa dikmek önemlidir. Özellikle incir ağaçları mart ve nisan ayları içerisinde olgunlaştıkları için bu dönemde daha fazla su verilmelidir.
Evlerin yakınlarına dikilen incir ağaçları da suya ulaşmak için evin temelindeki beton ve plastik maddeleri delerek, suya ulaşıyor. İncir ağacının temele zarar verdiği düşünülüyor. İşte bu yüzden incir ağaçlarının evlerden uzak dikilmesi tavsiye ediliyor.
Zeytinliklerdeki incir ağaçları tıpkı bir paratoner gibi zeytin sineklerini üzerine çeker. İncir balını yiyen zeytin sinekleri bir süre sonra zehirlenerek ölür. Mübadele öncesinde Anadolu'nun Ege kıyılarında yaşayan Yunanlıların her zeytin tarlasına 3-4 adet incir ağacı dikmiş olmasının sebebi de budur.
İncir ağacının dikiminden başlayarak belirli zamanlarda gübre desteği gerekmektedir. Dikiminde uygulayacak olduğunuz leoanardit içerikli organik gübre ile gelişimini hızlandırabilir. Ayrıca dikimden sonra yapılacak fosfor ve potasyum içerikli gübreler ile kök ve gövde yapısını daha iyi duruma getirebilirsiniz.
Yazın yapılan budamalar kışın yapılanlara göre daha fazla bodurluk sağlar.Yaz budaması yaparken meyve/yaprak oranına dikkat edilmelidir.Yaz budamasında amaç, meyvelerin daha iyi renklenmelerini sağlamak, vegetatif gelişmeyi düzenlemek, kış aylarında yapılacak budama işlemlerini azaltmak ve derim işleri ile kültürel ...
Ortalama olarak bir incir ağacı 40-50 yıl yaşar. Bu zamanın uzaması da kısalması da ağacın bakımına bağlıdır. İncir ağacı fidanı ve çeşitleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için 0324 774 67 77 numaralı telefondan bizlere ulaşabilir veya 0542 827 69 47 numaralı whatsapp üzerinden bizlere yazabilirsiniz.
Dalında olgunlaşarak kuruyan bu lezzetli meyve, 4 gün güneşte bekletildikten sonra yaklaşık 80 ülkeye gönderiliyor.
Ağaç Dostu. Dip kısmına tuz dökün üzerinden az miktar su dökün tuz kurutur. Baharın tazelenince üzerinden tulumba ile ot kurutma ilaçı atın. kezzap ve diğer kimyasalları bulmanız zor olabilir ancak lavabo açacağından bir kaç poşeti kök boğazının etrafına dökün.
İncir ağacı kireç seven bir bitki olduğu için oldukça yüksek kirece sahip topraklarda yetiştirilebilir. Toprak pH sının düşük olduğu yerlerde ağaçlara kireç verilmesi yararlı ve hatta zorunludur.
Toprak işlemesi, sulanmayan bahçelerde ilkbaharda ve sonbaharda olmak üzere yılda en az iki kez yapılmalıdır. Kurutmalık incirlerde meyve tutumunu sağlamak için erkek incir ağaçlarından alınan ilek meyvelerinin içlerindeki ilek arıları ile birlikte dişi incir ağaçlarına asılması olayına ilekleme denir.
Bulaşma görülen ağaçların hasta dalları, sağlam kısmından da bir miktar olacak şekilde (5-10 cm) kesilip yakılmalıdır. koruyucu fungisit (%2'lik bordo bulamacı) gözler uyanmadan atılmalıdır.
İncir ağacı suyu seven bir ağaç olup su isteği vardır. Sulanamayan bir incir ağacından da meyve verimi ve gelişim alabilirsiniz belki ama düzenli aralıklarla sulanan bir ağacın hem hasadı verimli olacaktır, hem sürgün gelişimi daha iyi olacaktır.
ocagima incir agaci diktin ne demek? Neden İncir ağaçları,Bahçelerin eve olan en uzak bölümlerinde..incir ağacını Evinizin önüne dikecekseniz dikmeyin. Gölgesi için de dikecekseniz dikmeyin.Çünkü incir ağacının kökleri aşırı sık, yayılmacı politika izlerler aynı zaman da güçlü ve genişlerdir. suyu da çok sever.
İncir yaprağı çayı hazırlanırken, 1 litre kaynayan suyun içerisinde 3 tane taze incir yaprağı ve 1 yemek kaşığı kurutulmuş olarak incir yaprağı eklenir. 10 dakika kaynattıktan sonra süzülerek içilebilir. Bitki çayı olarak oldukça fayda sağlayan incir yaprağı çayını günde 2 fincan olacak şekilde tüketebilirsiniz.
Bizler de bahçemizde getirdiğimiz erkek incirleri dişi incir ağaçların üzerine asıyoruz. Böylece ağaçlarda tozlanma ve döllenmeyi kolaylaştırıyoruz. Bu yöntem olmasa yeteri kadar döllenme olmaz ve meyveler dökülürler.
Antik çağlarda yaşayan insanların vazgeçilmez fayda sağladığı zeytin yaprağı ve incir yaprağı özel işlemler sonrası organik gübre olarak ülkemiz ekonomisine büyük yaralar sağlayacağına ümit ediyoruz” dedi.
1. İlaçlama zararlının % 90'nında yavru çıkmaya başladığı zaman, 2. İlaçlama son ileklemeden iki gün sonra başlayarak Temmuzun ilk haftasına kadar olan süre içinde 3. İlaçlama ise hasattan hemen sonra uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri