Saf bir kondansatöre ac gerilim uygulandığında ise, akım gerilimden 90o ileride olur. Bu yüzden kondansatör bir faz açısına sahiptir. Kondansatörün alternatif akım akışına karşı gösterdiği zorluğa kapasitif reaktans denir ve XC∠-900 ya da -jXC olarak yazılır.
Kapasitif reaktans ise alternatif akım altında kondansatörün gösterdiği direnç özelliğidir ve formülü; XC=1/2.π.f.C şeklindedir. Bu durum vektörel olarak ifade edilen fazör diyagramı sayesinde daha iyi anlaşılabilmektedir.
Bobinin alternatif akım değişimlerine karşı gösterdiği zorluğa endüktans ve alternatif akımda gösterdiği direnç değerine ise endüktif reaktans denir.
Bu zorluğa kapasitif empedans denilir ve XC ile gösterilir. XC = 1 / ωC 5.3 Görüldüğü gibi kondansatör ve indüktans bulunan devrelerde akım-gerilim ilişkisi incelenirken bu iki devre elemanı arasındaki faz farkı alınmamalıdır. Ayrıca bir devre elemanının akıma karşı gösterdiği zorluğa empedans denilir.
Kondansatörler alternatif akım (AC) devrelerinde iletken özelliği gösterir. Kondansatörler bu özellik nedeniyle alternatif akımda kuplaj (iletim); şöntleme (kısa devre) elemanı olarak çok kullanılır. Kondansatörün iletkenlik özelliği alternatif akım (AC) devresinin frekansıyla doğru oranlı olarak değişir.
İlgili 21 soru bulundu
Kondansatörler günlük hayatta elektrik devreleri içinde kullanılan elektrik devre elemanlarıdır. Elektrik enerjisini plakalar arasında depolamak için kullanılır. Kısa devre gibi durumlarda buradaki yüksek enerjiyi anında boşaltmaya yardımcı olurlar. AC akımını geçirerek DC akımını engellemeye yardımcı olurlar.
Kondansatörün uçları arasına bir gerilim farkı uygulandığı zaman, devreden akım geçer. Eğer kondansatörün uçları arasında gerilim değişikliği olmazsa bir süre sonra kondansatör dolar ve akım geçirmemeye başlar.
Empedans, direnç ve kapasitör ya da indüktörün birleşiminden oluşan zorluk derecesidir. Reaktans, kapasitör ya da indüktörün akım ya da gerilime karşı koyma zorluğudur.
Rezistans hücre içi ve hücre dışı sıvıların oluşturduğu dirençtir. Rezistans dokunun su ve elektrolit içeriğiyle ters ilişkilidir. Reaktans ise hücre membranlarının oluşturduğu dirençtir.
Kondansatör iki tane paralel iletken tabaka arasına dielektrik madde diye adlandırılan yalıtkan bir maddenin konulmasıyla meydana gelen pasif bir devre elemanıdır. Kondansatör doğru akımı geçirmeyip alternatif akımı geçiren bir elemandır.
DC gerilim ile çalışmada sargı telleri etrafında sabit manyetik alan (magnetic field) oluşur. Bu durumda bobin direnç gibi davranır. Bobinin DC' deki direnci, sarımında kullanılan telin direnci kadardır. AC akım altında ise akıma karşı gösterdikleri direnç artar.
Kondansatörlerin elektrik yüklerini depolayabildikleri gibi, bobinler de elektrik enerjisini kısa süreliğine manyetik alan olarak depo ederler. Bu iki devre elemanı arasındaki önemli fark ise; kondansatörler devreye bağlıyken gerilimi geri bırakırken (faz farkı), bobinlerin gerilimi ileri kaydırmasıdır.
Bir iletkenin elektrik akımına karşı gösterdiği zorluğa direnç denir. Elektrik akımına karşı gösterilen bu direnç, rezistans kelimesinin baş harfi R ile belirtilir.
Endüktif Reaktans / Inductive Reactance. Her bobin, alternatif akım devrelerinde frekansla doğru orantılı olarak değişen bir direnç gösterir. Bu dirence endüktif reaktans denir. Endüktif reaktans XL ile gösterilir, birimi Ohm (Ω) dur.
Bobinin yani telin bu direncine endüktif reaktansı denir ve XL ile sembollendirilir. Birimi ise direncin birimi Ohm'dur. Bobinin bu dönüşüm ve değerleri daha çok alternatif akım devrelerinde kullanılır.
Akım ile gerilim arasında 900 lik faz farkı oluşur. Bobinli devrelerde akım, gerilime göre 900 (π/2) kadar geridedir. Bu durumda bobinden geçen akım değeri; İL = İm.sin(w.t - π/2) olur.
Direnç, temel olarak elektron hareketini engellemeye çalışan devre elamanıdır. Süper iletken hariç bütün iletkenler bir direnç içerir. Direnç, “R” ile gösterilir ve birimi ohm'dur (Ω). Alternatif akım uygulandığında dirençten geçen akım ve gerilim aynı fazdadır.
Kondansatör şarj olurken veya boşalırken, kondansatörün iç empedansı ile sınırlı olan bir akım akar. Bu iç empedans genellikle kapasitif reaktans olarak bilinir ve Ohm cinsinden XC sembolü verilir.
Rezistans teli elektrik akımına karşı gösterilen dirençtir.
Teknik olarak baktığımız zaman, Direnç R ile , Empedans Z ile gösterilir.
Bugün ele almak istediğim konu: Empedans! Kelimenin ingilizcedeki karşılığı “impedance” sözcüğüdür. Bu sözcüğün kökeni ise “impede” eylemidir. “Impede” eylemi engellemek ya da karşı gelmek anlamına gelmektedir.
Empedans, bir devrenin alternatif akımına karşı gelen direnç olarak geçer. Empedansı doğru bir şekilde hesaplayabilmek önemlidir. Bunun için birçok farklı değişkeni de bilmek gerekir. Değişkenler ise direnç değerleri, hız, akım güçleri ve yön açısı gibi etkenlerdir.
Kutuplu kondansatörler, DC devrelere bağlantıları yapılırken artı ve eksi uçları dikkatli bir şekilde bağlanmalıdır. Yanlış bağlantı anotta bulunan oksit tabakasının metal yüzeyi kısa devre eder. Yüksek ısı oluşur. Bu da kondansatörün patlama nedeni olabilir.
Evlerimizin pirizlerindeki alternatif akım elektronik devrelerin çalıştırılması için kullanışlı bir akım değildir. Yapısındaki sığaçlar sayesinde adaptörler alternatif akımı (AC) doğru akıma (DC) dönüştürerek elektronik cihazların ihtayacı olan akım sağlanmış olur.
Motor Kondansatör ne için kullanılır, sorusuna elektrik devrelerinde gerilimi düzenler ve güç kaynaklarını filtreler yanıtını veririz. Kondansatör olmazsa ne olur, sorusuna ise devre çalışmaya devam etse de çalışan devrede gerilimin dalgalı olabileceği yanıtını veririz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri