Günlük hayatı kolaylaştırmak için bitkilerin kök, gövde, yaprak vb. kısımları birçok alanda yaygın olarak kullanılır. Havuç, turp, kereviz gibi bitki kökleri besin olarak tüketilir.
Kökleri salata olarak yenir. iştah açıcı, idrar ve safra söktürücü etkileri vardır. Kırmızı turp ceviz veya yumurta büyüklüğünde, üzeri parlak kırmızı renklidir. Bu tür de hardal esansı ve C vitamini içerir.
Bitkiyi toprağa bağlama ve gerekli su ve mineralleri topraktan alma görevlerini gerçekleştiren kök, bazı bitki türlerinde aynı zamanda üretilen besinler için depo işlevi de görür. Kökler genel olarak kazık kök, depo kök ve saçak kök olarak sınıflandırılır.
Kökler, besin maddeleri biriktirmek suretiyle depo organı vazifesini de görürler. Her ne kadar kök toprak içerisinde bulunuyorsa da, bazı bitkilerin kökleri hava veya su içinde de gelişebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Kök ve yaprakları besin olarak tüketilir. Yeşil yaprakları yemeklerde, kökleri ise bazı yemek ve çorbalarda garnitür olarak kullanılır.
1.1.
Kök ve yumruları yenen sebze türleri içerinde, patates, turp, havuç, kereviz ve yemeklik kırmızı pancar yer almaktadır.
Kökü yenen sebzelere örnek olarak verebileceğimiz en çok tüketilen sebzeler; havuç, sarımsak, patates ve soğan diyebiliriz. Bunlar dışında turp, kırmızı pancar, şalgam, kereviz, pırasa, yer elması da kökleri yenebilen sebzelerdir.
Çiğ olarak tüketilir. Zaman zaman yemeklerde pişmiş olarak da tüketilebilir.
Depo kök: Besin depo edebilen köklerdir. Havuç, turp, pancar gibi bitkilerin kökleri böyledir.
Bitkinin toprak altında kalan yumruları “patates” olarak bilinir. Bu yumrular nişasta bakımından zengin olduğundan önemli bir besin maddesidir.
Maydanoz, kalori bakımından düşük olan, besin açısından yoğun bir bitkidir. Metabolizmayı hızlandırır, vücuttaki fazla suyu temizler ve böbrekleri ve karaciğeri temizler. Bu da vücudun işleyişini optimum düzeyde tutar ve kilo kaybına yardımcı olur.
Topraktan su ve yaşamsal besinlerin alınması ve bitkinin bulunduğu yere tutunması. Temel olarak kök türleri kazık kök (örneğin buğday, mısır, çilek, arpa vb.), saçak kök (örneğin fasulye, ebegümeci, gelincik, lahana, bamya vb.)
Saçak kök: Ana kök bulunmaz. Kök bir püskül şeklinde tek noktadan çıkar. Mısır, buğday, soğan bitkilerinin kökleri böyledir.
Kök, kara hayatına uymuş olan gelişmiş bitkilerde, genel olarak toprak içerisine doğru büyüyen ama nadiren toprak üstünde de bulunan bir organdır. Görevi, bitkiyi toprağa bağlamak, topraktan su ve su içerisinde erimiş halde bulunan tuzları (inorganik maddeleri) emerek gövdeye iletmektir.
Etilen. Olgunlaşmakta olan meyvelerin dokularında, kök nodüllerinde, yaşlanan yapraklarda ve çiçeklerde bulunan bitkisel hormondur. Gaz halinde bulunan tek hormondur. Meyve olgunlaşmasını ve tatlanmasını sağlar.
Bitkilerin kökleri vardır ve bu kökler oksijeni emmek için gereklidir. Bitkiler oksijene ihtiyaç duyarlar çünkü oksijeni besin üretmek için kullanırlar.
Mantarın sebze mi meyve mi olduğu birçok kişi tarafından merak ediliyor. Mantar meyve değil sebze de değildir.
Kök içleri aynı olursa işlemler kök dışındaki sayı ile devam eder. Örnek vermek gerekirse 3√6+5√6 işleminde toplama işaretinin sonucu 8√6 şeklindedir. Bu işlemden de anlaşıldığı gibi kök içlerindeki sayılar aynıdır. Sadece kök dışında yer alan sayı üzerinden toplama işlemi yapılır.
Karekök, karesi alınan bir sayının orijinal sayısını veren sayıya eşit sayı demektir. Karekök, pozitif bir sayıyı girdi olarak almaktadır. Girdi olarak alınan sayının karekökünü oluşturan işleme ise karekök denilmektedir. Sayıların karekökü, karesi alındığı vakit orijinal sayıyı veren sayıya eşit olarak bilinmektedir.
Besinlerin yapısında bulunan, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleriyse besin öğeleri olarak tanımlıyoruz.
Kısa kazık bir kök ve gelişmiş saçak köklerden oluşur. Köklerin çoğunluğu 60-80 cm'ye yayılır. 2 m derine gidebilir. Patates yumrularına benzer.
Cevap. Havuç, kökleri çiğ veya pişirilerek yenen iki yıllık bir sebze türüdür.
İçeriğinde yüksek miktarda kükürt, lif, A, ve C vitaminleri bulunan soğan vücudu toksinlere karşı korur. Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı kalan oluşturur. Saçtan tırnağa faydası olan soğanın haşlanmış hali ise çiğ haline oranla daha yüksek antimikrobiyal etkisi oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri