Dolandırıcılık suçu Türk Ceza Kanunu madde 157'de düzenlenmiştir; Madde 157: “Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir.”
TCK md.157'de düzenlenen basit dolandırıcılık suçunun cezası, 2 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası 10.000 güne kadar adli para cezasıdır. TCK md. 158/a,b,c,d,g,h,i fıkralarında düzenlenen nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası, 6 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası ve 10.000 güne kadar hapis cezasıdır.
Nitelikli dolandırıcılık Suçundan 10 Yıl ve Üstünde Ceza Alan Kişi Kapalı Cezaevinde Ne Kadar Yatar? - YouTube. Nitelikli dolandırıcılık suçundan toplamda 10 yıl ve üzerinden hapis cezası olan hükümlü suçunun infazının kapalı cezaevinde ki süresi onda biri olan ortalama bir yıldır.
Eğer T tipi cezaevine hangi suçtan girerler diye sorulacak olursa bu soruya şu şekilde cevap verilebilmektedir: Örgüt suçları, cinayet, dolandırıcılık, hırsızlık gibi suçlara karışmış olan kişilerin burada bulunmakta olduğu bilinmektedir.
Dolandırılan kişiler gönderdiği paralarını bir çok şekilde alabilirler. Dolandırıcılık suçu nedeniyle uğramış olduğunuz maddi ve manevi zararlarınızı hukuk mahkemelerinde açacağınız tazminat davası ile sanıktan talep edebilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Dolandırılan kişi savcılığa suç duyurusunda bulunabilir. Dolandırıcılık suçu mağduru, fiil ve faili öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içinde suç duyurusunda bulunmalıdır. Suç duyurusunda bulunma hakkını kullanmazsa, dolandırıcılığın basit halinde failler aleyhine cezai işlem yapılmaz.
Tazminat davasını kaybetmeniz durumunda belli bir Meblağda karşı tarafa borçlu hale gelirsiniz. Borcunuzdan dolayı hapis cezasına çarptırılmazsınız lakin borç ödemekle yükümlü hale gelirsiniz. Şayet borcu ödeyemezseniz tarafınıza icra takibi başlatılabilir.
Verilen cezanın ne kadarının yatılacağı Ceza İnfaz Kanununa göre belirlenir. Örneğin; Sanığa dolandırıcılıktan verilen ceza 3 yıl 1 ay 1 gün hapis cezası ise; yatarı 1 yıl 6 ay 18 gün hapis cezasıdır.
Basit dolandırıcılık suçundan farklı olarak, nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası, 3 yıl ila 10 yıl arasında hapis ve 5000 güne kadar adli para cezası olarak bilinmektedir.
F tipi cezaevi genellikle devlete karşı suç işleyen kişilerin yatmakta olduğu yerdir. Terör ve teröre yardım eden mahkumlar, mahkeme tarafından F tipi cezaevine sevk edilmektedir. F tipi cezaevi hangi suçları kapsar sorusuna genel olarak ağır suçlar şeklinde cevap verilebilmektedir.
Dolandırıcılık suçu bakımından öngörülen ceza, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ve beşbin güne kadar adli para cezasıdır. Nitelikli dolandırıcılıkta ise üç yıldan on yıla kadar hapis cezası ve beşbin güne kadar adli para cezası öngörülmüştür.
2 Yıl 1 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım
2 yıl 1 aylık cezanın yatarı bulunmamaktadır. Yeni infaz düzenlemesiyle 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.
Hapis Cezasından Çevrilen Adli Para Cezası: Kasten işlenen suçlarda bir yıl ve altındaki hapis cezaları, adli para cezasına çevrilebilir. Taksirle işlenen suçlarda (Örn, trafik kazası neticesinde 2 yıl 6 ay ceza verilse bile) ise ceza miktarına bakılmaksızın tüm cezalar adli para cezasına çevrilebilir.
Asıl suçun cezası müebbet hapis cezası ise bu suça yardım etmenin cezası 10 ile 15 yıl arasında hapis cezasıdır. Asıl suçun cezası ağırlaştırılmış müebbet veya müebbet olmadığında ise bu suça yardım etmenin cezası asıl cezanın ½ oranında indirilmiş hali kadar hapis cezasıdır.
Bu dönemde TC kimlik numarasını ele geçiren kişiler kimliği kopyalayarak kredi çekebilir ya da çeşitli kurumlara başvuru yapabilirlerdi. Fakat yeni tip kimlik kartlarının kopyalanması mümkün olmadığı için sadece TC kimlik numarası ile herhangi bir işlem yapılamaz.
Bu sebeple cezanın miktarı ne olursa olsun taksirle işlenen suçlar her zaman para cezasına çevrilebilir. Bunun tek istisnası bilinçli taksirle işlenmiş suçlardır. Bilinçli taksirle işlenen suçlarda ceza miktarı 1 yıl ve daha az ise adli para cezasına hükmedilebilir.
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
Örneğin, 10 yıl hapis cezası alan bir hükümlünün koşullu salıverilme/şartlı tahliyesi şöyle hesaplanır: 10 yıl hapis cezasının 1/2'si 5 yıldır. 5 yıl hapis cezasından 3 yıllık denetimli serbestlik süresi düşülür, böylece bu mahkumun 2 yıl cezaevinde kalması gerektiği ortaya çıkmış olur.
31.03.2020 Tarihinden Önceki Adi Suçlar
Sanığa verilen bu cezadan şartlı tahliye yani koşullu salıverilme süresi çıkarıldığında yatarı 1 yıl 0 ay 0 gün hapis cezası olmaktadır. Sonuç ceza 3 yıl ve daha az süreli olduğu için 5275 sayılı Kanununun 105/A maddesi gereğince sanık denetimli serbestlikten yararlanmaktadır.
Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Buna karşılık, muhakeme masrafı, muhakeme sırasında yapılan işlemlerin masrafıdır. Tanıklara, bilirkişilere, postaya ödenen paralar, yol giderleri, avukat ücretleri, zorunlu müdafi ya da vekile ödenen ücret muhakeme masraflarındandır. Muhakeme masrafları konusunda kural, haksız çıkanın bunları ödemesidir.
Davadan vazgeçilmesi, sulh olunması yada feragat edilmesi halinde aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerine hükmolunur. Fakat vekalet ücretinde durum farklıdır. Ön incelemeye kadar vazgeçilirse kanuni vekalet ücretinin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra vazgeçilirse tamamına hükmolunur.
Dolandırıcılar tamamen gerçek görünen sahte bir internet sitesi açarlar. Dolandırıcılar, ödemelerinizi EFT ve havale gibi yöntemlerle doğrudan doğruya banka hesaplarına göndererek ya da kart bilgileriniz ile ödeme yapmanızı isteyebilirler.
"KİŞİSEL VERİYİ SİZİN ELE GEÇİRMENİZ DEĞİL İFŞA ETMENİZ SUÇ"
Özellikle görüntü ve ses kayıtlarının bu şekilde ifşa edilmesi çok ağır yaptırıma bağlanmıştır. 2 yıl ile 5 yıl arası bir ceza öngörmüştür kanun koyucu bununla alakalı.
Şikâyet Süreci
En yakınınızdaki karakola veya savcılığa giderek ilgililer hakkında şikâyetçi olabilirsiniz. Basit dolandırıcılık suçları uzlaştırmaya tabiidir. Basit dolandırıcılık suçu mağduruysanız şikâyetçi olduktan sonra dosyanız uzlaştırma bürosuna gönderilerek uzlaştırma süreci başlatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri