Paranızı geri almak için ceza davasının yanında hukuk davası açılmalıdır. Bu şekilde dolandırılan kişiler paralarını geri alabilirler. Parayı geri alma yöntemleri suçun faili, mağduru, somut olayın özellikleri ve tahsil kabiliyetine göre değişir. Zarar, farklı şekillerde giderilebilir.
Dolandırıldığınızda, eğer dolandırıcılık banka aracılığıyla gerçekleştiyse ve henüz para hesaba geçmediyse, bankayı hemen bilgilendirerek para üzerine bloke konulması talep edebilirsiniz. Ancak bankalar, anlık gerçekleşen EFT ve havale işlemleri nedeniyle bu işe yanaşmamaktadır.
“(1) Suça ilişkin ihbar veya şikâyet, Cumhuriyet Başsavcılığına veya kolluk makamlarına yapılabilir. (2) Valilik veya kaymakamlığa ya da mahkemeye yapılan ihbar veya şikâyet, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir.
Mağdur olduğunuz böylesi bir durum karşısında derhal şikâyet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunun.
Instagram, Twitter, Facebook, Whatsapp vb. sosyal medya uygulamaları üzerinden failin mağduru kandırarak kendisine haksız kazanç elde etmesi TCK m. 158 hükmü uyarınca nitelikli dolandırıcılık suçudur. Suçun mağduru, zararının giderimi için derhal savcılığa şikayette bulunmalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Böyle bir durumda hemen155 Polis İmdat ihbar hattını arayın.
Dolandırıldığımı Nasıl İspat Edebilirim? Hukuka uygun her türlü ispat aracından yararlanılabilir. İspat, hukuk tekniği ve hukuki bilgi gerektiren bir husus olup, alanında uzman ve deneyimli bir ceza avukatı marifetiyle yerine getirilmesi en doğru yaklaşımdır.
Sahte IBAN dolandırıcıları, alıcıların veya satıcıların bilgisayar sistemlerine girerek, e-mail yazışmalarını takip etmeleri neticesinde, IBAN numaralarını ve banka hesap bilgilerini manipüle ederek amaçlarına ulaşmaktadırlar.
BTK Tüketici Sitesi. BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 Numaralı Telefon Kanalıyla Ulaşılabilmektedir.
İşlendiğini düşündüğünüz bir suçla ilgili (örneğin dolandırıcılık) ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmanız gerekir. Cimer ihbarı bir suç ihbarı değildir. Suç içeriyor olabilir ancak daha çok idari yönü olan ihbarlardır CİMER tarafından ele alınanlar.
Öncelikle belirtmek gerekir ki dolandırıcının ceza alması sizin parayı geri alacağınız anlamına gelmez. Paranızı geri almak için ceza davasının yanında hukuk davası açılmalıdır. Bu şekilde dolandırılan kişiler paralarını geri alabilirler.
Dalgınlıkla IBAN ya da hesap numarasını yanlış yazdınız. Ya da çok eskiden bir sebeple para gönderilmiş ve tanımlı hesaplar arasında kayıtlarda kalmış bir hesaba alakasız bir parayı yanlışlıkla aktardınız. Yayılan o ani ateş basması hissini hepiniz anımsamışsınızdır. Yanlış hesaba gönderilen paranın iadesi mümkün.
Yanlış yapılan havale işlemi iptal edilebilir. İşlemin yapıldığı zamana, paranın gönderildiği hesabın durumuna, bankanın politika ve kurallarına bağlı olarak havalenin iptal edilme durumu belli olur. Eğer iade işlemi gerekiyorsa yanlış havale işleminin çözümü hukuki yollarla yapılabilir.
Öncelikle iade için borç paranın gönderildiği kişiye yazılı bildirim yapılmalıdır. Bildirime rağmen iade yapılmazsa ilamsız icra takibi yoluna başvurulmalıdır. İlamsız icra takibine yasal süresi içerisinde itiraz edilmesi halinde ise itirazın iptali davası açılmalıdır.
Hatalı bir EFT işleminin iadesi, EFT'nin gerçekleştirildiği banka tarafından yapılabilmektedir. Ancak doğru hesap veya IBAN ve doğru alıcıya gönderimi yapılmış bir EFT'nin iadesi ancak kendisine EFT gönderilmiş kişi veya kurumun onayı ve izni ile yapılabilmektedir.
Söz konusu işlem, ileri tarihli EFT işlemi olarak geçmektedir. Böyle bir durum yaşadığınız takdirde bankanızı arayarak yaptığınız işlemin iptalini talep edebilirsiniz. Banka görevlisinin yönlendirmelerinin ardından EFT ile gönderdiğiniz tutar hesabınıza iade edilir.
Tüketiciler, uzaktan yapılan alışverişlerde (İnternet, telefon yoluyla gibi)14 gün, kapıdan satışlarda yine 14 gün ve taksitli alışverişlerde ise 7 gün içerisinde, hiçbir gerekçe ileri sürmeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.14 günlük süre, satın alınan bir ürün ise ürünün tüketiciye teslim ...
Cayma hakkına ilişkin ihbarın ulaşmasını takip eden en geç 14 (on dört) gün içinde mal/hizmet bedeli ve teslimat masrafları Alıcıya iade edilir ve 10 (on) günlük süre içinde mal/hizmeti alıcı iade etmekle mükelleftir. Fatura aslı gönderilmezse Alıcıya KDV ve varsa diğer yasal yükümlülükler iade edilemez.
Bankaların süreç ve uygulamalarına göre para iadesinin, kredi kartlarına ve banka kartlarına yansıması ortalama 3-5 iş günlük bir süreyi bulabilir. İade edilen ürün bedeli, hesabınıza artı bakiye olarak yansıyacaktır.
IBAN dolandırıcılığı Türk şirketlerin yurtdışıyla yaptıkları e-posta üzerinden ticaret görüşmelerinde yapılıyor. Ürün ithal etmek isteyen yerli şirket ödemeyi yapabilmek için e-posta aracılığıyla IBAN numarası istiyor.
Dolandırıcılık suçu ciddi bir suçtur ve kanunen cezalandırılır. Dolandırıcılık mağduru olduğunuzu düşünüyorsanız, en kısa sürede yerel polis departmanına gitmeli ve durumu detaylı bir şekilde anlatmalısınız.
Ad soyad bilgisine bile ulaşabilmesi zor. Parayı gönderirken böyle bilgiler sansürlenerek veriliyor. Hocam fikrimizin olmadığı konularda yorum yapmazsak daha sağlıklı olur diye düşünüyorum. IBAN üzerinden her türlü bilgi bulunur.
Elden Ödenen Kiranın İspatı
Bir anlaşmazlık durumunda mahkeme önünde elden ödenen kiraların ispatı kiracıya düştüğü için kiracılar mutlaka elden ödeme karşılığında makbuz almalıdır. Esas olan kiracının kira ödemelerini yaptığına dair yazılı delil sunmasıdır.
Dolandırıcılık suçu ile ilgili ceza davaları ortalama olarak 300-390 gün arası sürer. Ancak uygulamada bu sürelerden daha uzun süren davalar vardır.
En yakınınızdaki karakola veya savcılığa giderek ilgililer hakkında şikâyetçi olabilirsiniz. Basit dolandırıcılık suçları uzlaştırmaya tabiidir. Basit dolandırıcılık suçu mağduruysanız şikâyetçi olduktan sonra dosyanız uzlaştırma bürosuna gönderilerek uzlaştırma süreci başlatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri