Hama'daki su dolapları içinde en büyüğü olan Dolab-ı Muhammedî h. 763'te (m.1361) yapılmıştır. Dolab-ı Muhammedî'yi Hama hâkimi olan Türk asıllı Aydemir eş-Şeyhî yaptırmıştır. Ancak efsanelerde Dolab-ı Muhammedî'yi yapan marangozun Anadolu'daki ilk Hıristiyanlardan olan Antakyalı Habib-i Neccar olduğu anlatılır.
Ömer Faruk Akün “Dîvân Edebiyatı”, DİA, c. IX, s. 408. yazılmıştır. Dolapnâme kasîdesi Ahmed Hayâlî'nin Dîvan'ı içerisinde yer almaktadır.
Bununla birlikte Türk edebiyatında çokça görülmemekle birlikte önemli bir yer tutan “dolapnâme” türü Allah aşkının terennümünü ifade eden sorulu-cevaplı yazılan manzum eserler olarak tanımlanmaktadır. Dolap; Farsçadan Türkçeye geçmiş bir sözcüktür ve dilimizde birden fazla anlamda kullanıldığını görmekteyiz.
Kaygusuz Abdal (d. 1341- ö. 1444) Asıl adı "Alaeddin Gaybi" olan ve Abdal Musa'nın Güney Azerbaycan'ın Hoy şehrinden birlikte geldiği dervişlerinden bir Alevî-Bektaşî halk ozanı ve Türkmen şairi.
GEVHERNÂME (KAYGUSUZ ABDAL) Gevhernâme, Kaygusuz Abdal'ın mesnevi tarzında kaleme aldığı 72 beyitten oluşan manzum eseri.
İlgili 32 soru bulundu
DÎVÂN (ADLÎ)
Adlî mahlasıyla şiir yazan Sultan II. Bâyezîd'in eseri.
VÜCUD-NÂME (KAYGUSUZ ABDAL)
İlahi, nefes, nutuk, devriye, şathiye, deme gibi nazım türleri kullanılmıştır. Dili Aşık Edebiyatı'na göre ağır, Divan edebiyatına göre sadedir. Aşık, maşuk, şarap, saki gibi mazmunlara yer verilmiştir.
Arapça - Farsça sözcükler, Halk edebiyatının en çok bu bölümünde kullanmıştır. Bunların bir bölümü tasavvuf terimleridir. Bu geleneğin en önemli temsilcileri; Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli, Pir Sultan Abdal, Abdal Musa, Hacı Bayram-ı Veli, Hüdai, Abdû Furkan, Sezai ve Turabi'dir.
Dîvân-ı Hikmet, İslâm'ın kabulünden sonraki asırlarda oluşturulan Türk tasavvuf ve/veya tekke edebiyatının bilinen ilk örneğidir. Eserin son üç yüzyıla tarihlenen yazma nüshalarındaki hikmet sayısı değişmektedir. Bice tarafından yayımlanan son derleme 256 hikmet ve bir münacâttan oluşmaktadır (Ahmed Yesevî 2021).
Çeşitli tarikatlara mensup sûfî şairler, VII. (XIII.) yüzyılın ikinci yarısından itibaren Anadolu'da halk topluluklarına onların anlayacağı dille hitap etmiştir. Tekke ve tarikatların kurulup gelişmesine paralel olarak Anadolu'da sûfî şairler vasıtasıyla zengin bir tasavvuf edebiyatı teşekkül etmiştir.
Bayburtlu Zihnî'nin tam olarak ne zaman yazdığı bilinmemekle birlikte eserin mukaddime kısmında geçen “Ünye'de bir gece ferzendim ile” ifadesinden yola çıkarak 1859 yılında Ünye Kaza Müdürlüğüne atanan Zihnî'nin bu dönemde yazdığı düşünülen eseridir (Taşkesenlioğlu, 2015: 636).
Tasavvufi Metinlere Dair
Meselâ, manzum eserleri, mesneviler (mesnevileri de kendi içinde didaktik mesneviler ve manzum hikâyeler olarak gruplandırabiliriz), sufiyane gazel, rubailer ve diğer nazım şekilleri şeklinde ayrı ayrı ele alabiliriz. Mensur eserleri de alt türler olarak tasnif edebiliriz.
Divan edebiyatı (Klasik Türk edebiyatı, divan edebiyatı, yüksek zümre edebiyatı, havas edebiyatı, saray edebiyatı, enderun edebiyatı, klasik edebiyat, eski edebiyat veya tarzıkadim olarak da bilinir), Türk kültürüne has süslü ve sanatlı bir edebiyat türüdür.
Bâkî ya da asıl adıyla Mahmud Abdülbâkî (1526 - 7 Nisan 1600), Türk divan şairi. Baki, Divan edebiyatı şairi olup "Sultânü'ş-şuarâ" (Şairler sultanı) olarak anılmış, Türk edebiyatının en önemli isimleri arasında yer almıştır.
Münşeat', divan edebiyatında nesir yazarlarının yazdıkları yazılara ve bu yazıların toplandığı mecmualara (dergilere) denir.
Türk edebiyatı tarihinde "Divan-ı Hikmet"in önemi İslamiyet'ten sonraki Türk edebiyatının daha önce yazılan Kutadgu Bilig'den sonraki bilinen en eski örneklerinden biri ve tasavvuf Türk edebiyatının ilk eseri oluşudur.
Bunlar besmelenin sırlarının, faziletlerinin ve işe besmele ile başlamanın öneminin anlatıldığı metinlerdir. Ayrıca besmelenâmeler üslup bakımından da tetkik edilmiştir. Bu türdeki şiirlerde tespit edilebilen edebî tarzlar; tavsif, nasihatnâme, tahkiye, hasb-i hâl ve duânâme üsluplarıdır.
İBRET-NÜMÂ (BURSEVÎ) Muhyiddin Halife Bursevî'nin telif ettiği dinî-tasavvufî mesnevi tarzında hazırlanmış ve manzum/mensur yazılan eseri. Eserin adı, ilk satırda İbretnâme olarak yazılmış ise de kaynaklarda daha çok İbretnümâ (İbret Gösteren) olarak geçmektir (Ulusoy 2021: 140).
Bayburtlu Zihnî'nin, Klasik Osmanlı Edebîyatı alanında aruzla yazdığı şiirleri bir divan teşkil etmesine rağmen, o, az sayıdaki hece vezniyle kaleme aldığı manzumeler sayesinde şöhret bulmuş ve daha çok halk edebîyatı sahasının edebî tesir ve estetik bakımından önemli saz şâirlerinden biri sayılmıştır.
*Halk/Âşık ve Divan edebiyatı şairi. *Öğrenimini Erzurum ve Trabzon medreselerinde yaptıktan sonra 1816-17 yıllarında İstanbul'a gelerek Mustafa Reşit Paşa ile yakınlık kurmuş ve Divan-ı Hümayun kalemine girmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri