Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
Patatesin kabuğu soyulduğu ya da doğrandığı zaman içerisindeki nişasta ortaya çıkıyor. Nişastanın havayla teması neticesinde de yüzeyinde renk değişimleri meydana gelmeye başlıyor. Ancak yaşanan bu renk değişimi patateslerinizi tüketmemenize de engel değil aslında.
Aydınlık yerlerde uzun süre bekletilen patatesler bir süre sonra filizlenmeye başlar. Filizlenme başlayan yerler zamanla patatesin kimyasını bozmaya başlar ve bu durum sağlık sorunlarına yol açar. Filizlenen bir patates mide ağrısı, bulantı vb. zehirlenme semptomların yaşanmasına neden olabilir.
1- Patatesin raf ömrü
Çiğ patates oda sıcaklığında 1 haftadan 1 aya kadar çürümeden kalabilir. Daha soğuk, kiler gibi ortamlarda biraz daha uzun süre dayanabilir. Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
Soyulmuş patatesler hava ile temas ettiğinde, patates içerisinde bulunan demir iyonları, koyu bir renk ile sonuçlanabilmesi için ferrik bileşiği ile ortodifenol reaksiyona girerek oksitlenme meydana gelir. Aslında bu durum kimyasal olarak korozyon olayı ile açıklanabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Temizlemek önemli. Uzmanlar söz konusu bu lekelerin temizlendikten sonra patateslerin pişirilmesi gerektiğini vurguluyor.
Yaşayış : Hastalık yumrularda ilk belirti olarak küçük, yuvarlak lekecikler halinde ortaya çıkar. Bu lekecikler yumruyla birlikte büyüyerek renkleri koyulaşır. Yumrudaki farklı görünüşlerine göre, yüzeysel, derin ve kabarık uyuz şeklinde ayrılır. Yüzeysel uyuz; açık kahverengi, mantarımsı, pürüzlü bir görünüştedir.
Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir. Kesilen elmanın zamanla kararması olayına benzer. Soyulmuş patates doğranıp su ile temas eden yüzey alanı arttırıldığında buzdolabında su içerisinde bekletilme süresi de azalmaktadır.
Haşladığınız patatesleri, buzdolabında 3-4 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.
Buzdolabında saklanan patatesin içindeki nişasta şekere dönüşüyor. Patates pişirildiğinde veya kızartıldığında ise şeker, aminoasit asparajin ile birleşiyor ve zararlı olduğu düşünülen 'akrilamid' kimyasalı üretmeye başlıyor.
Çürümeye başladığında büyük çürükler oluşur, siyah lekeler ortaya çıkar ve yumuşar. Lekeler olmasa bile yumuşamış patates yine de tüketilmemelidir.
Solaninin artması, klorofil sentezini uyararak patatesin sarıdan yeşil renge dönmesine sebep olur. Solanin miktarı arttıkça yeşillenmeyle birlikte zehirlenme etkisi de oluşur. Bu yüzden üzerinde yeşil lekeler/ filizler oluşan patateslerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
Aydınlık yerlerde uzun süre bekletilen patatesler bir süre sonra filizlenmeye başlar. Filizlenme başlayan yerler zamanla patatesin kimyasını bozmaya başlar ve bu durum sağlık sorunlarına yol açar. Filizlenen bir patates mide ağrısı, bulantı vb. zehirlenme semptomların yaşanmasına neden olabilir.
Bu da yeşillenmiş patateslerin zehirlenmeye yol açabileceğini gösteriyor. Patatesteki yeşil renk ne kadar yayıldıysa ve koyulaştıysa, zehirlenme riski de o derece artıyor. Patates zehirlenmesi yalnızca kusma, mide bulantısı gibi belirtilerle kalmıyor, aynı zamanda ölüme kadar götürebiliyor.
Patates maskesi ve patates suyu; bileşenlerindeki aminoasitler sayesinde ciltteki koyu kahve lekelerin, güneş lekelerinin, ciltte sonradan beliren çillerin rengini açıyor. Cilde doğal bir parlaklık vermenin yanı sıra cildin kendi rengine kavuşmasına yardımcı oluyor.
Ortalama 20 derece altındaki sıcaklıklar, patateslerin sağlıklı saklanması için uygun bir ortamdır. Kısacası serin ortamlarda uzun süre saklanabilir. Karanlık bir yerde saklamalısın. Güneş ışığı patatesin filizlenmesine sebep olacağından patateslerini mümkün olan en karanlık yerde saklaman idealdir.
Çiğ patates sıkı ve sağlam olmalıdır. Marketlerden aldığımız patates uzun süre sıcakta kalır ve doğru muhafaza edilmezse zamanla çürümeye başlar. Patatesin belirli bölgelerinde çürükler oluşur maya başlayan patatesler siyah lekeler ortaya çıkar ve yumuşar. Lekeler olmasa bile yumuşamış patates yine de tüketilmemelidir.
Solanin ile zehirlenmede ilk yardım, bağırsaktan zehirin salınmasına indirgenir. Bunu yapmak için, mide zayıf bir potasyum permanganat çözeltisi ile yıkanır. Ardından, sorbentler grubundan aktif karbon veya diğer ilaçlar verilir. Sulu içecekleri içmeniz tavsiye edilir: jöle, süt, yumurta akı.
Sebzelerin ve meyvelerin raf ömrü, yapılarına göre değişir. Örneğin genelde dayanıklılığı ile bilinen patates de bozulabilir. Kabuğunun üzerinde görülen yeşil noktalar veya tabakalar, "solanin" adı organizmanın ürediğini gösterir. Bu da patatesin bozulduğu anlamına gelir.
Eğer patatesin bulunduğu ortamda yeterli nem ve sıcaklık varsa, ayrıca güneş ışığı da alıyorsa hızlıca filizlenmeye başlar. Patates filizlenmeye başladığında da besin değerini kaybetmeye başlar ve içindeki faydalı bileşenler de gitgide azalır.
Tuz suyu kuruttuğu için patatesin bozulmasına engel olur. Kestiğiniz patateslerinizi bir kabın içine koyarak içerisine tuz ve yarım limonun suyunu sırakarak dolabınızda rahatlıkla bekletebilirsiniz. Tuz ile birlikte koyduğumuz limon suyu ise patateslerinizin kararmasına engel olacaktır.
bayat patateslerin üzerindeki yeşil lekelere verilen isim. işığın etkisiyle oluşan evdeki patatesin çiçek açması sonucu, bu solanin denen madde oluşur, 25 miligramdan itibaren, insan için zehirli olmaya başlar. onun için üzerinde büyücek yeşil lekeler bulunan patatesleri atmak en iyisidir.
Hastalık etmeni Synchytrium endobioticum olarak isimlendirilen bir mantar olup, hastalık bitkinin sap, stolon ve yumrularında karnıbahara benzer siğiller meydana getirmektedir. Hastalık, muhtemelen bitkide meydana getirdiği zararın görünümü nedeniyle halk arasında kanser olarak adlandırılmıştır.
“Ülkemizde 25 ilde rastlanan patates siğil hastalığı bir tür mantar olup hastalık bitkinin sap ve gövdesinde karnabahara benzer siğiller meydana getirmektedir. Halk arasında kanser olarak tanımlanmaktadır. Toprakla birlikte taşınabilmekte başka alanlara gidebilmekte böylece 38 yıl canlı kalabilmektedir.
Uyuz hastalığı yumruların görünüşünü bozarak patatesin pazar değerini düşürür. Temiz ve sertifikalı tohumluk kullanılmalıdır. Eğer toprak bu hastalıkla bulaşıksa, hastalığa dayanıklı patates çeşitleri tercih edilmelidir. Hastalıklı ve şüpheli yumrular ayıklanmalı ve tohumluk olarak kullanılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri