Hayır bozmaz. Homojenizasyon ile sütün yapısında ve besin değerinde olumsuz herhangi bir değişiklik meydana gelmez. Sadece sütün yapısındaki yağ parçacıkları çok küçük parçacıklara ayrılır.
Bazı farklı düşünceler olsa da uzmanların genel görüşü evde yapılan yoğurdun daha sağlıklı olduğu yönünde" açıklamasında bulundu. Açık yoğurdun her zaman daha iyi olduğunun altını çizen Doç. Dr. Yavuz Dizdar, sağlık için yoğurt yenmesinin şart olduğunu söyledi.
Homojenize sütten üretilen endüstriyel yoğurda homojenize yoğurt denir. Homojenize edilen sütten yapılan yoğurtlarda süt yağı uzaklaştırılmaz sadece yağlar parçalanarak eşit olarak dağılır. Bu şekilde sütün ya da yoğurdun üzerindeki kaymak oluşumu engellenir. Homojenizsayon sayesinde yoğurdun yapısı da daha yoğun olur.
Süt, kaymağın yoğurda eşit olarak dağıtılması için homojenize edilir. Yoğurt dolumu yapılan kaseler folyo ve kapak ile kapatılır ve mayalanma için sıcak dolaplarda bekletilir. Mayalanması tamamlanan yoğurtlar 4°C de soğuk depolarda bekletilerek soğutulur.
Yukarıda açıklandığı üzere hazır yoğurt içerisinde sağlığa zararlı sayısız katkı maddesi bulunuyor. Her ne kadar hazır yoğurt yeseniz de ev yoğurdunun verdiği doğal tada ulaşmak mümkün değil. Dahası bu ürünleri tüketip tüketmemek noktasında gerçekten bir tercih yapmanız gerekiyor.
İlgili 31 soru bulundu
En kısa sürede ve en yüksek derecelerde, en taze sütleri besin değerini kaybetmeden yoğurt haline getiriyorlar. Hem de en hijyenik koşullarda. Bu konuda yaptığım araştırmalar sonucunda “Hangi marka yoğurt yemeliyiz?” diye soranlara vereceğim ilk cevap kesinlikle Sütaş. 1 kg Sütaş yoğurdun kilosu 6.95 TL.
Eğer numara varsa kolay ama yoksa aman dikkat. Yoğurt kaplarında üçgen içinde 5 rakamı vardır. 5 rakamı poliproplendir ve zararsızdır. 5 rakamı şişe kapakları, içecek kamışları, biberon, yoğurt kaplarında vardır. Zararsızdır. 3, 6 ve 7 no'lu plastiklerden uzak durulmalı.
Homojenize süt zararlı mıdır? Homojenizasyon işlemi tamamen fiziksel bir işlemdir. Sütün kimyasal yapısında ve besin değerinde herhangi bir değişiklik olmaz. Yapılan araştırmalarda homojenizasyon işleminin sağlığa zararı ile ilgili hiçbir bulguya rastlanmamıştır.
Homojenizasyon süt yağının yüzeyde toplanmasını engellemek için, süt yağının fiziksel olarak parçalanmasıdır. Homojenizasyon işleminin yapılabilmesi için sütün 60-70°C sıcaklığa kadar ısıtılması gerekir. Homojenizasyon ile ayrıca şu yararlar sağlanır. - Yoğurdun hazmolabilme kabiliyeti artmaktadır.
Emülsiyon durumunun uzun süre korunabilmesi için sürekli olmayan fazı oluşturan sıvının çok küçük zerreciklere parçalanması işlemine, homojenize etmek yada homojenizasyon denir.
Kısaca tanımlamak gerekirse Homojenizasyon, bir veya birden fazla malzemeyi sıvı akışkan ile birlikte dar bir aralıktan yüksek basınçta geçirilmesi sonucunda mikronize ederek bir sıvı içerisinde kalıcı olarak dağılımının sağlanması, yüzey alanının artırılması ve viskozitenin iyileştirilmesi işlemine denir.
Homojenize süt, içerisinde büyük boyutlu yağ globülleri bulunan sütün yüksek basınçlı homojenizatörden geçirilmesi ile edilen süte denir. Homojenize olan sütte yağ partikülleri küçülür ve daha homojen bir yapıya sahip olur. Yapılan bu işlem tamamen fizikseldir.
SÜT HOMOJEN BİR KARIŞIMDIR.
Son derece besleyici olan organik yoğurt özellikle kemik ve iskelet sistemi üstünde olumlu etki oluşturmaktadır. Organik yoğurt faydaları içerisinde C ve B grubu vitaminlerini yüksek oranda barındırması sebebiyle bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek de yer almaktadır.
Ne var ki marketlerde satılan yoğurtların çoğunun içinde üretim teknolojisinin doğal neticesi olarak yeteri kadar probiyotik bakteri bulabilmek mümkün değil. Durum böyle olunca da tercihi öncelikle ev yoğurdundan yana kullanmanız daha iyi netice verir.
Kahvaltılarda peynir yenildiği, günde 1 bardak da süt tüketildiği düşünüldüğünde; öğle ya da akşam öğününde mutlaka 1 kase yoğurt veya 1 bardak ayran tüketmek gerekir. Fakat günlük beslenmenizde süt ve peynire hiç yer vermiyorsanız, günde 3-4 kase yoğurt tüketmeniz gerekmektedir.
Bu ürünler içerisinde en sık tercih edilenler, homojenize yoğurt, tava yoğurdu, süzme yoğurt, meyveli yoğurt, light yoğurt, cacık ve ayran gibi gıdalardır.
Homojenizasyon Süt, emülsiyon halinde bulunan bir sıvıdır.
Süt ve süt ürünlerinde yaygın bir şekilde kullanılan bu teknik sütün içinde bulunan yağ moleküllerinin yüksek basınçlara maruz kalarak parçalanmasını ifade etmek için kullanılmaktadır. Yağın sütten ayrışması ve uzaklaştırılması da bu sayede engellenmiş olacaktır.
İnek sütü
Tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız alternatifleri bulunmakla birlikte yağsız olan seçenek her ne kadar kalori ve yağ açısından diğerlerine göre daha hafif de olsa; sütün içeriğinde bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi için yağsızdan ziyade yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Bitkisel sütlerden en bilineni; inek sütüne protein ve kalsiyum bakımından en iyi alternatif olan soya sütüdür. Demir ve bitkisel östrojenden zengindir. Proteini, diğer bitkisel sütlerden daha yüksektir. hayvansal sütlerin aksine, minimal düzeyde doymuş yağ içerir ve kolesterol içermez.
Bu nedenlerle her zaman orijinal ambalajlı pastörize veya uzun ömürlü sütler alınmalıdır. Süt ürünleri satın alınırken, soğukta muhafaza edildiğinden emin olunmalıdır. Süt ve süt ürünleri satın alınırken orijinal ambalajlı olanlar tercih edilmelidir. Ambalajında herhangi bir sızıntı veya başka bir hasar olmamalıdır.
Mayanın ölçüsünü kaçırmayın
Az olması yoğurdun tutmamasına, fazla olması ise tadının ekşi olmasına sebep oluyor. 1 litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurt mayası yeterli. Süt mayalanma için uygun sıcaklığa ulaşınca yoğurt mayasını ekleyip sütün her yerine eşit dağılması için iyice karıştırın.
Katkı maddesiz ev yapımı doğal yoğurtlar, yüksek miktarda probiyotik içerir. Bu bağırsak dostu bakteriler ise bağırsak duvarında bulunan ve besin emilimini sağlayan villusların yapısını koruyarak, bağırsak hareketlerini düzenler. Bu sayede kabızlık, ishal, hazımsızlık gibi sıkıntıların da önüne geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri