Döviz kuru artışını konut fiyatlarında artışın izlediği önermesi, genel olarak doğru olsa da, döviz kurundaki artış konut fiyatlarında zorunlu bir artışa neden olmayabilir. Aslında kurlardaki artış zincirleme bir şekilde ithal malların fiyatını artırarak, maliyet enflasyonuna neden olur.
Barınma en temel ihtiyaçtır. Eskisi kadar yüksek oranda artmasa da ev fiyatları enflasyon kadar artar. Dolar düşerse biraz düşer o kadar. Ancak dolardaki artış sürerse, o kadar artar."
Bununla birlikte konut fiyatlarındaki yüksek artıştan sonra bir durgunlaşma beklentisi de dikkate alınarak, tablodaki aralıkların ortalaması sonucu Aralık 2023 itibarıyla Türkiye konut birim fiyatının 30.000 TL / m2 civarında olabileceğini tahmin olarak söyleyebiliriz.
Düşen kredi faiz oranları konut piyasasında talebi artırırken, artan talep dolayısıyla fiyatlar da yükselir. Böylece son yıllarda yapılan konut kredi kampanyalarından hepimizin yaşayarak öğrendiği bir iktisadi kural kendini gösterir; kredi faiz oranları düşerse konut fiyatları yükselir.
Çoğu uzman, Türkiye söz konusu olduğunda emlak ve konut fiyatlarında bir düşüş beklentisi söz konusu olduğunda, 2022 yılında neredeyse 3 kat artan metrekare fiyatlarının 2023 yılında daha yavaş bir artma seyrine girmesinin dahi bir fiyat düşüşü olarak değerlendirilebileceğini düşünmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Seçimden sonra mevduat, bono ve tahvil gibi finansal yatırım araçlarının getirilerinin enflasyona baskın çıkması durumunda konutların varlık değerlerinde bir düşme görebiliriz. Faiz oranlarındaki artışın bu iki kanal üzerinden konut fiyatlarını baskılayacağını varsayabiliriz.
Döviz kuru değişimleri ile konut fiyatları arasında pozitif bir ilişki olduğu, döviz kuru arttıkça konut fiyatlarının da artacağı sıklıkla vurgulanır. Döviz kuru değişimleri ile konut fiyatları arasında pozitif bir ilişki olduğu, döviz kuru arttıkça konut fiyatlarının da artacağı sıklıkla vurgulanır.
*Normal koşullarda enflasyon yükselirse konut talebi düşer, fiyatlar da talep düşüklüğü nedeniyle enflasyon kadar hızlı yükselmez. Bizde normal koşullar geçerli değil. Faiz enflasyonun 30 puan altında olunca insanlar birikimlerini koruyabilmek için bankaya veya tahvile yatırmak yerine konuta yatırıyor.
Konut kredisi ile ev sahibi olmanız durumundaki en büyük avantajınız, ilk yıllar kiradan daha fazla taksit ödeseniz dahi, vadenin sonunda o konuta sahip olmanızdır. Burada krediniz, bir miktar fazla ödeme yapmanız durumunda evin mülkiyetini size geçiren bir kaldıraç etkisi yaratır.
Enflasyon ve faiz oranları, konut fiyatlarını hem talep hem de arz tarafından etkiler. Talep tarafında, enflasyon arttığında insanlar paranın değer kaybetmesinden korunmak için reel varlıklara yönelirler. Bu da konut talebini arttırır. Aynı zamanda, faiz oranları arttığında konut kredisi maliyeti de artar.
Sektörden edinilen bilgilere göre 2023 yılında ev almak mantıklı hale geliyor. Hepimizin uzun zamandır beklediği konut kredilerindeki değişiklikler gündemde. 2023 Aralık ayı içerisinde 3 farklı (alt, orta ve yüksek) gelir grubuna göre kredi seçeneği sunulacak.
Genel olarak deprem bölgesi dışına doğru oluşacak göçlerin oluşturacağı talep artışının konut kira ve fiyatlarını artıracağını söyleyebiliriz. Deprem riski altındaki bölgelerde ise fiyatların azalan talep nedeniyle görece gerileme ihtimali de söz konusudur.
Daha İyi Kazanç Sağlar
Genel olarak, gayrimenkul yatırımı, yatırımcısına düzenli bir nakit akışı (aylık kira geliri) sağlaması nedeniyle iyi bir yatırımdır. Ayrıca gayrimenkul yatırımcısı kira gelirini arttırmanın ve yatırımdan daha yüksek getiri elde etmenin yollarını da bulabilir.
Hem sonbahardan önce fiyatları düşüren satıcılardan faydalanıp, hem sevdiğiniz bir evi bulmak için yeterli envantere sahip bir alışveriş deneyimi istiyorsanız, yaz sonu, bir ev satın almak için en iyi mevsimdir. Bu nedenle diğer koşullardan bağımsız olarak düşünüldüğünde ev almak için en uygun ay Ağustos ayıdır.
Merkez Bankası'nın açıkladığı Konut Fiyat Endeksi, Temmuz 2022'de rekorunu tazeledi.
Tüm mal ve hizmetlerde olduğu gibi konut fiyatlarını da genel piyasa koşulları yani arz ve talep dengesi belirler. Konut satın alma talebinin konut arzından daha hızlı arttığı dönemlerde talep fazlası fiyatlar üzerinde yukarı yönde bir baskı oluşturur.
Dolayısıyla gelelim başlıktaki sorumuza: Kira ödemek mi, 10 yıl ev kredisi ödemek mi daha kârlı? Bankacı uzmanımızın söylediği 'eğer aylık 30.000-50.000 TL geliriniz varsa' kriterine uyuyorsanız ve bu gelirin 10 yıl boyunca sabit olacağına güveniyorsanız, ev almak tabii ki kirada oturmaktan daha mantıklı.
Küçük metrekarelere sahip ev alarak kiraya vermek mülk sahipleri için oldukça avantajlıdır. Fazla maliyetten kaçınarak yüksek kira geliri elde edilebilir.
Evin tamamı için konut kredisi çekmek, banka ile inşaat firması arasında özel bir anlaşma yoksa mümkün değil. Eğer kredi notunuz yüksek ve geliriniz yeterliyse evin uzman raporunda yer alan bedelinin en fazla yüzde 90'ı kadar kadar kredi çekebilirsiniz.
Toplumun alım gücünün azalması yüksek faizler ve bankacılık düzenlemeleri nedeniyle konut kredisine ulaşımı her geçen gün zorlaşıyor. Artan faizler ile beraber yavaşlama eğilimine giren konut piyasasında beklenen fiyat düşüşlerinin yaşanmadığı görülüyor.
Ancak yatırımcılar açısından Avrupa Birliği'nin en istikrarlı olan Almanya'da gayrimenkul alımı günümüzde oldukça avantajlıdır. Faizlerin oldukça düşük olması ve Almanların da gayrimenkul alımına çok sıcak bakmaması yabancı yatırımcılar için fırsat oluşturmaktadır.
Yüksek faiz oranları, konut almak isteyenlerin aylık taksitlerini artırır ve ödeme gücünü azaltır. Bu durumda, talep düşebilir ve konut fiyatları üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşabilir. Talebin azalması: Yüksek faiz oranları, konut talebini azaltabilir.
Artan dolar ile dış ticaret açığının ve ek olarak turizm gelirleriyle birlikte cari açıktaki kapanma kamu bütçeleri tarafında ciddi düzelmelere sebebiyet verecektir. Yurt içerisindeki daralan ticaret hacmi ile kur baskısı ile oluşacak enflasyon bu sefer talep yetersizliğinden dolayı enflasyonun ateşini düşürecektir.
Döviz kuru genel olarak ülkenin sahip olduğu döviz miktarına bağlı olarak değişir. Yani döviz arzının azalması döviz kurlarını düşürürken, dövize talebin artması ise döviz kurunu yükseltir. Döviz kuru ile ilgili yapılan işlemler iki çeşittir. Birincisi alış, ikincisi ise satış şeklindedir.
Merkez Bankası, kur politikası uygulamalarını, para politikası hedeflerine uygun olarak belirlemektedir. Uygulanan para politikasının değişmesi durumunda, kur politikasında da değişikliğe gidilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri