Dolaylı Ceza : Modelin olumsuz davranışlarının cezalandırılması, gözlem yapanların benzer davranışlarda bulunma eğilimlerinin azalması veya ortadan kalkmasıdır.
gözlemlenen kişinin davranışı ceza ile sonuçlanırsa, gözlemleyen kişinin benzer davranışları sergilememesi durumudur. örneğin, sınıf arkadaşının, küfür ettiği için öğretmen tarafından sert bir dille uyarıldığını gören bir çocuğun küfür etmemesi gibi.
Örneğin bir erkek diğer bir erkeğin gitar çaldığını ve kirpiklerini seksi bir biçimde kırptığı için kızları etkilediğini görürse, bunu gözlemleyen erkek de bir gitar satın alıp birkaç ders alabilir ve aynı zamanda aynanın önünde kendi kendine göz kırpma provası yapabilir.
3. Dolaylı Güdülenme
Gözlenen davranışlar, bireyi bilgilendirmekle kalmaz, aynı zamanda onu elde etmeye de motive eder. Ancak, gözlenen davranış, olumlu bir şekilde sonuçlanırsa, gözleyen kişi o davranışı yapmak için istek duyar. Bunun dışında, gözlemci o davranışı başarabileceğine inanmalıdır.
Sosyal Bilişsel kuramın bir diğer önemli noktası, öğrenmenin dolaylı bir süreç olduğu vurgusudur. Bu süreç dolaylı pekiştirme, dolaylı ceza, dolaylı duygu ve dolaylı güdülenme şeklinde ifade edilmiştir. Bandura'nın öz yeterlik kavramı da dikkat çekici başka bir kavramdır.
İlgili 26 soru bulundu
Dolaylı Pekiştirme : Davranışı pekiştirilen modeli izleyen bireylerin, modelin davranışlarını daha sıklıkla ve kısa sürede taklit etme olasılığının artmasıdır.
3. Dolaylı Güdülenme
Gözlenen davranışlar, bireyi bilgilendirmekle kalmaz, aynı zamanda onu elde etmeye de motive eder. Ancak, gözlenen davranış, olumlu bir şekilde sonuçlanırsa, gözleyen kişi o davranışı yapmak için istek duyar. Bunun dışında, gözlemci o davranışı başarabileceğine inanmalıdır.
Dürtü, fizyolojik temelli bir ihtiyacın organizmada neden olduğu rahatsızlık, gerginlik durumudur. Güdü, organizmayı harekete geçiren içsel ya da dışsal bir güç (etki) anlamına gelir. Güdülenme ise, organizmanın içsel ya da dışsal bir etki nedeniyle harekete geçmesi durumudur.
İçsel Güdülenme (Pekiştirme) (Ortalama okuma süresi 32 saniye.) Bireyin, davranışı bir ödül elde edebilmek ya da bir cezadan kaçınmak (kurtulabilmek) kaygısıyla değil de; kendisi inandığı ve doğru bulduğu için yapıyor olması durumudur.
Dolaylı öğrenme kapasitesi, insanların, özellikle çocukların, genellikle başkalarının davranışlarını ve davranışlarının sonuçlarını gözlemleyerek öğrenmesidir.
1. tip ceza
İnsan veya hayvanların, istenmeyen davranışlarının tekrarlanmasını engellemek için, ortama verilen itici uyarıcıdır. Bu cezalandırma daha çok basit bir etki-tepki süreci ile gerçekleşir. Cezanın amacına ulaşma, yani organizmanın istenmeyen davranışını ortadan kaldırma ihtimali düşüktür.
Öz Yargılama Kapasitesi (Self Reflective Capability): İnsanlar kendileri ile ilgili düşünme, yargıda bulunma ve kendilerini yansıtma gücüne sahiptir. Bireyler, kendileri ile ilgili algıları fark ederler ve performanslarına bu algılarını yansıtarak bu konudaki yeterlilikleri hakkında bir yargıya varırlar.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
daha önce nötr olan ancak pekiştireç ile eşleştirilerek edim için ipucu niteliği kazandırılmış olan uyarıcı. Örnek: EDİMSEL KOŞULLAMA'ya tabi tutulan sıçanın bir ışık yandıktan sonraki pedala basma davranışı pekiştirilir, ışık yokken yaptığı davranış pekiştirilmez.
Bireyin yaptığı davranış sonucu onun için hoş olmayan bir uyarıcı ortamdan çıkarılarak yapılan davranışın sıklığında artış meydana gelmesidir. Örneğin, öğrencinin öğretmenin azarlamasından kaçınmak için ödevini zamanında götürmesidir.
Pekiştirme iki şekilde yapılır: Olumlu ve olumsuz pekiştirme. Olumlu pekiştirme davranışın devamı için hoşa giden bir uyarıcının organizmaya veya ortama verilmesidir. Olumsuz pekiştirme ise davranışın devamı için hoşa gitmeyen uyarıcının organizmadan, ortamdan alınmasıdır.
Olumlu ve olumsuz olmak üzere iki çeşidi vardır. Olumlu pekiştirme davranıştan sonra ortama uyaran verilmesidir; olumsuz pekiştirme ise davranıştan sonra ortamdan uyaran çekilmesidir. Her iki durumda da hedef davranış artar. Örneğin, ayakkabısını yardımsız giyen çocuğa çikolata vermek olumlu pekiştirmedir.
KATIŞIK (BİRLEŞİK) PEKİŞTİRME (Ortalama okuma süresi 24 saniye.) Bu pekiştirme tarifesinde birden fazla tarife birlikte kullanılır. Örneğin; bir tekstil firması çalışanlarına ayda 1000 TL ücreti hem otuz günün geçmiş olması hem de günde 3 ayda 90 etek ya da pantolon dikme şartına bağlayabilir.
Reddin tarafından geliştirilen Z Kuramına göre; ☞İnsan koşullara göre iyi veya kötü olabilir. ☞İnsan düşünme, karar verme ve azmetme yeteneklerine sahiptir. ☞İnsan içinde bulunduğu durumlarla güdülenir.
İnsan davranışlarını etkileyen güdüleri dört başlık altında incelemek mümkündür. Bunlar; psikolojik güdüler, iç güdüler, sosyal güdüler, fizyolojik güdülerdir.
Amaca yönelik davranışı başlatan, yönlendiren, ona güç ve enerjisini veren, amaca ulaşılana kadar ısrarlı olmasını sağlayan güçler toplamı olarak tanımlanabilir. Örneğin kitap okuma güdüsü sizin diğer etkinlikler arasından kitap okumayı seçmenizi ve okumaya başlayıp sürdürmenizi sağlayan güçler toplamıdır.
baskalarina bakarak bir davranisi tekrarlama. psikoloji'de davraniscilarin buldugu ve cogumuzun asina oldugu ogrenme turu operant conditioningdir. burada ozne odul veya ceza ile belirli basli davranislari ogrenir. bir davranisin gorulme olasiligini artiran odullere reinforcement denir.
Tip Ceza. Bireyin yaptığı olumsuz bir davranış sonucu onun için hoş olan bir uyarıcıdan mahrum bırakılmasıdır. Örneğin, odasını toplamayan çocuğa oyun oynamanın yasaklanması, yemek yemeyen bir çocuğa tatlının verilmemesi bu tür cezaya örnektir.
Bağlantısal bir öğrenme türü olan edimsel koşullanma davranış sıklığının pekiştirme veya ceza sebebiyle gösterdiği değişimleri içerir. Edimsel koşullanmada, canlının yaptığı her davranışın bir sonucu vardır ve bu sonuçlar gelecekteki davranışları etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri